4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τράπεζες και εκτιμητές θέλουν να γίνουν ...μονοπώλια

Τράπεζες και εκτιμητές θέλουν να γίνουν ...μονοπώλια

Παιγνίδια εκατομμυρίων παίζονται με τις τιμές των ακινήτων. Οι τράπεζες και οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παίρνουν δουλειές από αυτές αφού απέκτησαν, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης, τις δουλειές για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται – εκπλειστηριάζονται προσπαθούν να βάλουν χέρι και στη διαδικασία εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού καθορισμού των τιμών, διεκδικούν να αναλάβουν τη "μπιζνα"  εξ΄ολοκλήρου.
Πώς μεθοδεύεται η εκχώρηση της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων σε όλες τις πράξεις που έχουν σχέση με τα ακίνητα;

Τον προηγούμενο Μάιο, μία  ανακοίνωση του συλλόγου των μεσιτών με την οποία διεκδικούσε μερίδιο από την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς, έδειξε το μέγεθος του παιγνιδιού που παίζεται με τον έλεγχο στις τιμές των ακινήτων. Στην ανακοίνωση αυτή οι μεσίτες ανέφεραν  ότι :
"Με μεγάλη έκπληξη είδαμε τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νικόλαο Παρασκευόπουλο αντίστοιχα, να καταθέτουν στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει - κατά την κρίση του - πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Ο πιστοποιημένος εκτιμητής - κατά το σχέδιο ΠΔ πάντα - πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στο δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας». Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης, καθορίζεται "εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου."

Μία αναζήτηση την περίοδο της έκδοσης της ανακοίνωσης στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς τις προεκτάσεις που θα έχει αυτή η φαινομενικά "αθώα" νομική ρύθμιση. Στον Κατάλογο Πιστοποιημένων Εκτιμητών - Νομικών Προσώπων για παράδειγμα που περιλαμβάνει 41 εγγραφές, ανακαλύπτει κανείς είτε θυγατρικές τραπεζών είτε νομικά πρόσωπα στις οποίες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν πληθώρα εξωτερικών εκτιμήσεων για λογαριασμό των τραπεζών. Για παράδειγμα στη λίστα  αναφέρεται η ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Πρόκειται για θυγατρική της Alpha Bank, με ποσοστό συμμετοχής άνω του 90% (σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του ομίλου της τράπεζας). Ο Κατάλογος Πιστοποιημένων Εκτιμητών - Φυσικών Προσώπων περιλαμβάνει 407 εγγραφές. Και το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους πιστοποιημένους συνεργάζονται- ή εργάζονται-στις τράπεζες.
Οι μεσίτες στην ανακοίνωση τους δίνουν την πραγματική διάσταση του τεράστιου αυτού θέματος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
"Διερωτάται λοιπόν κανείς, γιατί στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνούν οι Έλληνες πολίτες, μία μικρή μερίδα πιστοποιημένων εκτιμητών με μητρώο στο Υπ. Οικονομικών, θα πρέπει να αναλάβει με μεγάλη ευθύνη την εκτίμηση χιλιάδων ακινήτων από δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τα ακίνητά τους από τα διεθνή κοράκια που περιμένουν να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων για ένα κομμάτι ψωμί ;!
Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τους πιστοποιημένους εκτιμητές που θα πρέπει να προσδιορίζουν την εμπορική αξία του ακινήτου και να την καταθέτουν στον δικαστικό επιμελητή του Υπ. Οικονομικών, η κυβέρνηση παραμερίζει τους Έλληνες κτηματομεσίτες που λόγω εμπειρίας και κατάρτισης μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων των  Ελλήνων δανειοληπτών.
Ήδη υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ένωση Δανειοληπτών Ελλάδος, για μειωμένες τιμές προς τους δανειολήπτες που με τη γνώση και την εμπειρία τους  από το 1928 στηρίζουν την Ελληνική κτηματαγορά και θα εκτιμήσουν με ακρίβεια τα ακίνητα των δανειοληπτών. Έτσι θα υπάρχουν περισσότεροι εκτιμητές, χωρίς να υπάρχει μονοπωλιακή αντιμετώπιση από μία ομάδα εκτιμητών και μεροληπτική καθοδήγηση εις βάρος των Ελλήνων πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες και να συνεχίσουν να χρωστούν, παρότι θα έχουν χάσει το ακίνητό τους.
...Ζητούμε από το Υπ. Οικονομικών να μπορεί ο κάθε δανειολήπτης να έχει την ευκαιρία για επιλογή του εκτιμητή  για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου του."

Και από τη φάση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, όπου η Κυβέρνηση του "αριστερού" Τσίπρα παρέδωσε τη μπίζνα από την πίσω πόρτα στους τραπεζίτες, περάσαμε στη δεύτερη  φάση: στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Άρμα, η μνημονιακή υποχρέωση να υπάρξει εντός του 2017 εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Η ανυπαρξία αγοράς και η συνακόλουθη έλλειψη στατιστικών στοιχείων, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να δηλώσει αδυναμία δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού. Και κάπου εκεί εμφανίστηκανεκ νέου οι τράπεζες, με τις θυγατρικές των ακινήτων και του εκτιμητές να διατυπώσουν το "αθώο" αίτημα ότι μπορούν να κάνουν και αυτήν την δουλειά.

Και αυτό έγινε φανερό εντός της Επιτροπής που είχε συστήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναπτύχθηκαν δύο απόψεις. Η μία, στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσιακοί του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, επιμένουν ότι η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο, έτσι ώστε οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και να αποφεύγονται τα παρατράγουδα του παρελθόντος, με τις αυθαίρετες εκτιμήσεις και τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου λόγω προσφυγών. Η άλλη πλευρά, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι τραπεζών, μηχανικοί, μεσίτες, προτείνει την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ειδικούς πιστοποιημένους εμπειρογνώμονες, δηλαδή μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στους πλειστηριασμούς.

Πολέμιοι της πρότασης για την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν, ότι ήδη παρατηρούνται ευτράπελα με διακυμάνσεις τιμών για το ίδιο ακίνητο, φέρνοντας ως παράδειγμα εμπορικό με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ, που βγήκε σε πλειστηριασμό στη Θεσσαλονίκη, με πρώτη εκτίμηση εμπορικής αξίας 250.000 ευρώ και δεύτερη εκτίμηση 600.000 ευρώ