4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ενιαίος Φόρος : Αφήστε τη πλάκα ψηφίστε για την μάσα

Ενιαίος Φόρος : Αφήστε τη πλάκα  ψηφίστε για την  μάσα

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιλώντας στη Βουλή, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα, καλούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες. Ετσι , επιβεβαιωνοντας το σχετικό ρεπορταζ που είχε δημοσιεύσει πριν ένα περίπου μηνα ο paratiritis.gr , οι βουλευτές της συμπολίτευσης παράτησαν τους λεωνταρισμούς και σπευδουν να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο φοβούμενοι προφανώς ότι μία ανατροπή της κυβέρνησης θα σημάνει -για πολλούς απο αυτούς-απώλεια των προνομίων που έχουν ως βουλευτές.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και δεν θα προστατευθεί η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

Βουλευτές της συμπολίτευσης που τους προηγούμενους μήνες είχαν βάλει στο στόχαστρό τους το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα «αναγνώρισαν» στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε δεν έχει καμία σχέση και είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό. Έτσι, για παράδειγμα οι κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος, Δάνης Τζαμτζής και Γιώργος Βλάχος όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αλλά αναγνώρισαν ότι οι διατάξεις έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Σχεδόν όλοι τους, πάντως, καλούν τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει σε αλλαγές.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αργύρη Ντινόπουλου που είπε «ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με κρύα καρδιά επειδή η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι πλήγμα για τη χώρα». Προειδοποίησε ταυτόχρονα για τον κίνδυνο η παράταξη της ΝΔ να αποξενωθεί από τη μεσαία τάξη.

«Αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας είχαν παρουσιάσει στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας πάντως ότι για τα κενά διαμερίσματα, τα ημιτελή, τα υποθηκευμένα στις τράπεζες πρέπει να υπάρξει έκπτωση φόρου.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να δώσει τη μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και κοινωνία χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας δεν υπάρχει. «Όποιος δεν θέλει φορολόγηση ακινήτων, θέλει τη φοροδιαφυγή και την υπερχρέωση», είπε.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε ότι «η φορολογική επιδρομή εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας και ότι πλέον αστική τάξη προλεταριοποιείται». «Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν έχει τις ρυθμίσεις που ήταν στο αρχικό σχέδιο και θα αδικούσαν κατάφωρα όσους έχουν αστικά ακίνητα και τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Δάνης Τζαμτζής.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης παρατήρησε ότι πλέον έχουμε υποτιμημένη ακίνητη περιουσία αλλά υπερτιμημένη φορολόγηση. Νωρίτερα, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε καταστήσει σαφές στον κ. Στουρνάρα ότι το κόμμα του έχει διαφωνίες με διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν συμπεριληφθεί σε κεφάλαια τα οποία δεν σχετίζονται με τον Ενιαίο Φόρο.

«Τελικά τίποτα δεν κατάφερε η ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι τίθεται πλέον σε τροχιά δήμευσης η μικρή και μεσαία περιουσία. Χαρακτήρισε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακινήτων αντιαναπτυξιακό και με έντονα ταξικό χαρακτήρα.

Η Μαρία Διακάκη κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές για ταξική μεροληψία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα. Την εκτίμηση ότι έρχεται κοινωνικός όλεθρος εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η Ασημίνα Ξηροτύρη εξήγησε ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία και υπογράμμισε ότι το σχέδιο που συζητούσε η κυβέρνηση όταν σε αυτή συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ είχε πολλά θετικά και δίκαια στοιχεία που σήμερα λείπουν από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι ο τρόπος που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση είναι ταφόπλακα για τη Δημοκρατία και τη χώρα που δεν έχει προοπτική. Το νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή για την οικονομία και ο ορισμός της ύφεσης για το 2014, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης σημειώνοντας ότι σε δέκα χρόνια οι πολίτες σχεδόν θα έχουν ξαναγοράσει τα σπίτια τους. «Κάνετε μια μεγάλη αρπαχτή από την ελληνική κοινωνία την ώρα που αυτή χειμάζεται, την ώρα που ο κόσμος ζει στη φτώχεια» είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Σήμερα χαϊδεύετε τα αφτιά της κοινωνίας αλλά εκείνα που περιμένουν τους πολίτες αν γίνουν αυτά που λέτε είναι χειρότερα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος περιπτώσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας που δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες.

Στήριξη του νομοσχεδίου ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο ήταν και είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο το 2014 χάρη στη στήριξή τους η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαψεύσει τους καταστροφολόγους και να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η καθιέρωση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα «δεν είναι κάτι ευχάριστο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αποτελεί «το πρόσφορο έδαφος για μικροκομματικά παιχνίδια και εξάρσεις λαϊκισμού». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο νέος φόρος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ως «ο λιγότερο επιβλαβής για την ανάπτυξη».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης πως τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, που προβλέπει το νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2014, που έχει ήδη υπερψηφιστεί από τη Βουλή, και συμπλήρωσε πως το ύψος των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μέσο όρο και της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.