4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού

Εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε μια καινούργια αρχή με τον αμερικανικό λαό ποντάρει ο Πρόεδρος Ομπάμα, με το φετινό ετήσιο διάγγελμά του για την «Κατάσταση της Συμπολιτείας» που εκφώνησε αργά την Τρίτη το βράδυ ενώπιον κοινής συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου.
 
Με την δημοτικότητα του να έχει υποχωρήσει στο 43% και σειρά επίμαχων θεμάτων να έχουν απασχολήσει το Λευκό Οίκο το 2013, ο κ. Ομπάμα επικεντρώθηκε στις επιτυχίες της τελευταίας χρονιάς, αλλά και στην κοινωνική πτυχή της οικονομίας, ζητώντας την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και ξεκαθαρίζοντας ότι με προεδρικό διάταγμα, που δεν προϋποθέτει έγκριση του Κογκρέσου, θα αυξήσει το κατώτατο ημερομίσθιο για τους συμβασιούχους του αμερικανικού δημοσίου.

«Η Αμερική δεν θα ακινητοποιηθεί, ούτε κι εγώ..» δήλωσε ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική διάθεση του Κογκρέσου που παρεμποδίζει τα τελευταία χρόνια την υλοποίηση πολλών νομοθετικών πρωτοβουλιών του και τόνισε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών του να πετύχει καλύτερες ευκαιρίες για την μεσαία τάξη, θα προσπαθήσει πρώτα μέσω του Κογκρέσου και αν δεν το πετύχει θα παρακάμψει την νομοθετική εξουσία και θα λειτουργήσει με προεδρικά διατάγματα.
 
Ο αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να κινητοποιηθεί λέγοντας ότι «αυτό θέλουν οι περισσότεροι αμερικανοί. Θέλουν από μας να επικεντρωθούμε στη ζωή τους, στις ελπίδες τους, στα όνειρα τους.  Αυτό που ενώνει το λαό αυτής της χώρας είναι το βαθύ πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και πως όταν δουλέψει κάποιος σκληρά και αναλάβει τις ευθύνες του, θα προχωρήσει μπροστά».  Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι παρά την οικονομική ανάπτυξη, τα 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, τα τεράστια κέρδη των εταιρειών και τα ύψη των μετοχών στην Γουώλ Στρήτ, οι μισθοί έχουν παραμείνει στάσιμοι, οι ανισότητες διευρύνονται και πολλοί αμερικανοί, ενώ δουλεύουν σκληρά, αγωνίζονται για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Και γι’ αυτό τόνισε ο κ. Ομπάμα «όταν μου δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσω τη ζωή της μέσης αμερικανικής οικογένειας, θα το κάνω».
 
Ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε απ’ το Κογκρέσο να συνεχίσει να προωθεί νομοθετήματα που θα τονώνουν την οικονομία και θα προωθούν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την τεχνολογική καινοτομία, την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.  Η αναμόρφωση του μεταναστευτικού συστήματος των ΗΠΑ θα συντελέσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο κ. Ομπάμα και διόρισε τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν να συντονίσει εθνικό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ανέργων, ενώ ζήτησε την συνέχιση του επιδόματος ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους.
 
Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε, και μέχρι το τέλος της χρονιάς όλες οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν. Ο κ. Ομπάμα τόνισε όμως ότι ο κίνδυνος της Αλ Κάιντα παραμένει και σημείωσε ότι στη Συρία οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την αντιπολίτευση που απορρίπτει την ατζέντα των τρομοκρατικών δικτύων.
 
Σ’ έναν κόσμο περίπλοκων απειλών, είπε ο κ. Ομπάμα, η ασφάλεια των ΗΠΑ εξαρτάται από την διπλωματία, που κατόρθωσε να επιτύχει την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, υποστηρίζει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και περιόρισε την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
 
«Η συμμαχία μας με την Ευρώπη παραμένει η ισχυρότερη που έχει δει ποτέ ο πλανήτης», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, και υποστηρίζουμε όλους όσους αγωνίζονται για την δημοκρατία, όπως στην Ουκρανία, όπου στηρίζουμε την αρχή ότι όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και ειρηνικά και να έχουν λόγο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας τους.