4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ήταν μία ήρεμη μέρα...

Ήταν μία ήρεμη μέρα...

Η χθεσινή μέρα  ήταν κρίσιμη για την Κυβέρνηση, καθώς άνοιγε  ο κύκλος των κρισίμων νομοσχεδίων στη Βουλή . Είχε προγραμματιστεί –όπως και έγινε- για το απόγευμα , η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο και είχε αποφασιστεί σε αυτόν να μη περιληφθούν οι διατάξεις για τους πλειστηριασμούς. Οι δύο εταίροι, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι παρά τα «σύννεφα» που υπήρχαν. Το Μαξίμου πίστευε ότι , παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις  τουλάχιστον 5 βουλευτών της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα κατάφερνε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη  έκανε ανάλογους υπολογισμούς.

Το απόγευμα άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα «σύννεφα», καθώς οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν τον Γ. Στουρνάρα να αποσύρει τροπολογία που προέβλεπε εξαίρεση από την επιβολή φορολόγησης σε τράπεζες που προχώρησαν στην εξαγορά τραπεζικών ιδρυμάτων εντός της Ε.Ε. καθώς και την απαλλαγή από πρόστιμα εταιρειών διακίνησης πρώτων υλών.

Η πραγματική βόμβα έσκασε λίγο αργότερα όταν 11 μέλη  της κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, με επιστολή τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο, Έκτακτη σύγκλησή της . Τα μέλη της ΚΠΕ που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Κελεπούρης Ανδρέας, Κίτσιος Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Μωραΐτης Θάνος, Ντόλιος Γιώργος, Ξεκαλάκης Στέφανος, Όθωνας Μανώλης, Παπαθανάση Αφροδίτη, Πεταλωτής Γιώργος, Σαχινίδης Φίλιππος, Τάτσης Κωνσταντίνος.

Λίγο νωρίτερα, είχαν διαρρεύσει στοιχεία από την καθιερωμένη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή. Η δημοσκόπηση έδινε  προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου κατά 1,2%, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,2% και η Ν.Δ. 20%, με τη Χρυσή Αυγή να παραμένει στην τρίτη θέση και το ποσοστό της να ανέρχεται στο 7,2%.Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και το ΚΚΕ με 3,8%.Το ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς διαμορφώνεται στο 2,7%, κάτω από το απαιτούμενο  3% για την είσοδο στη Βουλή. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 29,8%.

Όλα αυτά αρκούσαν για κηρυχθεί συναγερμός. Οι «11» του ΠΑΣΟΚ , ήταν στελέχη της ομάδας Παπανδρέου και αυτό μπορεί να ήταν ένα προειδοποιητικό «μήνυμα» αλλά και σημάδι μετωπικής . Από την άλλη πλευρά,  η δημοσκοπική συρρίκνωση των δύο κυβερνητικών εταίρων σε συνδυασμό με τις τάσεις αυτονόμησης που εκδηλώνονται στο ΠΑΣΟΚ , θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογα προβλήματα και στη ΝΔ , η οποία πρόσφατα διέγραψε το κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ,  ενώ οι συνδικαλιστές της  έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται από την «επίσημη γραμμή» του κόμματος.

«Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μπορεί να συσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα μας,  καθώς κανένας δεν θέλει εκλογές. Διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς διέξοδοι και αυτό αποτρέπει τυχόν «ανταρσίες». Το πρόβλημα βρίσκεται στον εταίρο μας , ο οποίος συγκρατεί την κοινοβουλευτική πειθαρχία με «νύχια και με δόντια». Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κίνδυνο «ατυχήματος» μάλλον θα πρέπει να στραφούμε προς αυτή την πλευρά» , σχολίαζε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι  με μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα προ των πυλών όπου αναζητείται η ελάχιστη συναίνεση των δανειστών μας και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, το μόνο που δεν ήθελε ο Πρωθυπουργός ήταν ένα «αντάρτικο» εντός του ΠΑΣΟΚ, λέει στέλεχος του Μαξίμου.