4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το μετέωρο βήμα της Μέρκελ

Το μετέωρο βήμα της Μέρκελ
Στις χθεσινές εκλογές της Βαυαρίας, δίχως αμφιβολία, μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε το κόμμα των Πρασίνων, που κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία με ποσοστό 17,5%.Οι Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, διασφαλίζουν 37,2% καταγράφοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Παράλληλα όμως χάνουν την αυτοδυναμία και βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. 
 
Ίσως σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με το χαμηλότερο ποσοστό τους σε τοπικές εκλογές μεταπολεμικά έκοψαν το νήμα μόλις πέμπτοι. Αντίθετα οι Πράσινοι κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους στη Βαυαρία και αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε βαυαρικές εκλογές ξεπέρασε το 10%.
 
Δύο από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν πρωτοφανή καθίζηση, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε μόλις δύο εβδομάδες στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες προβλέπεται πύρρειος νίκη για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες. Με δύο άσχημα εκλογικά αποτελέσματα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο. Ήδη ακούγονται φωνές στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών που κάνουν λόγο για «νέα θεμέλια που θα προετοιμάσουν το κόμμα για το μέλλον».
 
Πιο άμεσες χρονικά επιπτώσεις αναμένονται ωστόσο για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών στο μισό στις χθεσινές εκλογές «τρίζει» και η δική της καρέκλα. Όσο για τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ούτε ότι θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, αλλά ούτε καν αν θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών. Ίσως τώρα, μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Χριστιανοκοινωνιστών, να είναι η ιδανική στιγμή για την Άγκελα Μέρκελ να «ξεφορτωθεί» τον Χορστ Ζεεχόφερ τώρα που είναι πολιτικά πιο αδύναμος από ποτέ.
 
Οι τοπικές εκλογές δείχνουν, για μια ακόμα φορά, ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη στα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα. Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία χάνουν μαζί πάνω από 20%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε παγγερμανικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες δεν διασφαλίζουν πια την πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου. Από τις αρχές του καλοκαιριού όταν ξέσπασαν οι έριδες, κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων τα ποσοστά τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μέχρι στιγμής το 2018 έχει καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση των γερμανών πολιτών ως χρονιά διενέξεων και απανωτών κρίσεων για τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.
 
Πράσινοι και AfD
 
Την  άνοδο των Πρασίνων ευνοεί ο συνεχής κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου. Το ίδιο ισχύει άλλωστε για την άνοδο του εθνολαϊκιστικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD).Τα δύο αυτά κόμματα επωφελούνται από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα μεγάλα κόμματα. Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο ακόμη μπορούν να ενισχυθούν, αλλά είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και άλλοι παίκτες στο πολιτικό σκηνικό". Στις εκλογές του 2017 οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 8,9%, το μικρότερο ποσοστό από όλα τα κόμματα που μπήκαν στην ομοσπονδιακή Βουλή. Έκτοτε όμως έχουν καταφέρει να υπερδιπλασιάσουν το ποσοστό τους σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας μερικές φορές ακόμη και τους σοσιαλδημοκράτες.Σε αυτό συνέβαλε προφανώς το νέο ηγετικό δίδυμο, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι δυο τους κατάφεραν να εντάξουν στο πρόγραμμα των Πρασίνων πολιτικές θέσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία, αν και δεν συμβιβάζονται με το παραδοσιακό προφίλ του κόμματος. Παράδειγμα: η πρόταση για εκσυγχρονισμό και αυξημένη χρηματοδότηση της αστυνομίας. Ρεαλιστικό και μετριοπαθές προφίλ έχει επιδείξει και ο Βίνφριντ Κρέτσμαν ως πρωθυπουργός στο παραδοσιακά συντηρητικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου μάλιστα συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι Πράσινοι κερδίζουν όσο κανείς άλλος από τη μειωμένη απήχηση των παραδοσιακών "μεγάλων κομμάτων", δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πολλοί ψηφοφόροι έχουν απηυδήσει πλέον με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Άλλοι θεωρούν ότι οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει τα ερείσματά τους σε ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Γι αυτό άλλωστε πριν από 20 χρόνια το SPD έφτανε το 40% στις εκλογές, ενώ σήμερα μετά βίας συγκεντρώνει το 16%.