4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Συμφωνία με φόντο τις κάλπες

Συμφωνία με φόντο τις κάλπες
Μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ προσήλθε στις κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το όνομά της χώρας, το οποίο συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το 37,86% της προσέλευσης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Εντούτοις, επίσης βάσει συνταγματικών προβλέψεων, το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
 
Για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ πάντως δεν θα είναι εύκολο να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, μιας και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη. Έτσι παραμένει για την ώρα ασαφές αν τελικά η διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα κλείσει τυπικά με την κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας. Ασαφής όμως παραμένει επίσης η πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται τώρα ενώπιον ενός διλήμματος. Εφόσον δεν έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, όπως φάνηκε από την αποχή, πρέπει τώρα να αναζητήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. 69 από τους 120 βουλευτές είναι για την ώρα στο πλευρό του, ωστόσο χρειάζεται συνολικά 80. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και απασχόλησης, τα σχολεία και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πέρα από το δημοψήφισμα σίγουρο είναι επίσης ότι η χώρα και επί Ζάεφ δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κατάσταση δεν ήταν βέβαια πολύ καλύτερη επί κυβερνήσεως Γκρουέφκι. Τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά πρότζεκτ του Γκρουέφσκι στα Σκόπια το 2014 κόστισαν στη χώρα περίπου 700.000 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στη σκιά της μεγάλης αποχής των ψηφοφόρων, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι δεν θα παρεκκλίνει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή και πέταξε το μπαλάκι στο VMRO απειλώντας με πρόωρες εκλογές.
 
Όπως υποστήριξε, οι πολίτες έδειξαν ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρώπης και της Ε.Ε., και η ψήφος τους πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει και τις πολιτικές ενέργειες εντός του Κοινοβουλίου, είπε επίσης ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι περιμένει από το VMRO-DPMNE «να σεβαστεί τη φωνή της πλειοψηφίας» του λαού, αλλιώς «δεν θα έχω άλλη επιλογή παρά να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές».
 
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση σήκωσε το γάντι που έριξε ο Ζάεφ. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι το δημοψήφισμα «ήταν αποτυχημένο», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και θα πρέπει να απευθυνθεί στο λαό. 
 
Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία αυτού του δημοψηφίσματος είναι «ένα λάθος αποκλειστικά του Ζάεφ ο οποίος έκανε μία κακή συμφωνία» και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις κάλπες έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα. 
 
Με νέα του τοποθέτηση, ο Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως θα ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές αμέσως, προκειμένου να διαπιστώσει εάν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση. Εάν δεν συγκεντρωθούν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα.
 
Έδωσε, ακόμη, δέκα με δεκαπέντε ημέρες προθεσμία στο VMRO για να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει για τις συνταγματικές αλλαγές. «Έτσι θα έχουμε σαράντα ημέρες όπως απαιτεί ο νόμος για να προετοιμάσουμε τις εκλογές» είπε ο κ. Ζάεφ, ορίζοντας την 25η Νοέμβρη ως την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.