4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Είναι δυνατόν να διαφωνούν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε;

Είναι δυνατόν να διαφωνούν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε;

Είναι δυνατόν να διαφωνούν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε; Κατα το Der Spiegel υπάρχουν νέες εντάσεις μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού της επί των Οικονομικών Σόιμπλε αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος.
 Όπως αναφέρει στο αυριανό του τεύχος το γερμανικό περιοδικό, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε τέλος στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δοθεί στην Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές η προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Σπίγκελ, η καγκελαρία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να αναμένει σχετικό μήνυμα. Η Α. Μέρκελ φέρεται να φοβάται ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα ωφελούσε στις ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πολύ οριακά δεν κατάφερε να μπει πρόσφατα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε αντίθεση με αυτήν την “εθνική” προσέγγιση της Α. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε θα προτιμούσε μια “ευρωπαϊκή”. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη στάση είχε τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μόλις λίγες μέρες πριν οι πολίτες κληθούν στις κάλπες, ο υπουργός δήλωνε ότι σαφώς και η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από επιπλέον βοήθεια. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η ομολογία αυτή δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Spiegel, στόχος του σχεδίου του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι “να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές.” Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο της ανόδου “ριζοσπαστικών” κομμάτων.

“Σε αυτή την περίπτωση”, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ”αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών” στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε, κατά την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε «να αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη».

Το Spiegel υπενθυμίζει ότι σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για την ενδεδειγμένη στρατηγική υπήρχε και όταν ξέσπασε η ευρωκρίση. «Την ώρα που ο Σόιμπλε ήθελε να την αντιμετωπίσει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, η καγκελάριος επέμενε στην εμπλοκή του ΔΝΤ».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας του γερμανού υπουργού Οικονομικών διέρρευσε -μάλλον εσκεμμένα- πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων προέβλεπε ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα” ύψους 10 ως 20 δις ευρώ από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM χωρίς όμως το ΔΝΤ και, παρά τις εκ των υστέρων διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ένα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμίζονταν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.