4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στην προσφυγική πρέσα-πάλι-η Ελλάδα

Στην προσφυγική πρέσα-πάλι-η Ελλάδα
Νέες φουρνιές προσφύγων αναμένονται στην Ελλάδα. Αυτήν την φορά την κάνουλα δεν θα την ανοίξει ο Ερντογαν αλλά η κυρία Μέρκελ η οποία ετοιμάζει  επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα  που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία.  Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου το Βερολίνο είχε το δικαίωμα να τους προωθήσει ξανά στην Ελλάδα. Από το 2011 η γερμανική κυβέρνηση όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν κάνουν όμως χρήση αυτού του δικαιώματος. Αιτία είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το Δουβλίνο.
Από τα μέσα του 2016 το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχίσει να θέτει επίμονα στην Αθήνα ζήτημα επανοπροωθήσεων. Όπως υποστήριζε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου. Με αυτή τη στάση διαφώνησε η ελληνική πλευρά. Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, το ζήτημα των επανοπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα είναι προς συζήτηση από τη στιγμή που εφαρμόζεται η δέσμευση για τη διανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τα φαινόμενα η γερμανική πλευρά αποδέχεται αυτή την άποψη.
 
Στις 18 Μαρτίου, 2015 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή, διακηρυγμένη ως η επίλυση της κρίσης των προσφύγων, ήταν στην ουσία μια κυνική ευκαιρία για να μετατραπεί η Τουρκία σε μια ουδέτερη ζώνη. Η Τουρκία συμφώνησ να ενεργεί ως ένα γιγαντιαίο κέντρο κράτησης προσφύγων, κρατώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών  που προσπαθούν να ξεφύγουν από την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή από το να φτάσουν στην Ευρώπη και αποδεχόμενη εκείνους που επιστρέφονται από την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα κατέβαλε  3 δισ. ευρώ επιπλέον των τριών δισεκατομμυρίων που υποσχέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο 2014 για να βοηθήσει στην φροντίδα των προσφύγων. Επίσης, θα επιτάχυνε  την έγκριση ταξιδίων χωρίς βίζα στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες και θα αναβιώσει τις μπλοκαρισμένες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να διευθετήσει έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων από την Συρία -μέχρι 72.000- απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη στην βάση μιας καθαρής ανταλλαγής «ένας μέσα, ένας έξω»: Για κάθε Σύριο που μπήκε λαθραία στην Ελλάδα αλλά επέστρεψε στην Τουρκία, η ΕΕ θα μετεγκαθιστούσε νόμιμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα έναν Σύριο απευθείας από την Τουρκία. Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι όταν η πλημμύρα της μετανάστευσης μετριαστεί, θα εφαρμόσουν ένα «εθελοντικό σύστημα αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους», ένα αόριστα συλληφθέν πρόγραμμα βάσει του οποίου μια συμμαχία πρόθυμων κρατών-μελών θα επανεγκαταστήσει εθελοντικά επιπλέον πρόσφυγες.
 
Μοναδικός στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, να κρατήσει μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία αλλά  και από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας άσυλο και ασφάλεια. 
 
Κανείς δεν αμφιβάλει πλέον οτι η συμφωνία ήταν "μπάλωμα".Ακόμη και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της  δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου.Περιέχει λάθη, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και εν μέρει έχει αφεθεί από τις Βρυξέλλες στην τύχη της. Στην Ελλάδα η Ευρώπη, φοβισμένη, συνεχίζει να κρύβεται από την προσφυγική κρίση. Σε σχέση όμως με την Τουρκία του Ερντογάν η συμφωνία αποδεικνύεται απροσδόκητα ισχυρή
Θα καταγγείλει η Τουρκία τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως απειλήσει; Προς στιγμή η γερμανική Κυβέρνηση λέει ότι :δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ.  Επίσης , η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται  ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 39 προγράμματα ύψους 1,5 δις ευρώ, τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Για την υλοποίηση τους η ΕΕ έχει διαθέσει ως τώρα 777 εκατομ. ευρώ.Επίσης λέει ότι  η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται έναν Σύρο υπήκοο από την Τουρκία. Παρότι όμως επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 916 Σύροι - όλοι τους σε εθελοντική βάση - τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν το ίδιο διάστημα 4100 Σύρους. Απο την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα της βίζα.Πρόκειται για βασικό σημείο διαφωνίας που συνοδεύεται από 72 δεσμεύσεις. Η Τουρκία έχει τηρήσει τις περισσότερες, ανθίσταται όμως σθεναρά σε μια: την τροποποίηση του νόμου κατά της τρομοκρατίας. Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα του.
 
Το σίγουρο είναι οτι όποτε ο Ερντογάν νομίζει ότι πρέπει να τα βάλει με την ΕΕ, απειλεί με το τέλος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. Όμως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Ο πιο ισχυρός είναι μάλλον ο εξής: οι απειλές του είναι κενές περιεχομένου. Από τότε που ξεκίνησε να ισχύει η συμφωνία μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Αυτή η δήθεν δύσκολα αντιμετωπίσιμη μάζα προσφύγων, που θα συνέχιζε το ταξίδι της από την Τουρκία στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πια. Ούτε υπάρχει εκείνη η Ευρώπη, που μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ο πολυπόθητος προορισμός για πολλούς πρόσφυγες. Η ΕΕ έχει αποκλειστεί, έχει υψώσει τείχη.
 
Σε κάθε περίπτωση αν καταγγελθεί η σύμφωνία η Ελλάδα θα βρεθεί σε μέγγενη. Το ένα σκέλος θα αφορά τις επαναπροωθήσεις απο τις χώρες της ΕΕ  το άλλο την Τουρκία. καθώς αναμένεται ι ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων.
 
 Στην προσφυγική πολιτική η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένωση υποκριτών, εξαρτημένη από το έλεος του Ερντογάν.Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Κομισιόν επαινεί τη συμφωνία με την Τουρκία που επετεύχθη πριν από ένα χρόνο. Ωραία θα ήταν βέβαια εάν η Κομισιόν δεν παρουσίαζε μόνο εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σχέδιό της. Τι γίνεται με εκείνους τους χιλιάδες που επέλεξαν άλλο δρόμο για την Ευρώπη, από τότε που τα κράτη της ΕΕ έκλεισαν τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό; Έχασαν όντως λιγότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στους διάφορους δρόμους προς την Ευρώπη; Σε έναν ειλικρινή απολογισμό έχει θέση και το πολιτικό κόστος που πρέπει να πληρώσει η ΕΕ, που στην προκειμένη είναι η εξάρτηση της από την Τουρκία. Οι υπεύθυνοι της ΕΕ πρέπει να παραδεχθούν επίσης ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την απομόνωση της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι αριθμοί με το θετικό μήνυμα.