4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ενα ξένο μάτι στη ...ζωή μας

Ενα ξένο μάτι στη ...ζωή μας

Αν σήμερα  ο ΄Οργουελ βρίσκονταν στην ζωή θα ένοιωθε ένα ανάμεικτο συναίσθημα έκπληξης και ικανοποίησης.  έκπληξη γιατί όταν έγραψε για τον Μεγάλο Αδελφό δεν θα περίμενε ότι τόσο γρήγορα η νουβέλα του θα επιβεβαιώνονταν. Ικανοποίηση για τη διορατικότητά  του, αφού με τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής του, άγγιξε την πραγματική εικόνα της ανθρωπότητας λίγες δεκαετίες  πρωθύστερα.

Σήμερα, τα δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη ζει υπό την επιτήρηση ενός «κυκλώπειου οφθαλμού». Για να πέσει το βλέμμα του Κύκλωπα πάνω του δεν χρειάζονται , απ΄ότι λέγεται και πολλά. Μία φράση. Μία λέξη. ΄Ενας υπαινιγμός. Μία καταγγελία του εραστή ή της ερωμένης στον κατάλληλο άνθρωπο.  Μία υπογραφή σε ένα κείμενο. Η συμμετοχή σε κάποια μη «αποδεκτή» πολιτική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα η καθημερινότητα βρίσκεται κάτω από το βλέμμα του «Κύκλωπα».

Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι παρακολουθήσεις είχαν ένα ηθικό έρεισμα το οποίο στα χέρια των νομικών απέκτησε και θεσμική υπόσταση.  Ήδη, από τον Παγκόσμιο πόλεμο η «μάχη των υποκλοπών» της επικοινωνίας - και όχι μόνο – είχε γίνει ένα κομμάτι του πολέμου. Στον μεσοπόλεμο, οι «συνήθειες» δεν κόπηκαν. Αντίθετα, διευρύνθηκαν με ένα απλό εφεύρημα. Στους «εχθρούς» προστέθηκαν και όσοι αμφισβητούσαν την εκάστοτε καθεστηκυία τάξη. Σίγουρα, ο Στάλιν και ο Μπέρια ήταν οι πρώτοι διδάξαντες καθώς στην λίστα των παρακολουθήσεων εκτός από τις  ξένες πρεσβείες προστέθηκαν οι εχθροί – πραγματικοί ή ανύπαρκτοι- εχθροί του καθεστώτος.  Ακολούθησε η ναζιστική Γερμανία, η οποία απέκτησε ένα πρωτόγνωρο σε πρόσβαση δίκτυο παρακολουθήσεων το οποίο εκτός από τους εξωτερικούς και τους συμμάχους  στόχευε και στους εσωτερικούς αντιπάλους του καθεστώτος. Η Γκεστάπο είχε τελειοποιήσει το σύστημα υποκλοπών σε τέτοιο βαθμό, ώστε όλες οι πρεσβείες των ξένων χωρών στο Βερολίνο ήταν «παγιδευμένες».

Η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμανε «συναγερμό» για τις μυστικές των εμπλεκομένων μερών. Τελικά, η επικράτηση των Βρετανών είχε ως αποτέλεσμα να γίνει γνωστή η υπόθεση Enigma . Το σπάσιμο του κώδικα από τον πατέρα των υπολογιστών, τον άγγλο μαθηματικό Άλαν Μάθισον Τούρινγκ και την ομάδα των «8» έγινε κινηματογραφική ταινία. Ανάλογες επιδόσεις είχαν και ο Ντόνοβαν της  ΟΣΣ  (πρόγονος της σημερινής CIA) αλλά και οι σοβιετικοί υπό την καθοδήγηση του Μπέρια και της Τσεκά.

Το «κυκλώπειο μάτι» συνέχισε να έχει κάτω από το «άγρυπνο βλέμμα» του  Σοβιετικούς και Δυτικούς, οι οποίοι ο καθένας από την πλευρά του προσπαθούσαν, ο καθένας για λογαριασμό του να πάρει «πόντους» στην πληροφόρηση των μυστικών αλλά και των προθέσεων του αντίπαλου στρατοπέδου. Σε αυτό το «βουβό πόλεμο» το μέτωπο πολλές φορές βρίσκονταν μέσα στο «ίδιο το σπίτι» της κάθε πλευράς. Πολίτες όλων των χωρών μετατράπηκαν σε «κουμουνιστές», «αντιδραστικούς», «όργανα των καπιταλιστών» ,  «συνοδοιπόροι» και ότι άλλο ήταν χρήσιμο προκειμένου ο Κύκλωπας να στραφεί «στις ζωές απλών ανθρώπων», οι οποίοι απλώς διεκδικούσαν το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Θα περίμενε κανείς ότι το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» θα σηματοδοτούσε  και το «τύφλωμα του Κύκλωπα». Όμως όσοι το πίστεψαν έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η χρήση του διαδικτύου οδήγησε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων. Με πρόσχημα την τρομοκρατία και με αντικειμενικό στόχο τις «ζωές των άλλων» οι κάτοικοι του Πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη απειλή που δεν περιορίζεται στους εν δυνάμει εχθρούς των κρατών, αλλά έχει καλύψει όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας – ιδιωτικής και επιχειρηματικής.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Σνόουντεν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση αυτού που όλοι γνωρίζουν : Η εποχή της ιδιωτικότητας έχει τελειώσει καθώς οι ηγεσίες με το πραγματικό ή κατασκευασμένο επιχείρημα του κράτους έχουν βάλει το αυτί και το μάτι τους στις ζωές μας.  Οι περίφημοι «πατριωτικοί νόμοι» του Μπους, έδωσαν και την απαραίτητη θεσμική κάλυψη στον παράλληλο κόσμο που λειτουργεί, χωρίς να χρειάζεται να υπόκειται στον παραμικρό έλεγχο από τα κοινοβούλια και τους συνταγματικούς θεσμούς.  

Διαβάστε στην έρευνα για τις υποκλοπές