4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Αιματηρό δημοψήφισμα

Αιματηρό δημοψήφισμα

Με τη καταμέτρηση των ψήφων για το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου να έχει σχεδόν τελειώσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι το 'ναι' έχει επικρατήσε. Παρόλα αυτά , οι δυναμικές αντιδράσεις δεν έχουν  κοπάσει και τουλάχιστον 9 άνθρωποι είναι οι νεκροί στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα , εκατοντάδες συλλήψεις έχουν κάνει οι αρχές. Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Δύο φοιτητές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το δημοψήφισμα για την έγκριση του Συντάγματος που συνετέθη από μία επιτροπή την οποία δημιούργησε ο Στρατηγός αλ-Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας του Καϊρου, μετά την αποπομπή του Μόρσι θεωρείται από τους αναλυτές ως ένα δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της πολιτικής κυριαρχίας του.

Ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η υψηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα “εκφράζει την απόρριψη της τρομοκρατίας και εγκρίνει τη σημερινή πορεία της χώρας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα”. Για τις Αρχές, η χθεσινή ημέρα ήταν μία ημέρα “Δημοκρατίας”.

Η άνετη επικράτηση του “Ναι” στο συνταγματικό δημοψήφισμα ήταν αναμενόμενη, τονίζουν οι αναλυτές. Παρότι το νέο Σύνταγμα έχει αναθεωρηθεί από τη προηγούμενη εκδοχή του, οι συνταγματολόγοι στην Αίγυπτο συμφωνούν πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές μεταξύ των δύο κειμένων. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για ένα δημοψήφισμα που αφορά άμεσα την αποδοχή του νέου δημοφιλούς ισχυρού άνδρα της χώρας, του Γενικού Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μόνο αν “ο λαός το απαιτήσει". Στην αναγγελία της αποπομπής του Μόρσι στις 3 Ιουλίου , ο αλ-Σίσι δικαιολόγησε τη πράξη του υποστηρίζοντας ότι εξέφρασε την επιθυμία των εκατομμυρίων διαδηλωτών που ζητούσαν την αποχώρησή του στις 30 Ιουνίου. Η πλευρά που υποστηρίζει τον Μόρσι μιλάει φυσικά για ένα πραξικόπημα που οδήγησε σε εξέγερση και η οποία βάφτηκε με αίμα από τους πραξικοπηματίες.

Τις επομένες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του αλ-Σίσι αλλά και των υπόλοιπων θεσμικών πολιτικών παικτών της Αιγύπτου που βρίσκονται στο περιθώριο λόγω της επικράτησης του Στρατηγού σε όλα τα επίπεδα. Η ψήφιση του νέου Συντάγματος συμβάλλει στη σταθερότητα της Αιγύπτου αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα τις πολύπλοκες συνέπειες του.