4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τι ζητά απο την Μεταμνημονιακή Ελλάδα ο ξένος παράγοντας

Τι ζητά απο την Μεταμνημονιακή Ελλάδα ο ξένος παράγοντας
Σήμερα το πρωϊ ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ  και ο ευρωπαίος επίτροπος κ. Π.Μοσχοβισί μίλησαν για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
 
Αν προσπαθήσει κανείς να διαβάσει πίσω απο τις δημοσιες δηλώσεις τους θα διακρίνει  στοιχεία που αντανακλούν τις απόψεις των φορέων (ΕΕ, ΗΠΑ) για το ρόλο της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια και τις προσδοκίες που έχουν απο αυτή. Απο τις δηλώσεις τους έγινε σαφές ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό ασφυκτικό έλεγχο καθώς ΕΕ και ΗΠΑ θα προσπαθήσουν όχι μόνο να διασφαλίσουν αλλά και να μεγενθύνουν τα συμφέροντα τους στην χώρα.
Για το λόγο αυτό το κεντρικό στοιχείο των δηλώσεων και των δύο ήταν οι "επενδυτές".
"Είμαστε προσηλωμένοι στο να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση, που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γιατί αυτό θα αποτελέσει κλειδί για να υπάρξει η ανάπτυξη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη ζημία που έγινε από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση..." είπε ο αμερικανός πρέσβυς σε συνέντευξη στο ΑΠΕ. 
 
Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές, είπε ο κ. Μοσχοβισί κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Ο γάλλος πολιτικός , σε αντίθεση με τον αμερικάνο διπλωμάτη , δεν αναφέρθηκε στους τομείς που προσελκύει το ευρωπαϊκό "επενδυτικό" ενδιαφέρον. 
 
Η ενέργεια
 
Ο κ. Πάιατ, έκανε σαφές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενέργεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : "Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό ΤΑΡ, έχετε στην Αλεξανδρούπολη το έργο της FSRU (της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επέστησα σήμερα την προσοχή στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του (Έλληνα) πρωθυπουργού Τσίπρα και του (Βούλγαρου πρωθυπουργού) Μπορίσοφ για να προχωρήσει ο αγωγός IGB, που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συνενώνονται. Υπογραμμίζω πάντα, όπως έκανα πριν από μιάμιση εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τη σημασία της ενέργειας ως έναν από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένα πεδίο που αξιοποιεί τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο να εστιάσει θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό τον τομέα και αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του." είπε χαρακτηριστικά ο αμερικάνος πρέσβυς.
 
Κοντολογίς και ο ένας και ο άλλος , εμμέσως αλλά σαφώς είπαν ότι ο δημόσιος πλούτος της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού τους ενδιαφέροντος και ότι αυτό που θα πρέπει να κανει η ελληνική Κυβέρνηση είναι να μη φέρνει προσκόμματα στην εκποίηση του.
 
Φοβού τους Δαναούς...
 
Ένα ακόμα στοιχείο είναι τόσο ο γαλλος όσο και ο αμερικάνος πρόσφεραν βοήθεια ...
"Είμαστε προσηλωμένοι στο να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση, που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γιατί αυτό θα αποτελέσει κλειδί για να υπάρξει η ανάπτυξη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη ζημία που έγινε από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση..." είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Πιό διπλωματικός ο γάλλος είπε ότιι η Ελλάδα στέκεται πλέον ελεύθερα στα πόδια της και ξεκινά μια νέα πορεία. Θα περπατήσει με τους εταίρους στο πλάι της, αλλά θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη. Θα είναι ο ένας στο πλάι του άλλου, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης.
 
 Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η έντονη προσπάθεια τους να επιβεβαιώσουν την ρητορική της Κυβέρνησης για την έξοδο απο τα νημόνια τότε εύκολα κατανοεί κανείς ότι η εμπλοκή του ξένου παράγοντα στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα είναι ασφυκτική.
 
Συνοδοιπόροι ή ελέγκτες;
 
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup κλείσαμε με την προηγούμενη περίοδο των Μνημονίων και ξεκινήσαμε έναν νέο δρόμο με νέες προϋποθέσεις και προοπτικές.Σημείωσε, επίσης, ότι το νέο Πρόγραμμα είναι ριζοσπαστικά διαφορετικό ως προς το περιεχόμενό του, απ΄ όλα τα προηγούμενα.«Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μνημόνια τέλος. Αυτή είναι η βασική και ειδοποιός διαφορά» επισήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, η Ελλάδα υποχρεούται να έχει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική.
 
Η έξοδος απο τα Μνημόνια "είναι ένας συνδυασμός πολλών ετών σκληρής δουλειάς από τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές κυβερνήσεις και θα χρειαστεί συνέχιση της δουλειάς και της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ πως αυτό που δίνει το τέλος του τρίτου προγράμματος είναι μια ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα, οι ευκαιρίες που υπάρχουν και η μείωση του ρίσκου..." επισήμανε ο κ Πάιατ .