4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Έτσι θέλουν την Ελλάδα ο Σόιμπλε και οι ντόπιοι φίλοι του

Έτσι θέλουν την Ελλάδα ο Σόιμπλε και οι ντόπιοι φίλοι του
του Αιρετικού.Προφανώς για τους δανειστές αλλά και για πολλούς έλληνες πολιτικούς-μηδέ και κυβερνητικων εξαιρουμένων το όραμα είναι οι "επενδυτές". Μάλιστα οι έλληνες φίλοι τους είναι διατεθειμένοι-όπως το απέδειξαν- να προσφέρουν "γη και ύδωρ", αφού φυσικά αυτοί είναι βολεμένοι. Κοντολογίς , εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν τις υπογραφές τους και να ψηφίσουν σε μέτρα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση των απλών ανθρώπων ενώ την ίδια στιγμή χαϊδεύουν τις πολυεθνικές και τα κοράκια που είτε βρίσκονται ήδη στην χώρα είτε παζαρεύουν την παρουσία τους. 
Απο την μία πλευρά τσακίζουν με κάθε τρόπο και με μπόλική δόση αρρωστημένης φαντασίας το κόστος εργασίας και απο την άλλη παρακολουθούν αδιάφοροι τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών επιχειρήσεων να παραμένουν... είτε αγέρωχες είτε να ψηλώνουν. Ταυτόχρονα  αφήνουν τις πολυθενικές αλλά και τους εγχώριους ολιγάρχες  ανενόχλητους να κάνουν ότι επιθυμούν.Γιατί ας μη γελιόμαστε το να κτυπάς τον Ψυχάρη δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για εκατομμύρια έλληνες οι οποίοι πληρώνονται με μισθούς πείνας και είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν κάθε λογής αυθαιρεσία απο τις πολυεθνικές είτε ως  εργαζόμενοι είτε ως πελάτες .
Στοιχισμένοι πίσω απο τον Σόιμπλε και την Λαγκάρντ , οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους άλλωστε έχουν και ένα πολύ κοντινό πρότυπο.Την ΠΓΔΜ. Μπορεί να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού  κάθε φορά που ξεφεύγει η μαγική λέξη αλλά κατά τα άλλα φαίνεται ότι έχουν κοινό όραμα με τους σκοπιανούς κυβερνήτες οι οποίοι στο όνομα της ανάπτυξης έχει εξαθλιώσει τους ανθρώπους με τους μισθούς πείνας που επιτρέπει να δίνουν οι πολυεθνικές που λειτουργούν εκεί αλλά και με το καθεστώς ασυδοσίας που τους προσφέρει.
Το ρεπορτάζ που ακολουθεί ειλικρινά ευχόμαστε να μη περιγράφει το μέλλον των ελλήνων:
Η ΜΚΟ «Civil» από την ΠΓΔΜ καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε μεγάλους κολοσσούς που έχουν οικονομική παρουσία στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μέσα στο 2015 καταγράφηκαν πέντε θάνατοι εργαζομένων στην «Dräxlmaier». Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2015, όταν μία 50χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας. Ωστόσο εκπρόσωποι του γερμανικού ομίλου απέρριψαν μέσω δελτίου τύπου τις αιτιάσεις, εμμένοντας ότι τηρούνται όλες οι διεθνείς προδιαγραφές για τις συνθήκες εργασίας, ασφαλείας και υγιεινής.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει τη φτωχή χώρα σε επενδυτικό παράδεισο. Οι χαμηλοί μισθοί είναι  δέλεαρ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, το τίμημα αυτής της βαλκανικής ιστορίας επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτοί που καλούνται να το πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι. Ας σημειωθεί ότι η οικονομία της ΠΓΔΜ, που έχει αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 3%, συγκαταλέγεται στις πλέον γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρύτερη περιοχή. Εντούτοις σύμφωνα με ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία οι πολίτες της είναι από τους φτωχότερους στην Ευρώπη, ενώ όπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια συνεχιζόμενης ανάπτυξης της τάξεως του 4,5% προκειμένου να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ανεργία στην ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ελαφρώς, ωστόσο παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα γύρω στο 25%. Από την ανεργία πλήττονται κυρίως νέοι κάτω των 29 ετών. Συγχρόνως οι μισθοί πηγαίνουν ολοένα προς τα κάτω. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία ο μέσος μισθός κινείται στα 350 ευρώ, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας αμείβεται με λιγότερα χρήματα. Στις βιομηχανικές ζώνες του Καβάνταρτσι και του Άστιβου οι εργαζόμενοι σε ξένες επιχειρήσεις αμείβονται περίπου με 250 ευρώ μηνιαίως.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ο 35χρονος Ζόραν από την ΠΓΔΜ παίρνει το λεωφορείο για το εργοστάσιο. Μένει στα Βελεσά, 60 χλμ. μακριά από το Καβάρντασι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της γερμανικής μονάδας «Dräxlmaier», η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τη Mercedes. «Δουλεύω όλη μέρα κάθε μέρα για 180 ευρώ το μήνα. Όταν δουλεύω αργίες ή Σαββατοκύριακα υπολογίζω σε κάτι παραπάνω», λέει ο Ζόραν.
Ο Ζόραν είναι ένας από τους ελάχιστους εργαζομένους σε εργοστάσια ξένων επενδυτικών ομίλων στην ΠΓΔΜ που δέχτηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους. Το πραγματικό του όνομα βέβαια δεν είναι Ζόραν -δεν θέλησε να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία. Όπως επισημαίνει, το άγχος για τη διασφάλιση της θέσης εργασίας του είναι καθημερινά μεγάλο. «Δεν επιζητούμε πανομοιότυπες συνθήκες εργασίας με τη Γερμανία, αλλά εν πάση περιπτώσει ένα εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει στο γερμανικό κατά προσέγγιση», λέει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει είναι αδύνατον να δουλέψει το καλοκαίρι με 35 βαθμούς χωρίς κλιματισμό. Τα κλιματιστικά είναι ανοιχτά μόνο μέχρι τις 14.00 και στη συνέχεια σβήνουν. «Τόση εξοικονόμηση πόρων είναι για εμάς πραγματικά καταστροφική», αναφέρει ο ίδιος.
Αντίστοιχες είναι οι εργασιακές συνθήκες για πολλές χιλιάδες εργαζομένους. «Είμαι μητέρα, μεγαλώνω μόνη το παιδί μου και πρέπει να μείνω εδώ. Δεν έχω άλλη επιλογή αλλά ψυχολογικά δεν αντέχω. Έχω μόνιμα έναν ελεγκτή πάνω από το κεφάλι μου που με πιέζει και με απειλεί ότι αν δεν είμαι καλή στη δουλειά μου θα χάσω το μπόνους», αναφέρει εργαζόμενη στην αμερικανική εταιρεία «Johnson Controls» που δραστηριοποιείται στην ανατολική ΠΓΔΜ.