4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στον βυθό της ύφεσης

Στον βυθό της ύφεσης
Μια πρωτοφανή σε μέγεθος εν καιρώ ειρήνης ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένει φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα δυναμική, χωρίς ωστόσο να καλύπτει πλήρως τις φετινές απώλειες. Στην Ελλάδα η ύφεση το 2020 θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αφού το ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει 9,7%, έναντι υποχώρησης 7,7% στην Ευρωζώνη και 7,4% στο σύνολο της ΕΕ.
 
Ωστόσο, στην Ελλάδα προβλέπεται του χρόνου και η μεγαλύτερη ανάκαμψη αφού το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7,9%, ενώ η αύξηση στην ευρωζώνη θα είναι 6,3% και στην ΕΕ 6,1%. Πάντως, από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν προκύπτει ότι τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, οι απώλειες που  έχει υποστεί φέτος η οικονομία δεν θα ανακτηθούν πλήρως από την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2021.Σχετικά με τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες μεγάλη επιδείνωση αναμένεται στα δημοσιονομικά, δηλαδή στο έλλειμμα και στο χρέος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προϊόν της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της ταυτόχρονης κατακόρυφης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας το Μάρτιο και τον Απρίλιο.
 
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το χρέος θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από 1,9% του ΑΕΠ πλεόνασμα που παρουσίασε το 2019 η Ελλάδα.
 
Η ανεργία θα αυξηθεί από το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 στο 19,9% το 2020 για να υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 16,8%.Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν σοκ το 2020 στην Ελλάδα αφού αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30%, ωστόσο η μεγάλη αυτή μείωση θα υπερκαλυφθεί από μια αύξηση της τάξης του 33% το 2021.
Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η χώρα θα επωφεληθεί των ίδιων κανόνων ευελιξίας σχετικά με τα δημοσιονομικά, που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, ενώ για την προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση του χρέους φέτος υπήρξε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι είναι βιώσιμο. Αυτό φάνηκε και από την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση και τον ESM για να αποφασίσουν την παράταση του μέτρου.
 
Σύμφωνα με τoν κ. Τζεντιλόνι, η Ευρώπη βιώνει έναν οικονομικό κλυδωνισμό δίχως προηγούμενο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι άνισες, καθώς θα εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί, από το πόσο σημαντικές είναι υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός και από τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Η απόκλιση αυτή συνιστά απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ — ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής κοινής ευρωπαϊκής δράσης, είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή.