4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το χειροκρότημα ενός τούρκου στρατηγού

Το χειροκρότημα ενός τούρκου στρατηγού

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για τις 24 Ιουνίου, όταν περίπου 60 εκατομμύρια τούρκοι θα προσέλθουν στις κάλπες.Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αυτές τις εκλογές χρησιμοποιεί τον στρατό, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο τούρκος πρόεδρος  εκπροσωπεί τον αρχηγό των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων (ΤΣΚ) εξ ονόματος του τουρκικού κοινοβουλίου. Είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Στις πόλεις που επισκέπτεται στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, εφαρμόζεται το  προεδρικό πρωτόκολλο. Κατά συνέπεια, οι στρατηγοί που υπηρετούν σε αυτές τις πόλεις πρέπει να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της προκελογικής εκστρατείας.

 

Στις 2 Ιουνίου, ο Ερντογάν - ως ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) - μίλησε σε δείπνο στην Μαλάτια και στόχευσε τον Μουχάρρεμ Ίντσε, τον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ερντογάν είπε: "Μπορείτε να αναθέσετε το κατάστημά σας σε ένα μαθητευόμενο . Δεν μπορείτε να αναθέσετε την Τουρκία σε πολιτικούς μαθητευόμενους. Δεν μπορούμε ποτέ να αναθέσουμε τη χώρα σε όσους δεν είχαν επιτυχία ούτε εμπειρία στην πολιτική. . "

 

Μεταξύ εκείνων που ένοιωσαν χαρά με αυτά τα λόγια, ήταν ο  Ισμαήλ Μετίν Τέμελ, ο διοικητής του στρατού της περιοχής που παρεβρίσκονταν στο δείπνο φορώντας την επίσημη στολή του. Φωτογραφίες  δείχνουν ότι ο Τέμελ δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για να κρύψει το χαμόγελό του στους σαρκασμούς Ερντογάν.

 

Ο Temel,  είναι γνωστός για τις  αντι-ΗΠΑ / αντι-δυτικές απόψεις του και η δημοτικότητά του στα συντηρητικά και εθνικιστικά τμήματα της βάσης ψηφοφόρων του ΑΚΡ, υψηλή.Ο Ince αντέδρασε απότομα στις φωτογραφίες του Temel, λέγοντας ότι :

"Για πρώτη φορά στην ιστορία της δημοκρατίας, ένας στρατηγός χειροκροτεί τον Ερντογάν [όταν] δεν μιλούσε για τη χώρα, τη σημαία μας και το έθνος μας. Αντ 'αυτού, χειροκροτεί τον Ερντογάν που μου ασκούσε κριτική », δήλωσε ο Ίντσε σε συνέντευξη Τύπου  "Θα είναι ο πρώτος στρατηγός που θα συνταξιοδοτηθεί  και [θα] του αφαιρέσω τις επωμίδες του στις 30 Αυγούστου", η οποία είναι η παραδοσιακή ημερομηνία για τις κρίσεις του στρατού.

 

"Είστε στρατηγός του τουρκικού στρατού ή επαρχιακός ηγέτης του ΑΚΡ;" ρώτησε ο Ince. "Όλοι πρέπει να ξέρουν τα όριά τους, να συμμορφώνονται με τους κανόνες, με τους νόμους και το σύνταγμα, ένας στρατηγός γενικός δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν θα τον αφήσω να το κάνει, θα δεις".

 

Με τον τρόπο αυτό το χαμόγελο του Τέμελ, καθώς επικρότησε τον Ερντογάν, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, η παρέμβαση του στρατού στην πολιτική ξεκίνησε πολύ πριν από το χειροκρότημα του στρατηγού. Τον Απρίλιο, όταν λεγόταν  ευρέως ότι ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος  για την προεδρία, τον  επισκέφθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Hulusi Akar, παιδικός φίλος  του Gul και ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε μια προσπάθεια να  τον αποθαρρύνουν.

 

Αυτή η νυχτερινή επίσκεψη - με ένα  στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην αυλή της κατοικίας του Γκουλ στην Κωνσταντινούπολη - δείχνει πόσο σκοτεινή είναι η γραμμή που οριοθετεί την πολιτική και τη στρατιωτική γραφειοκρατία στην Τουρκία.

 

Σύμφωνα με το νόμο,  τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων απαγορεύονται να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα ή ενώσεις, να συμμετέχουν σε πολιτικές διαδηλώσεις και συναντήσεις, να δίνουν πολιτικές ομιλίες, να κάνουν δηλώσεις ή να γράφουν άρθρα. Αν κάνουν αυτά τα πράγματα ενώ είναι εν ενεργεία, τότε προβαίνουν σε  ένα σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως πέντε ετών, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα .

 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, η ​​τουρκική πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που δείχνουν  το πόσο επικίνδυνο είναι  για το στρατό και το κράτος η πολιτικοποίηση του στρατού. Οι δημοσιογράφοι και οι ακαδημαϊκοί του υπέρ του AKP τονίζουν, ότι ο Temel, ο οποίος έχει διοικήσει επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και πρόσφατα ηγήθηκε της επιχείρησης  Olive Branch, είναι εθνικός ήρωας, ότι τα χειροκροτήματά του ήταν απολύτως φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις πολιτο- στρατιωτικές σχέσεις. Τα ΜΜΕ του Pro-AKP σημειώνουν συνεχώς ότι το Τέμελ είναι τώρα διοικητής των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

 

 

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι κατά το χρόνο που απομένει πριν από τις εκλογές, οι πολιτο-στρατιωτικές σχέσεις θα είναι ένα βασικό πολεμικό ζήτημα στην ολοένα και πιο θερμή πολιτική σκηνή της χώρας. Οι συζητήσεις αυτές θα εμπλέξουν τους στρατιωτικούς  σε πολιτικές διαμάχες και θα τους αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο μετά από την αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση του 2016.Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι ο τουρκικός στρατός κινδυνεύει να γίνει  ο στρατός του Ερντογάν.