4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Χθεσινοί φίλοι, σημερινοί εχθροί

Χθεσινοί φίλοι, σημερινοί εχθροί
Ο Ταγίπ Ερντογάν καθορίζει τις τύχες της Τουρκίας εδώ και 18 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο τα προβλήματα για τον «σουλτάνο» πολλαπλασιάζονται: στην οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί η σημαντική ενίσχυση της αντιπολίτευσης και οι ήττες στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου.
 
Πάνω στη φαινομενική αυτή αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ποντάρει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Αφού αποχώρησε το Σεπτέμβριο από το κόμμα που τον ανέδειξε με τυμπανοκρουσίες, προχώρησε εν τέλει, όπως αναμένετο, στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα: το Κόμμα του Μέλλοντος. Στόχος του, όπως αναφέρει στο twitter, να φέρει στη χώρα ηρεμία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ευημερία.
 
Ερντογάν και Νταβούτογλου ήταν για μεγάλο διάστημα συνοδοιπόροι. Από την εποχή της ανόδου του AKP το 2002 ο Νταβούτογλου ήταν συνεχώς στο πλευρό του ως σύμβουλος, υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός αλλά και ως πρόεδρος του κόμματος. Το 2016 ωστόσο ήρθε η ρήξη και ο Ερντογάν τον απέπεμψε από αμφότερα αξιώματα. Η ίδρυση του νέου πολιτικού σχήματος συνιστά αναμφίβολα πράξη αντεκδίκησης, αφού εκτιμάται ότι θα στερήσει από το AKP σημαντικό μερίδιο ψήφων στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα προχωρά την ίδια ώρα άλλος ένας πρώην συνοδοιπόρος του Ερντογάν. Ο λόγος για το ιδρυτικό στέλεχος του AKP και πρώην υπουργό Αλί Μπαμπατζάν, που φαίνεται να έχει μάλιστα και τη στήριξη του πρώην προέδρου Γκιουλ.
Όσον αφορά βέβαια το ερώτημα εάν πρώην μέλη του κυβερνώντος κόμματος συνιστούν πραγματική εναλλακτική στον Ερντογάν οι απόψεις στην Τουρκία διίστανται. Πολλοί κατηγορούν, για παράδειγμα, τον Νταβούτογλου ότι άργησε να διαφοροποιηθεί και ως εκ τούτου είναι συνυπεύθυνος για την αποδόμηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Παρόμοια κριτική ασκείται και στον Μπαμπατζάν.
 Ο τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τον Νταβούτογλου «προδότη» τονίζοντας μάλιστα ότι αυτός και άλλοι «θα κληθούν να πληρώσουν όταν έρθει η ώρα». Η οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν δεν οφείλεται μόνον στην πιθανή απώλεια ψήφων που συνεπάγεται η ίδρυση των δυο νέων κομμάτων. Οι πρώην συνοδοιπόροι του γνωρίζουν από πρώτο χέρι το «σύστημα Ερντογάν»: η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νεποτισμό, εκτεταμένη διαφθορά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και ισχυρίζεται ότι το AKP διασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία με παράνομες πρακτικές. Οι Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις όποιες γνώσεις και πληροφορίες διαθέτουν.
 
Και ο Ερντογάν όμως προειδοποίησε ήδη ότι διαθέτει πληροφορίες που εκθέτουν τους δυο πρώην συμμάχους του. Τους κατηγορεί, μεταξύ άλλων, για απάτη σε βάρος της τράπεζας Halkbank.
 
Οι εκατέρωθεν βολές ερμηνεύονται ως προεόρτια επικείμενης ανελέητης λασπολογίας. Για την αρχή ενός ιδιαίτερα μακρύ και βρώμικου πολέμου κάνει λόγο και ο πολιτικός επιστήμονας Οράν. Και αυτό διότι οι εκλογές αργούν ακόμη. Οι επόμενες προεδρικές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου του 2023. Προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και, κυρίως, και νέες μαζικές αποχωρήσεις μελών του AKP -τους τελευταίους μήνες εγκατέλειψαν το κόμμα ένα εκατομμύριο μέλη- αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγει ο Ερντογάν σε ένα προσφιλές του μέσο: τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.