4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το μακρύ χέρι της ΕΕ

Το μακρύ χέρι της ΕΕ
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που θα ληφθούν μονομερώς από την πλευρά των Ευρωπαίων σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένο Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το χάος στην οικονομία και τους πολίτες.
 
Παράλληλα μετά από εντατικές συζητήσεις τις τελευταίες μέρες με την ιταλική κυβέρνηση η Επιτροπή ανακοίνωσε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019, με την οποία αποσοβείται προς το παρόν μια αντιπαράθεση εντός της Ευρωζώνης, σε εξαιρετικά δύσκολή χρονική συγκυρία.
Αναφορικά με το Brexit, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν  14 έκτακτα όσο και προσωρινά μέτρα σε τομείς όπως, ο χρηματοπιστωτικός, οι μεταφορές, τα τελωνεία, τα εμπορεύματα, ο τουρισμός και το κλίμα. Πρόκειται για μέτρα που είναι απολύτως αναγκαίας σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου 2019. Τα μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή μεγάλων κραδασμών ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ζωτικοί τομείς όπως η ασφάλεια των πτήσεων και των μεταφορών, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τα τελωνεία και η διακίνηση αγαθών.
 
Όπως επισήμαναν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με τα μέτρα αυτά που λήφθηκαν κατόπιν εντολής των Ευρωπαίων ηγετών, επιχειρείται να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αρνητικός αντίκτυπος ενός σκληρού Brexit.
Για την Ιταλία η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων. Η Κομισιόν αποδέχθηκε σημαντική απόκλιση του ελλείμματος για το 2019 σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ η Ιταλία αποδέχθηκε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
 
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 1,0% αντί για 1,5% που υποστήριζε αρχικά η Ρώμη και το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,40% που προέβλεπε το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια ύψους 10,25 δισ. ευρώ μετατοπίζοντας χρονικά για αργότερα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και την εισαγωγή κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος. Δεσμεύθηκε επίσης ότι το 2020 και 2021 θα ενεργοποιήσει εάν χρειαστεί μια ρήτρα ασφαλείας που προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τα δύο προαναφερόμενα μέτρα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντομπρόβσκις η συμφωνία δεν είναι ιδανική γιατί το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση, ωστόσο βασίζεται πλέον σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, αφού η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να τροποποιήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και δεσμεύθηκε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το 2020 και 2021 εάν χρειαστεί.