4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τα applications και η Δημοκρατία

Τα applications και η Δημοκρατία
H χρήση ψηφιακών εργαλείων για σκοπούς δημόσιας υγείας δημιουργεί πολύπλοκα ερωτήματα τα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουν.Η Google και η Apple  ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν βάλει στην άκρη τον ανταγωνισμό τους ώστε να συνεργαστούν σε μια εφαρμογή που θα παρακολουθούσε τις αλληλεπιδράσεις των μολυσμένων ασθενών, μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να συμμετάσχουν. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ανώνυμα σήματα Bluetooth για να ειδοποιεί τους χρήστες εάν τα τηλέφωνά τους είναι κοντά στα τηλέφωνα μολυσμένων ατόμων.
Στις προ-πανδημικές εποχές, οι ειδικοί συζητούσαν εάν οι ψηφιακές τεχνολογίες προσέφεραν ένα πλεονέκτημα στις αυταρχικές κυβερνήσεις . Η Κίνα είχε οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο εγχώριο σύστημα παρακολούθησης και άρχισε να εξάγει σχετική τεχνολογία αλλού. Οι αναλυτές ανησυχούσαν ότι ο «ψηφιακός αυταρχισμός»  θα επέτρεπε την λαϊκή καταστολή και θα ενίσχυε τα αντιφιλελεύθερα καθεστώτα. Οι πρώτες εβδομάδες της πανδημίας περιέπλεξαν αυτή την εικόνα με το να δείξουν ότι η ψηφιακή παρακολούθηση θα μπορούσε επίσης να σώσει ζωές και να διατηρήσει τις οικονομίες σε λειτουργία.
 
Οι χώρες που περιόρισαν καλύτερα την COVID-19 [5], την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό -συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης- δεν μοιράζονται όλες το ίδιο πολιτικό σύστημα. Αλλά έχουν ένα πράγμα κοινό: Όλες έχουν περιορίσει τα κρούσματά τους στηριζόμενες στην ψηφιακή τεχνολογία, ακόμη και σε σημαντικό κόστος για τα ατομικά δικαιώματα ιδιωτικότητας. Οι επιτυχημένες χώρες σε αυτήν την πανδημία έχουν χρησιμοποιήσει την ψηφιακή παρακολούθηση [6] για να εντοπίσουν ασθενείς, να ξεχωρίσουν τους ασθενείς από τους υγιείς, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, και να επαναλάβουν προσεκτικά κάποια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
 
Η Νότια Κορέα  και η Σιγκαπούρη  έχουν συλλέξει δεδομένα για κάθε γνωστό κρούσμα COVID-19, δημοσιεύοντας ανώνυμους αλλά πλούσιους σε δεδομένα (data) εθνικούς πίνακες ελέγχου . Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αποφύγουν τοποθεσίες όπου έχουν μολυνθεί άτομα, και γενικές περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Ο πίνακας ελέγχου της Νότιας Κορέας  έχει ακόμη μια λειτουργία που βοηθά τους χρήστες να βρουν αναλώσιμα, όπως μάσκες. Οι δύο χώρες  βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές πλατφόρμες για την ιχνηλάτηση επαφών, και χρησιμοποιούν πλάνα από κάμερες παρακολούθησης, δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, και μερικές φορές ακόμη και αποδείξεις πιστωτικών καρτών για να προσδιορίσουν ποιος μπορεί να κινδυνεύει μόλις εντοπιστεί ένα μολυσμένο άτομο.
 
Το Χονγκ Κονγκ , η Ταϊβάν , η Ταϊλάνδη  και η Αυστραλία  παρακολούθησαν εισερχόμενους ταξιδιώτες για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και η Ταϊβάν έχει συνδυάσει τα εθνικά της υγειονομικά δεδομένα (data) και τα δεδομένα από τα τελωνεία για να ταξινομήσει τον πληθυσμό της σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Η Νότια Κορέα , το Χονγκ Κονγκ  και η Ταϊβάν χρησιμοποίησαν επίσης εντοπιστές θέσης για να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα σε ασθενείς και για να περιορίσουν την επαφή τους με τους υγιείς. Οι τεχνολογικά έξυπνες χώρες εκτός της Ασίας θα αντιμετωπίσουν σύντομα την επιλογή εάν και πώς θα υιοθετήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες της πανδημικής τους αντίδρασης, αλλά είναι οι κορυφαίες στον κόσμο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η ώρα για την αρχικό περιορισμό έχει περάσει, αλλά ένα εμβόλιο απέχει από 12 έως 18 μήνες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ανυπόμονη να ξεπαγώσει την οικονομία . Οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα πρέπει τώρα να μελετήσουν την επόμενη φάση της κρίσης, στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία θα διαδραματίσει έναν ρόλο στο σταμάτημα του δεύτερου και ακόμη και του τρίτου κύματος μόλυνσης μετά την αρχική κορύφωση.