4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ακίνητα: Ο ξεριζωμός της μεσαίας τάξης

Ακίνητα: Ο ξεριζωμός της μεσαίας τάξης

Η μεσαία τάξη απομακρύνεται βίαια από την ακίνητη περιουσία. Όπως είχε επισημάνει ο paratiritis.gr, η «λύση» για να σωθούν τα προσχήματα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τους βουλευτές ήταν να πληρώσει η μεσαία τάξη την διαφορά μεταξύ των «ελαφρύνσεων» και του ποσού που έχει προϋπολογιστεί!

Η επιλογή αυτή , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ δεν αποκλείεται , σε προσφορότερο χρόνο να γίνουν αλλαγές και στην αγροτική ακίνητη περιουσία.

Αυτή η προσχηματική διαπραγμάτευση φυσικά είχε κομματικά κίνητρα καθώς:

Περιόρισε το πολιτικό κόστος στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν τους μοναδικούς θύλακες επιρροής των δύο κομμάτων ( ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Παρείχε την δυνατότητα στους βουλευτές των ημιαστικών και των αγροτικών περιοχών να εμφανιστούν ως «σωτήρες»

Οι ιδιοκτήτες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ),  καταλογίζει στην κυβέρνηση μικροκομματικούς υπολογισμούς, λέγοντας ότι θυσιάζει τους ιδιοκτήτες αστικής περιουσίας, στο όνομα του πολιτικού κόστους...

Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για ένα "εξαμβλωματικό σχέδιο, επιβολής δύο φόρων στη συσκευασία του ενός και μάλιστα με δύο διαφορετικές ταχύτητες", το οποίο, όπως σημειώνει, "γέμισε οργή και αγανάκτηση κάθε φορολογούμενο ιδιοκτήτη αστικής περιουσίας, καθώς το πολιτικό στερέωμα θυσιάζει ανενδοίαστα τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων της χώρας μας, στο βωμό της "εισπραξιμότητας" της αγροτικής ψήφου".

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι και το νέο σχέδιο είναι αντισυνταγματικό, αφού «το Σύνταγμα ρητά ορίζει ότι οι πολίτες συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους, δηλαδή με το εισόδημά τους". Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "φορορολογία σκληρή, δημευτικού τύπου, που είναι αδύνατο να πληρωθεί, ιδιαίτερα στα ξενοίκιαστα ακίνητα, πράγμα που καλά το γνωρίζουν, αλλά αρνούνται να δεχτούν την πρότασή μας για μειωτικό συντελεστή".

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, εκτιμά ότι άμεσο αποτέλεσμα αυτού του νόμου, «θα είναι ο εκπλειστηριασμός χιλιάδων ξενοίκιαστων ιδιοκτησιών και η παραπομπή χιλιάδων ιδιοκτητών αστικών ακινήτων, που θα οφείλουν φόρους άνω των 50.000 ευρώ, σε δίκες με προβλεπόμενη ποινή τριετούς φυλάκισης".

 

Το σημείωμα του Μαξίμου

 

Η τελευταία πράξη της κωμωδίας έγινε χθες .Από το Μέγαρο Μαξίμου εστάλη στους βουλευτές συνοπτικό σημείωμα με τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Ο φόρος αποτελείται από τον κύριο και το συμπληρωματικό φόρο.

Τον κύριο φόρο τον πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων (κτήρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο σ/ν της διαβούλευσης - Δημόσιο, μη ιδιοχρησιμοποιούμενα μη κερδοσκοπικών, νπδδ κ.λπ.).

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή των φυσικών και νομικών προσώπων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Α.Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτήρια. Βασικός φόρος ευρώ 2 - ευρώ 13 τ.μ. σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης, χαμηλότερος από 21,6% έως 4,4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ (μεσοσταθμικά 16%). Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτήρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτήριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2. Οικόπεδα. Βασικός φόρος ευρώ 3 - ευρώ 9.000/στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το σ/ν της διαβούλευσης (μεσοσταθμικά 83%).

3. Αγροτεμάχια. Βασικός φόρος ευρώ 1/στρέμμα, με συντελεστή θέσης από 1-3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης (δασικά 0,1, βοσκότοποι 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8), συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν αυξημένο .000 σε ευρώ 300.000) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής ξεκινά από 2 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ κατά άτομο. Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε ευρώ 3,24 δισ. (ευρώ 3,1 δισ. χωρίς τα αγροτεμάχια), με είσπραξη ευρώ 2,65 δισ. (μέση εισπραξιμότητα 82%). Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε ευρώ 3.18 δισ., με αναμενόμενη είσπραξη περί τα ευρώ 2,5-2,6 δισ.

Για τις επιπτώσεις από τη νέα μορφή φορολογίας στο σημείωμα αναφέρεται ότι η συνολική είσπραξη είναι η ίδια με την υπολογιζόμενη για φέτος.

Η επιβάρυνση ειδικά των αγροτεμαχίων είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πολύ μικρή, της τάξης μερικών δεκάδων ευρώ ετησίως. Αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται γιατί θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους, εφόσον ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. 

Οπως τονίζεται στο σημείωμα, ελαφρύνονται όλοι που πλήρωναν φόρο ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ προηγουμένως για αστικά οικήματα. Κι αυτό είναι σημαντική ελάφρυνση: μεσοσταθμικά γύρω στο 16%, μάλιστα προοδευτικά κατανεμημένη (από 21,6% για τους αδύναμους έως 4,4% για τους πιο ευκατάστατους).

Οσοι πλήρωναν ΦΑΠ φέτος, τώρα θα πληρώνουν τα ίδια περίπου (φόρο αστικών οικοπέδων συν πρόσθετο φόρο μεγάλης περιουσίας), αλλά μερικές μεσαίες κατηγορίες ελαφρύνονται γιατί ανεβαίνει το αφορολόγητο από τις 200 στις 300 χιλιάδες.