4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το μεγάλο κόλπο των Γερμανών με την ελάφρυνση του χρέους

Το μεγάλο κόλπο των Γερμανών με την ελάφρυνση του χρέους

"Το δόλωμα ρίχθηκε , το ψάρι τσίμπησε και αυτό που απομένει είναι να το τραβήξουμε και να το βάλουμε στο κοφίνι". Με αυτόν τον περιγραφικό, αλλά και απίστευτα κυνικό τρόπο, κοινοτική πηγή περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θα "μοιάζουν με ένα ακριβό δώρο λόγω του φανταιζί περιτυλίγματος, αλλά το περιεχόμενο θα είναι άνευ αξίας". Η γραμμή του Βερολίνου στο θέμα του ελληνικού χρέους είναι απλή: ξεκινάμε απο μηδενική βάση και για όσα θα δίνουμε(;) απαιτούμε ισοδύναμα ανταλλάγματα με τη μορφή μέτρων.

 

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόλτς, δηλώνοντας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ελληνική πλευρά για το χρέος: "δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα (των συζητήσεων). Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο, είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

 

Το γερμανικό πλαίσιο για το ελληνικό χρέος περιέγραψε σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κούκις που  ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αλλά και τα τέσσερα σενάρια που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους: την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, την παράταση της ωρίμανσης αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων. Ο Κούκις δεν αποκάλυψε σε ποιο βαθμό θα μειωνόταν με τον τρόπο αυτό η οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας.

 

Οι παρεμβάσεις αυτές ουσιαστικά είναι άνευ αντικειμένου και αποτελούν προέκταση προηγούμενων συμφωνιών και σε καμία περίπτωση δεν ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος στο βαθμό που θα επιθυμούσε το ΔΝΤ. Σημειώνεται, ότι ακόμη κι αν υλοποιηθούν και τα τέσσερα βήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για το ΔΝΤ αφού θα οδηγήσουν πιθανότατα σε απομείωση του χρέους κατά 50 δις ευρώ, την ώρα που η αρχική αξίωση του Ταμείου κυμαινόταν στα 100 δις ευρώ.

 

Με απλά λόγια η Γερμανία παρουσιάζει ως παραχώρηση κάτι το οποίο είχε αποδεχθεί με τις προηγούμενες δανειακές συμφωνίες και γι’αυτές ζητάει ανταλλάγματα! Μάλιστα πετάει απο τον καμβά το ΔΝΤ , το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει την τεράστια πολιτική απάτη που εξυφαίνεται. Και το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει, είναι τι κάνει απο την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

 

"Τίποτα. Δεν κάνει τίποτα, γιατί για τον  Έλληνα πρωθυπουργό, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι γιορτές που θα γίνουν τον Αύγουστο με αφορμή το τέλος των Μνημονίων. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά, ότι όταν θα έλθει ο λογαριασμός απο την υπογραφή του, το πιο πιθανό είναι να μη βρίσκεται στο πρωθυπουργικό Μέγαρο" είπε με νόημα η ίδια κοινοτική πηγή και συμπλήρωσε: "με δεδομένες τις αλλαγές ισορροπιών που έχουν επέλθει εντός των κοινοτικών μηχανισμών μετά την άνοδο των ιταλών λαϊκιστών στην εξουσία, αλλά και την κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία, η ευκαιρία για μία καλή συμφωνία για την Ελλάδα είναι μοναδική..."

 

Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ συναντά και πάλι σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή τη φορά όμως στο Βερολίνο μαζί με άλλους επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (17:00 τοπική ώρα) για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δις ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.