4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τράμπ εναντίον όλων

Τράμπ εναντίον όλων

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου Τράμπ σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράκ σκόρπισε ανασφάλεια στην Δύση και σε ολόκληρο τον κόσμο . Η οικονομική ανασφάλεια που προκάλεσε είναι μεγάλη καθώς  η απόφαση του αμερικάνου προέδρου:

 

-επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με τους ευρωπαίους και την Κίνα

-κλονίζει οικονομικές συμμαχίες που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια όπως για παράδειγμα αυτή της Ρωσίας με την Σαουδική Αραβία για το θέμα του ελέγχου της παραγωγής πετρελαίου.

-επηρεάζει αρνητικά την αγορά ενέργειας και την παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Οι Ευρωπαίοι  όπως δηλώνουν δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και θα παραμείνουν πιστοί στην συμφωνία. Προφανώς τα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης είναι πολύ ισχυρά για να τα παραβλέψουν για χάρη των ΗΠΑ. Αυτή όμως είναι μία εύκολη ανάγνωση για την στάση των ευρωπαίων. Η άλλη , η πιο σύνθετη, είναι ότι οι ευρωπαίοι έχουν ήδη ανοικτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ του κ. Τράμπ με την επιβολή  δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να χάσουν μία ακόμα σημαντική αγορά όπως είναι του Ιράν. Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν εξαγωγές που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξασφαλίζει μία ισορροπία.

Αλλά και οι κινέζοι για τους οποίους το Ιράν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν την απόφαση του Τράμπ. Μάλιστα το Πεκίνο έχει επιπλέον λόγους να αντιταχθεί στην απόφαση του αμερικάνου προέδρου. Για την Κίνα , το Ιράν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπορικό σχέδιο για τον "Δρόμο του Μεταξιού". Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ ς απειλεί με επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Το Ιράν όμως είναι σημαντικός οικονομικός-και όχι μόνο- εταίρος της Ρωσίας. Η Μόσχα ήδη υφίσταται τις αμερικάνικες οικονομικές κυρώσεις και για αυτήν η ιρανική αγορά είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός ενώ και η ίδια  βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι το Ιρανικό μπορεί να αποδειχθεί η θρυαλλίδα για ένα γενικευμένο παγκόσμιο  οικονομικό πόλεμο.

 

Και η προοπτική αυτή γίνεται φανερή στις  δηλώσεις κορυφαίων  αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και της Ρωσίας που έγιναν μετά το διάγγελμα του Τράμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ,Χαϊκό Μάας , είπε ότι η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία του Ιράν. Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη "σημαντική συμφωνία" που βελτιώνει την ασφάλεια τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στον κόσμο, δήλωσε  . Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αντιπρόσωποι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν με ιρανούς εκπροσώπους την ερχόμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα , η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην θέσουν εμπόδια στα κράτη που θα παραμείνουν πιστά στην συμφωνία και παρότρυναν  το Ιράν να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις. Η Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  δήλωσε την Τρίτη ότι :"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να ...προστατεύσει τις οικονομικές επενδύσεις της". Απο την πλευρά της , η Ρωσία-σύμμαχος του Ιράν στην Συρία- , δήλωσε ότι είναι  "βαθιά απογοητευμένη" από τη μονομερή απόφαση του Τράμπ.

Η προοπτική ενός οικονομικού μετώπου που θα αμφισβητεί την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι ορατή ακόμα και μέσα στην χώρα. Η ανησυχία αυτή  μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονες αντιδράσεις απο τους Δημοκρατικούς. Σημειώνεται ότι ο  Ομπάμα σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook χαρακτήρισε την απόφαση του  κ. Τράμπ ως  "άστοχη" .

Στην πραγματικότητα οι μόνοι που έχουν απομείνει να υποστηρίζουν τον κ. Τράμπ είναι το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαιρέτισε την «ιστορική κίνηση» του Τράμπ, χαρακτηρίζοντας  την  συμφωνία ως «Συνταγή για καταστροφή. Καταστροφή για την περιοχή μας, καταστροφή για την ειρήνη του κόσμου». Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξήραν επίσης την ανακοίνωση του Τράμπ.

 

"Το Ιράν χρησιμοποίησε τα οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές  που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Αυτό έγινε με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων ", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Anwar Gargash, υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι η συμφωνία "θα είχε οδηγήσει σε μια περιφερειακή πυρηνική ένταση καθώς υπάρχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στις προθέσεις του Ιράν".

Ο φόβος της δημιουργίας ενός μεγάλου οικονομικού συνασπισμού εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ που είχαν επισημάνει στο παρελθόν πολλοί μετριοπαθείς σύμβουλοι του αμερικάνου προέδρου ίσως ήταν η αιτία που ο κ. Τράμπ είχε καθυστερήσει για πολλούς μήνες την αποχώρηση απο την συμφωνία. Σήμερα όμως, με τα "γεράκια" να έχουν επικρατήσει στον Λευκό Οίκο, οι αντιστάσεις έγιναν ηπιότερες και πλέον αυτό που απομένει είναι αν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι των "περιστεριών".