4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ανάπτυξη στους αριθμούς, ύφεση στην κοινωνία

Ανάπτυξη στους αριθμούς, ύφεση στην κοινωνία

Του Κώστα Βλαχόπουλου. Τις  προηγούμενες εβδομάδες δύο Υπουργοί Οικονομικών των κρατών- μελών ΕΕ ήταν ευτυχείς. Ο ένας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς επιβεβαίωσε το πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο άλλος είναι ο Βρετανός George Osbourne, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι μέρες της Κρίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παρέλθει, λέγοντας ότι είναι η πρώτη χρονιά μετά από καιρό που η χώρα του πετυχαίνει ανάπτυξη 1%.

Η πραγματικότητα όμως στην Βρετανική κοινωνία είναι διαφορετική. Όλο και  περισσότεροι Βρετανοί δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Τα νοικοκυριά είδαν τα τελευταία χρόνια να μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους. Η διαρκής,  μονόπλευρη  λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό χάσμα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας να κατέχουν πλούτο ίσο με αυτόν των 12,5 εκατομμυρίων πιο φτωχών πολιτών.
 

Ακριβό επίπεδο διαβίωσης

Η λιτότητα και οι περικοπές εισοδημάτων δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής Osbourne. Το τσουχτερό επίπεδο διαβίωσης κάνει ακόμα δυσχερέστερη την κατάσταση. Η αναπροσαρμογή του κατώτατου ορίου φορολόγησης των φυσικών προσώπων (από £10.000 σε £10,500) δεν ευνοεί τον κόσμο με πενιχρά εισοδήματα κάτω των £10.000, δηλαδή τους άνεργους και τους χαμηλά αμειβόμενους. Το 2012, η φτώχια στην Βρετανία αυξήθηκε τόσο, όσο δεν είχε αυξηθεί τα προηγούμενα 10 χρόνια. Από το 2009, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με ποσά κάτω από τον κατώτατο θεσπισμένο μισθό, αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο και ανέρχονται πλέον σε 5 εκατομμύρια.
Είναι φυσικό αυτή η κατάσταση να συμπαρασύρει και άλλους τομείς. Παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση για παράδειγμα στο κόστος φροντίδας των παιδιών (6% από την περσινή χρονιά), ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 3,8% σε ένα χρόνο. Λογαριασμοί ενέργειας, ρεύματος και λοιπών οικιακών χρήσεων δεν έμειναν πίσω. Στους τομείς αυτούς διαπιστώθηκε σημαντική άνοδος τιμών της τάξης του 3,6%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ράλλυ αύξησης των ενοικίων σε ολόκληρη την Βρετανία.
Τι πρέπει να γίνει;

Εάν αυτές οι ανοδικές τάσεις στο κόστος διαβίωσης των Βρετανών δεν συνοδευτούν από αντίστοιχες αυξήσεις στα ποσά που δίνονται για κοινωνική πρόνοια, η κοινωνία θα βρεθεί σε αδιέξοδο και τα φτωχότερα στρώματα θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση.
Η Oxfam, η οργάνωση που δραστηριοποιείται στον αγώνα κατά της παγκόσμιας φτώχιας προτείνει δύο λύσεις: πρώτον, είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα που δίνεται από το κράτος σε άπορες οικογένειες και πολίτες κατά £200.  Αυτό το μέτρο θα ήταν ευεργετικό για τις κοινωνικές ομάδες που προαναφέρθηκαν. Δεύτερον, προωθείται η κατάργηση του μέτρου για το ανώτατο όριο στις κοινωνικές παροχές που έχει τεθεί από την κυβέρνηση Κάμερον. Αντ’ αυτού, προτείνεται το όριο αυτό να μην καθορίζεται από τον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά από την αύξηση του κόστους ζωής.

Η λιτότητα δεν τελειώνει παρά τις εξαγγελίες Osbourne. Οι νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη αφήνουν όλο και πιο έντονο το στίγμα τους. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στον τομέα της οικονομίας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας συνεχούς οπισθοδρόμησης, τροφοδοτείται ο ευρωσκεπτικισμός στην Βρετανική κοινωνία και αναδεικνύονται λαϊκιστικές-ακροδεξιές δυνάμεις όπως το UKIP ως κεντρικοί παίκτες του πολιτικού σκηνικού της επόμενης μέρας.