4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το σταυρόλεξο του ...Κόλπου

Το σταυρόλεξο του ...Κόλπου
Το Ριάντ κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων , υποστηρίζοντας ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το Ιράν. Οι ΗΠΑ φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων.
Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο παρουσιάζουν το ζήτημα ως επίθεση του Ιράν κατά της ενεργειακής τροφοδοσίας του πλανήτη, όπως λέει. «Με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζουν αποτελεσματικά από το γεγονός ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».
Η όλη κατάσταση αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα στα συμφραζόμενα της στενής οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας που σύμφωνα με το Petroleum Economist φέρεται να επιδιώκει με το Ιράν η Κίνα. Το Πεκίνο σχεδιάζει να επενδύσει στο Ιράν πάνω από 400 δις δολάρια, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για έργα υποδομών. Οι μαζικές αυτές επενδύσεις θα άλλαζαν εκ θεμελίων τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο και δη σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Τεχεράνη τηρούν σιγή ιχθύος.
Σύμφωνα με τον Γκύντερ Μάιερ πάντως η ιρανοκινεζική προσέγγιση θα μπορούσε να εξηγήσει την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Αραβική Χερσόνησο. Διότι εάν υπάρξει όντως μια τόσο στενή οικονομική συνεργασία μεταξυ Τεχεράνης και Πεκίνου, θεωρείται βέβαιο ότι η Κίνα θα έστελνε στο Ιράν και προσωπικό ασφαλείας για την προστασία των επενδύσεών της. Αυτό με τη σειρά του θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν. Όπως σημειώνει ο ειδικός, «εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιτεθούν όντως στο Ιράν, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή».
Τα Στενά του Ορμούζ είναι η εστία δυο παράλληλων συγκρούσεων: από τη μια ο «πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων» στην Υεμένη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και από την άλλη η εντεινόμενη -λόγω ακύρωσης της πυρηνικής συμφωνίας- κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος πελάτης αμερικανικών όπλων. Το 10% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία. Και μόλις με δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά εύκολο να προμηθευτεί κανείς, κατάφεραν οι αντάρτες Χούτι να πλήξουν την καρδιά της σαουδικής παραγωγής πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, δαπάνησε πάνω από 67 δις δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο.  Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2018 οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούσαν στο 8,8% του ΑΕΠ και το 2015 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ του 13%.
Οι τεράστιες αυτές δαπάνες δεν είναι ωστόσο σε θέση να εγγυηθούν την στρατιωτική υπεροχή της Σαουδικής Αραβίας. Το μάθημα αυτό διδάσκεται η χώρα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβασή της στην Υεμένη. Μέχρι στιγμής το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούτι μόνο από αέρος χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αντίθετα τους προηγούμενους μήνες  οι αντάρτες Χούτι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν σοβαρά πλήγματα εναντίον της περιφερειακής υπερδύναμης.
Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης στρατιωτικής πρόκλησης για πόλεμο για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος. Και αυτός είναι ένας άτακτος πόλεμος, ένας ανταρτοπόλεμος. Οι επιθέσεις των Χούτι αναμένεται μάλιστα να πυκνώσουν.