4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

ΕΕ και Ρωσία εκβιάζουν με οικονομικά μέτρα τους Ουκρανούς

ΕΕ και Ρωσία εκβιάζουν με οικονομικά μέτρα τους Ουκρανούς

Χρησιμοποιώντας  ως όπλο την οικονομία , ΕΕ και Ρωσία προσπαθούν να κερδίσουν πόντους στο παιγνίδι ελέγχου της Ουκρανίας. Οι ευρωπαίοι προαναγγέλουν κυρώσεις για την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το δάνειο των 15 δισ αλλά και τις οφειλές 2,7 δισ. απο το φυσικό αέριο για να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται 2 δισ. τις  επόμενες εβδομάδες  για να διευθετήσει τις οφειλές της προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κυρώσεις

Ο  πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, ουσιαστικά διαμηνύει στην ουκρανική κυβέρνηση ότι οι ευρπωαίοι είναι έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα να προσχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.  "Την επόμενη εβδομάδα όμως,  και εφόσον δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο Κίεβο, η ΕΕ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίον όσων κατηγορούνται για δολοφονίες και βασανισμούς." , δήλωσε χαρακτηριστικά .Σημειώνεται ότι στο Κίεβο βρίσκονται  αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών , ο  αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Φούλε και η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Άστον.  
 

Δάνειο και οφειλές    

Τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης  θα περιμένει η Μόσχα, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία αλλά και για την παροχή φθηνού φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «η οικονομική και η ενεργειακή συμφωνία με την Ουκρανία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ, όταν θα έχει συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση και θα μάθουμε ποιοι  είναι οι στόχοι της» .   

Συνεχίζοντας ο Μενβέντεφ τόνισε πως «όσον  αφορά στην ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της». Ο ρώσος πρωθυπουργός έθεσε επίσης και το θέμα  του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ. Η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς»  μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισεκατομμυρίων  εντός των προσεχών βδομάδων για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε επίσης: Μέρες ψυχρού πολέμου