4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χθες και αύριο

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χθες και αύριο
Αν  νομίζετε ότι τα κοιτασματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της γειτονιάς μας είναι μοναικά κάνετε λάθος. Σήμερα και την στιγμή  που πολλές χώρες προσπαθούν τελικά να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, ο κόσμος ξαφνικά πλημμυρίζει από ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Στις 7 Ιανουαρίου, οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου Apache Corporation και Total SA ανακοίνωσαν την εύρεση ενός σημαντικού πετρελαϊκού κοιτάσματος στα ανοικτά των ακτών του Σουρινάμ, κοντά στα τεράστια υπεράκτια αποθέματα της γειτονικής Γουιάνας που ανακάλυψε πέρυσι η ExxonMobil. Το μέγεθος της ανακάλυψης στο Σουρινάμ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλο για να μεταμορφωθεί η μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από 6.000 δολάρια. Μόλις τρεις μήνες πριν, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου για το 2019: Το ενεργειακό ισοδύναμο των 1,3 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου περιμένει να εξαχθεί από τις ακτές της Μαυριτανίας, ποσότητα παραπάνω από αρκετή για να υποστηρίξει έναν κόμβο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και την ίδια χρονιά στη Μοζαμβίκη, η Total απέκτησε ένα μερίδιο αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα έργο LNG, το συνολικό κόστος του οποίου πιθανότατα θα έκανε την εθνική οικονομία της χώρας αυτής να φαίνεται σαν λιλιπούτεια.
Προκειμένου να προλάβουν μια πιθανή πτώση των τιμών, πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ακολουθούν επιθετικά χρονοδιαγράμματα για τα νέα έργα ώστε να μειώσουν το κόστος και να επιστρέψουν χρήματα γρήγορα στους νευρικούς μετόχους. Η ExxonMobil έχει καταργήσει όλες τις στάσεις ώστε να καταστήσει το εύρημά της στην Γουιάνα ενεργό όσο το δυνατόν γρηγορότερα: Το χρονοδιάγραμμα ανίχνευσης-εξόρυξης είναι το συντομότερο στην ιστορία για έργο αυτής της κλίμακας. Στη Μοζαμβίκη, η Total φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου LNG, ενώ άλλοι επενδυτές έσερναν τα πόδια τους για χρόνια. (Η Anadarko Petroleum ανακάλυψε τα αποθέματα φυσικού αερίου το 2010). Τα ευρήματα του Σουρινάμ και της Μαυριτανίας μπορεί να αναπτυχθούν, αλλά το πρώτο βρίσκεται ακόμα στην φάση της εξερεύνησης και το δεύτερο θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά χρηματοδοτικά και άλλα εμπόδια.
Τα νέα κράτη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις αυξανόμενες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλη) την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου το 2019 και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς αναπτύσσουν τα δικά τους πρόσφατα ευρήματα ορυκτών καυσίμων με το πλεονέκτημα των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος γεώτρησης και διευκολύνουν τη μεγαλύτερη παραγωγή. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των αγορών και των νέων αναπτυσσόμενων μόνο θα ενισχυθεί αν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σκοντάψει στην πορεία, μειώνοντας την άμεση ζήτηση για πετρέλαιο.
 
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους νέους παραγωγούς πετρελαίου, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου -όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση- έχουν θεσπίσει πολιτικές που ενθαρρύνουν την ταχεία απομάκρυνση από το πετρέλαιο. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ινδία, ανακοίνωσαν μελλοντικές απαγορεύσεις στην πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Και οι αυξανόμενοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία έχουν καταστήσει ασαφείς τις προοπτικές για το φυσικό αέριο. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα πρόσφατα ευρήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι απίθανο να είναι τόσο προσοδοφόρα όσο ήταν παρόμοιες ανακαλύψεις στο παρελθόν.
Τελικά, είναι οι αγορές που θα καθορίσουν ποιες νέες ανακαλύψεις θα τύχουν εκμετάλλευσης και ποιες θα παραμείνουν λανθάνουσες στο έδαφος ή στον βυθό. Τα έργα με χαμηλότερο κόστος θα προχωρήσουν περισσότερο από όσο εκείνα με συγκριτικά υψηλότερα γενικά έξοδα. Αυτό θα φέρει νέες πετρελαϊκές πολιτικές εναντίον των πλουσιότερων παραγωγών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έχουν από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε πρόσφατη συνάντηση του ΟΠΕΚ, ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλα φέρεται να αποχώρησε οργισμένα όταν ο Σαουδάραβας ομόλογός του πρότεινε ότι η χώρα του -η οποία αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά επενδύσεων και υψηλό κόστος παραγωγής- θα έπρεπε να μειώσει την παραγωγή μαζί με τα πλουσιότερα μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.