4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η Διεθνής της ακροδεξιάς

Η Διεθνής της ακροδεξιάς

του Μόδεστου Σιώτου. Έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές, τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη,   σκοπεύουν να ξανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη της ηπείρου συνειδητοποιώντας ότι η οικονομική κρίση ανοίγει σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας.

Ο αρχηγός του ξενοφοβικού, ακροδεξιού ολλανδικού κόμματος PVV, Γκέρτ  Γουίλντερς, συναντήθηκε με τη Μαρί Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου (που σε πρόσφατη γαλλική δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές κατέκτησε την «πρωτιά» συγκεντρώνοντας 24%) προκειμένου να σχηματίσουν μία άτυπη εκλογική συμμαχία «εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης» ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η πρωτοβουλία της Λεπέν και του Γουίλντερς είναι μία πολιτική κίνηση που δυνητικά μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους δύο πολιτικούς: εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη σοβαρότατη θεσμική κρίση της ΕΕ και της Ευρωζώνης καθώς και την αύξηση της ξενοφοβίας σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού σε Γαλλία και Ολλανδία, τα δύο ακροδεξιά κόμματα ενώνοντας τις δυνάμεις τους αναμένεται να αποκτήσουν μία πρόσθετη ιδεολογική και πολιτική δυναμική στην μάχη τους εναντίον των  παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων των χωρών τους.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο στόχος της Λεπέν και του Γουίλντερς είναι να δημιουργήσουν μία ισχυρή ακροδεξιά «ευρωφοβική» ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση καθώς πρέπει να εκλέξουν 25 μέλη από επτά διαφορετικές χώρες. Μέχρι στιγμής η στήριξη της ευρωομάδας της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερίᨻ (ΕΣΕ) - στη συμμαχία Λεπέν-Γουίλντερς θεωρείται δεδομένη. Στην ΕΣΕ συμμετέχουν εκτός από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, τα ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας, του Βελγίου και της Σουηδίας .Ωστόσο, η στήριξη αυτών των κομμάτων δεν αρκεί για να ολοκληρωθεί το όραμα της Λεπέν και του Γουίλντερς. Χρειάζονται περισσότερους συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλευρό τους και γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να προσεγγίσουν στο προσεχές διάστημα τη ξενοφοβική, ιταλική Λίγκα του Βορρά που θεωρούν ότι θα δώσει μία νέα δυναμική στο «αντι-ευρωπαϊκό» εγχείρημά τους.
Τα δύο ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούν την ίδια απευθυνόμενα στο εκλογικό τους κοινό: μιλούν για ελευθερία και δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες καθώς και ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα βέβαια, η ατζέντα και των δύο κομμάτων είναι αυστηρώς ξενοφοβική και ευρωσκεπτικιστική και ελάχιστη σχέση έχει με τις παραδοσιακές φιλελεύθερες αξίες της Δύσης. Το Εθνικό Μέτωπο και το PVV χρησιμοποιούν μία διπλή ρητορική στοχοποιώντας τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη και τις μουσουλμανικές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες ευθύνονται για την άνοδο της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Παρόλα αυτά, τα δύο κόμματα έχουν και μερικές σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα ενώ το PVV τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η Λεπέν έχει ορθώς κατηγορηθεί για αντισημιτισμό, ενώ έχει ταχθεί πολλάκις εναντίον των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στην Γαλλία και την Ολλανδία έχουν πλέον έναν εξαιρετικά ισχυρό αντίπαλο στα δεξιά τους, ο οποίος δε διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες και να «παίξει μπάλα» δημιουργικά σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Όπως όλα δείχνουν και καθώς η εμπιστοσύνη στην ΕΕ και την ευρωζώνη υποχωρεί και στις δύο χώρες, γάλλοι και ολλανδοί Σοσιαλιστές και Συντηρητικοί θα δώσουν την πιο δύσκολη μάχη που έχουν δώσει ποτέ σε ευρωεκλογές, προκειμένου να πείσουν το εκλογικό τους κοινό για την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα αγωνίζεται ενάντια στη ξενοφοβία και το ρατσισμό.