4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τουρκική βεντάλια

Τουρκική βεντάλια
H αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας σε μια σύγκρουση στην οποία η Ρωσία υπήρξε από καιρό ο κυρίαρχος παράγοντας, κινδυνεύει τόσο να δώσει στους πρωταγωνιστές –ιδίως στο Αζερμπαϊτζάν– ένα κίνητρο να συνεχίσουν να μάχονται, όσο και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον τουρκο-ρωσικό ανταγωνισμό που έχει ήδη περικλείσει την Συρία, την Λιβύη, και σε μικρότερο βαθμό την Ουκρανία.
Οι πηγές της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορούν να εντοπιστούν στην απόφαση του Κρεμλίνου να συμπεριλάβει την αρμενικής πλειοψηφίας περιοχή στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Όταν η Μόσχα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις λαϊκές κινητοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι Αρμένιοι άρχισαν να απαιτούν τη μεταφορά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία. Η Μόσχα αρνήθηκε και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε λίγα χρόνια αργότερα, ξέσπασε ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας περίπου 30.000 νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. Με το Αζερμπαϊτζάν να έχει ως επικεφαλής τον παντουρκιστή εθνικιστή Abulfaz Elchibey για το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης, οι ρωσικές δυνάμεις υποστήριξαν ευρέως την αρμενική πλευρά. Η μεσολαβηθείσα από την Ρωσία κατάπαυση του πυρός τερμάτισε τον πόλεμο τον Μάιο του 1994, αλλά όχι την υποκείμενη διαμάχη: σήμερα, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γύρω περιοχές βρίσκονται υπό αρμενικό έλεγχο, αλλά το Αζερμπαϊτζάν το θεωρεί ως παράνομα κατεχόμενο. Αν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνήθως δεν προσελκύει ιδιαίτερη προσοχή από την Δύση, είναι ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης στη μετα-σοβιετική Ευρασία.
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους μάχης, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο status quo. Το Μπακού και το Ερεβάν αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για να καταφύγουν σε σκληρά μέτρα. Στην Αρμενία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan -η οποία ήρθε στην εξουσία εν μέσω μιας λαϊκής εξέγερσης το 2018 στην οποία η Ρωσία αντιτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό- ανησυχεί για αυτό που θεωρεί ως ολοένα και πιο αμφίσημη υποστήριξη της Μόσχας για την διατήρηση του status quo. Παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι θα ήταν πιο ανοιχτός σε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, ο Pashinyan υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης να ενσωματωθεί επίσημα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία.
 
Στο Αζερμπαϊτζάν, η οικονομική ύφεση και η απογοήτευση για την αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Ilham Aliyev τροφοδότησαν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Ως ηττημένη πλευρά στον αρχικό πόλεμο, το Μπακού έκανε δημόσια εκκλήσεις για την επιστροφή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να κινητοποιήσει την εθνικιστική υποστήριξη, αλλά κινδυνεύει να υπερφαλαγγιστεί από την κοινή γνώμη. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων αυτό το καλοκαίρι, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στο Μπακού απαιτώντας πόλεμο με το Ερεβάν.
 
Οι μάχες μέχρι στιγμής περιελάμβαναν μια επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Fizuli και της Jabrayil, δύο από τις αρμενικές περιφέρειες έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, των οποίων το σχετικά επίπεδο έδαφος διευκολύνει επιθετικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του αζερικής πλειοψηφίας πληθυσμού τους διέφυγε κατά την διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990 και τα τελευταία χρόνια, το Ερεβάν άρχισε να τους εγκαθιστά με Αρμένιους. Ενώ ο συνολικός πληθυσμός των δύο περιοχών παραμένει χαμηλός, μια συνεχιζόμενη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ροές προσφύγων, πιθανώς σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Η εμβαθυνόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Μέσα στον Νότιο Καύκασο, η ισχυρή τουρκική υποστήριξη θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Μπακού να ακολουθήσει μια ασυμβίβαστη γραμμή και να αντισταθεί σε εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός που διατηρεί κάποια εκδοχή του status quo ante. Η τουρκική εμπλοκή θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει την σύγκρουση σε υπαρξιακή στα μάτια του αρμενικού λαού, ειδικά υπό το φως των σφαγών των Αρμενίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις οθωμανικές δυνάμεις.
 
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί παρά τον μεταπολεμικό ανταγωνισμό των δύο χωρών. Ωστόσο, η επέμβαση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η πιο εμφανής πρόκληση της Άγκυρας στην ρωσική επιρροή στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου η Μόσχα είναι εξαιρετικά προστατευτική των αξιώσεών της για υπεροχή. Ακόμα κι αν η Ρωσία παραμείνει δεσμευμένη στον περιορισμό των μαχών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η αλληλεπικαλυπτόμενη παρουσία ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων σε πολλά άλλα θέατρα δίνει στη Μόσχα πολλές ευκαιρίες για κλιμάκωση. Πράγματι, η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυξάνει τα διακυβεύματα όχι μόνο στον Νότιο Καύκασο , αλλά και σε όλες τις περιοχές όπου η Άγκυρα και η Μόσχα διαφωνούν. Ήδη, οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στις συγκρούσεις στην Λιβύη και την Συρία, όπου οι αντιπρόσωποί τους (proxies) έχουν εμπλακεί σε περιστασιακές συγκρούσεις, και έχουν ασυμβίβαστες φιλοδοξίες στα Βαλκάνια και την Ουκρανία. Η Άγκυρα βλέπει πιθανώς την εμπλοκή της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εν μέρει ως διαπραγματευτικό χαρτί όχι μόνο στον Καύκασο αλλά και στον ευρύτερο ανταγωνισμό της με τη Μόσχα. Και η εμπλοκή των Τούρκων μισθοφόρων από την Συρία, ένα άλλο θέατρο όπου συγκρούονται τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα, υποδηλώνει ότι αυτή την φορά η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενδέχεται να μην παραμείνει περιορισμένη στον Νότιο Καύκασο.