4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Σωτήρες που σκορπούν όλεθρο

Σωτήρες που σκορπούν όλεθρο

Ο κ.Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και στον ιδιωτικό τομέα. Εξαγνίζουν τις πολυεθνικές. Λοιδωρούν  τους ανθρώπους που προειδοποιούν  για τα αδιέξοδα  της πολιτικής αυτής , επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι πολυεθνικές και οι ολιγάρχες να συμπεριφερθούν  όπως οι άποικοι της Άγριας Δύσης στους αυτόχθονες ινδιάνους.

Ιδεοληψίες των αριστερών, απαντούν . Ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που θα δώσει τέλος στην μιζέρια των Ελλήνων , συμπληρώνουν. Σίγουρα , η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ισχυρότατη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει την πολιτική της. Αλλά έχει εντολή να δεσμεύσει την χώρα για δεκαετίες σε συμφωνίες που θα επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων  και που ενδεχομένως να προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στον τόπο; Προφανώς όχι.

Επειδή , το πρώτο που ισχυρίζονται είναι: «Οι αριστεροί δεν ξέρουν τι λένε», προσπάθησα να συγκεντρώσω παραδείγματα απο συντηρητικής  πηγές για την "αλτρουιστική" δράση των "Επενδυτών".

Στο αμερικάνικο περιοδικό «Foreign Affairs» δημοσιεύτηκε το 2011 ένα κείμενο της Sonia Shah.Η συγγραφεύς μεταξύ άλλων γράφει:

 "...Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παίζουν ένα διπλό παιχνίδι: διαταράσσουν τις τοπικές κοινότητες με το ένα χέρι και υπογράφουν μεγάλα τσεκ, φαινομενικά για να τους βοηθήσουν με το άλλο...» και αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις τους:

«...Η Rio Tinto μπορεί να υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες της κατά της ελονοσίας στην Ισημερινή Γουινέα, αλλά στην Παπούα Νέα Γουινέα πέταξε δισεκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων και ήταν συνένοχη στην κατασταλτική βία που οδήγησε σε πάνω από 10.000 θανάτους, σύμφωνα με μια ομαδική μήνυση  που κατατέθηκε το 2000...Η Gold Fields έχει μειώσει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις των ανθρακωρύχων της στη Γκάνα κατά 90% από το 2004, αλλά οι τοπικές ΜΗΚΥΟ και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι εκεί δραστηριότητές της έχουν μολύνει τις υδάτινες οδούς με επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, στερώντας τις τοπικές κοινότητες από πόσιμο και αρδεύσιμο νερό...Η Anglo American παίζει ηγετικό ρόλο στους κύκλους της παγκόσμιας υγείας, αλλά ο πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκάλεσε την εκμετάλλευση της γης και του νερού γύρω από τα ορυχεία της εταιρείας αυτής στη Γκάνα μια «παραβίαση του δικαιώματος των κοινοτήτων να διατηρήσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον."

Αναφέρεται επίσης στην   Novartis και  στην προσπάθεια της να αποδυναμώσει τη νομοθεσία της Ινδίας περί πατεντών, καθώς και στη μήνυση που κατέθεσαν κατά της Νότιας Αφρικής  το 1998, 39 κορυφαίες εταιρείες φαρμάκων για την εφαρμογή ενός νόμου που αποσκοπούσε να καταστήσει τα αντιρετροϊκά φάρμακα πιο προσιτά στους φτωχούς με AIDS.

Επίσης γράφει για τις περιβαλλοντικές διαταραχές στο πλούσιο σε πετρέλαιο δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία, όπου  οι εταιρείες πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένης της ExxonMobil - μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τους ψαρότοπους με περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που διαρρέει από το 1976 ως και το 1996, σύμφωνα με αναλύσεις της νιγηριανής κυβέρνησης.

Το ίδιο περιοδικό ,λίγα χρόνια αργότερα ,δημοσιεύει ένα κείμενο του  Eduardo Gomez , ανώτερου λέκτορα στο Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης στο King's College,  που  περιγράφει πως οι πολυεθνικές  των αναψυκτικών και των σνακς κάνουν... πολιτική σε χώρες όπως το Μεξικό , Βραζιλία και Ινδία προκειμένου να αποτρέψουν περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση των προϊόντων τους και να διαμορφώσουν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο προς όφελός τους  . Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της βιομηχανίας junk food συμβάλλουν στην  παχυσαρκία και στον  διαβήτη τύπου 2. Μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«...Στο Μεξικό , η Coca-Cola δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που κυμαίνεται από προέδρους έως ανώτερους υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης. Η PepsiCo... το 2007 ... συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Εκπαίδευσης της χώρας για να δημιουργήσει ένα σχολικό πρόγραμμα άσκησης, το Vive Saludable Escuela, το οποίο προσέδωσε πολιτική εύνοια .... Και η Nestlé δεσμεύτηκε στην υποστήριξη του πρώην προέδρου Enrique Peña Nieto παρέχοντας προσυσκευασμένα μπισκότα για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του κατά της πείνας...Η Coca-Cola έχει υποστηρίξει αθλητικές εκδηλώσεις και έχει προσχωρήσει μαζί με άλλες εταιρείες στην παροχή προσοδοφόρων επιχορηγήσεων σε ακαδημαϊκούς ερευνητές και μη κυβερνητικούς οργανισμούς...Μια παρόμοια δυναμική επικρατεί στην Βραζιλία. Κατά την διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Luiz Inácio «Lula» da Silva, η Nestlé φλέρταρε και επηρέασε μέλη  του Κογκρέσου, βοηθώντας παράλληλα να προωθηθεί το πρόγραμμα του Lula για την καταπολέμηση της πείνας, το Zero Fome, προμηθεύοντας διάφορα τρόφιμα σε φτωχούς . Η  Nestlé, δημιούργησε το δικό της πρόγραμμα απασχόλησης για τους φτωχούς, αποκαλούμενο Nestlé AteVc, το οποίο προσέφερε αξιοπρεπείς μισθούς κατά την διάρκεια ύφεσης το 2011, όταν η ανεργία ήταν ιδιαίτερα υψηλή...Αυτές οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει έντονες πολιτικές προσπάθειες στην Ινδία.Η  Nestlé συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή για την Ασφάλεια και την Προστασία των Τροφίμων (FSSA) προκειμένου να εκπαιδεύσει τους ρυθμιστές της αγοράς των τροφίμων . Η Coca-Cola συνεργάζεται με τοπικές ινδικές κυβερνήσεις για την παροχή των πολύ αναγκαίων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης  . Η Coca-Cola και η PepsiCo συμφώνησαν να αγοράσουν περισσότερα φρούτα από Ινδούς αγρότες προκειμένου να υποστηρίξουν την εκστρατεία «Made in India» του πρωθυπουργού Narendra Modi ...»

Η ελληνική ιστορία προσφέρει ανάλογα  παραδείγματα με κορυφαίο τις μεθοδεύσεις της  Thomson-Houston και της Power and Traction Finance που ανέλαβαν να ...φωτίσουν την χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την δραστηριοποίηση της ΔΕΗ. Η διαπλοκή της πολιτικής , του ξένου παράγοντα , των ελληνικών και των ξένων τραπεζών είναι κάτι που αγγίζει τα όρια του αδιανόητου. Αυτές οι πολυεθνικές που κατάφεραν να αποσπάσουν μοναδικά προνόμια  και φορολογικές απαλλαγές, πέτυχαν : να καθυστερήσουν την αξιοποίηση του ελληνικού λιγνίτη, να αποτρέψουν την χρήση του νερού στην παραγωγή ενέργειας , να φορτώσουν το  ισοζύγιο με δαπάνες για εισαγωγές λιγνίτη και υπερτιμημένων ανταλλακτικών και μηχανημάτων,να... Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ίντριγκας , βίαιων εξαγορών , εκβιασμών και πολιτικών παρεμβάσεων στο οποίο οι...πρεσβείες πρωταγωνίστησαν.