4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ελληνική κοινωνία πηγαίνει σε ύφαλο

Η ελληνική κοινωνία πηγαίνει σε ύφαλο

του Αιρετικού. Μπορεί  ο κ. Σαμαράς και οι  παρατρεχάμενοι του, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Βενιζέλος, να θεωρούν ότι με την ψήφιση του ενιαίου φόρου και της άρσης της προστασίας των πλειστηριασμών πέρασαν την φουρτούνα, αλλά προφανώς απορροφημένοι  από  την  προσπάθεια να κουμαντάρουν το καράβι, δεν βλέπουν την  «ξέρα» που βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους και κατευθύνονται  «πρόσω ολοταχώς».  Αυτή  η  «ξέρα» δεν είναι τίποτε άλλο  παρά η  εφαρμογή  αυτών  των  μέτρων  ή για να το πούμε καλύτερα  πώς θα καταφέρουν να εφαρμόσουν  όλα αυτά που ψήφισαν οι «152»   στη Βουλή.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους δύο νόμους, θα διαπιστώσει ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της λεγόμενης  «μεσαίας τάξης» είτε στο δρόμο είτε στα κάγκελα της φυλακής.  Πριν μερικές  βδομάδες έγινε μία προσπάθεια να υπολογιστεί ο  αριθμός  εκείνων στους οποίους έχουν άμεση επίπτωση τα μέτρα.΄ Ετσι , αν συνυπολογιστεί  ο αριθμός εκείνων που έχουν ληξιπρόσθεσμες  οφειλές σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες,  τότε  φθάνουμε στον «τερατώδη»  αριθμό των 3.000.000 ελλήνων . Αν σε αυτούς προσθέσουμε και εκείνους  που θα βρεθούν σε αδυναμία  να ανταποκριθούν στο άμεσο μέλλον  στις υποχρεώσεις τους,  τότε ο αριθμός  αυτός μπορεί να υπερβαίνει τα 3.500.000.

Η διαπίστωση ότι  με τους νόμους αυτούς 1 στους 2 έλληνες  κινδυνεύει να χάσει  το σπίτι του ή να βρεθεί στην  φυλακή,  δεν είναι του paratiritis.grαλλά φορέων και ανθρώπων που έχουν άμεση  σχέση με το αντικείμενο και οι οποίοι σίγουρα δεν μπερδεύουν  τα καλοριφέρ με τις …πισίνες.  Για παράδειγμα , ο κ.Παραδιάς . Έμπειρος νομικός  και  εκπρόσωπος των ιδιοκτητών, έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο χιλιάδες ιδιοκτήτες να συρθούν στα δικαστήρια εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν  τους φόρους στα ακίνητα. Αλλά και ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για «δράσεις»  σε κάθε απόπειρα πλειστηριασμού σπιτιών από τις  τράπεζες . 

Στην πραγματικότητα,  οι δύο αυτοί νόμοι, μεταφέρουν το επίπεδο της αντιπαράθεσης , από  το πολυτελές εντευκτήριο  της Βουλής , όπου οι «πληρεξούσιοι»  προφυλαγμένοι  από  τα αδιάκριτα «βλέμματα και αυτιά» του «πόπολου» καθημερινά συναγελάζονται , στο δρόμο , στην πολυκατοικία και στην γειτονιά.  Σε αυτή τη μορφή της αντιπαράθεσης,  ο αστυνομικός  ή ο δικαστικός κλητήρας που συλλαμβάνουν , ξεσπιτώνουν  και  γκρεμίζουν   θα  είναι το «πρόσωπο» μίας αδίστακτης , άδικης και απάνθρωπης  εξουσίας.  Είναι σίγουρο ότι για πολλούς  στο πρόσωπο του «οργάνου»  θα βλέπουν  τη φιγούρα του κ. Σαμαρά , του κ. Βενιζέλου , του κ. Στουρνάρα ή και ακόμα του τοπικού βουλευτή και του κομματάρχη του.  Κοντολογίς , με τους  νόμους  αυτούς   θέτουν  τους εαυτούς  τους απέναντι σε μία νέα πραγματικότητα: ή θα τις εφαρμόσουν με την βία ή  θα τις καταργήσουν με την  μέθοδο της απραξίας.   Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουν είναι χαμένοι : στην μία περίπτωση γιατί θα γίνουν τα πιο μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα και στην άλλοι γιατί δεν θα καταφέρουν να «τιμήσουν» την υπογραφή  τους  στα «κοντράτα»  που υπέγραψαν πριν  ένα περίπου χρόνο με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Σίγουρα, τους επόμενους μήνες  θα δοκιμάσουν πολλά «κόλπα» για να παρακάμψουν το αδιέξοδο.  Ειδικοί στην επικοινωνία και στον χειρισμό των μαζών έχουν,  έτοιμες προτάσεις. Το δίχως άλλο , έχουν πάρει  διαβεβαιώσεις  στήριξης από τους δανειστές. Όμως,  είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί  μία κρίση που τα θύματά  της  βλέπουν  στο όνομα και στο πρόσωπο συγκεκριμένων ανθρώπων  την αιτία των δεινών της.  Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ,  γι’ αυτόν που χάνει το σπίτι του αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά του,  η αιτία  προσωποποιείται  σε εκείνους  που πήραν τις αποφάσεις και έδωσαν τις εντολές . Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ανάλογες καταστάσεις έχουν αντιμετωπιστεί με την βία .  Αυτοί που έχουν την  εξουσία  τη χρησιμοποιούν  για να επιβληθούν,  και οι άλλοι , τα θύματα,  για να την αντιμετωπίσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις  η βία των κυβερνώντων  επικρατεί , σε κάποιες –λιγότερες-  η βία των «θυμάτων» οδηγεί σε ανατροπές. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις  εκείνες στις οποίες οι κυβερνώντες , αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις που θα εξασφαλίζουν το ατιμώρητο .  Σε κάθε περίπτωση όμως,  καμία κοινωνία δεν έχει βγεί αλώβητη από τέτοιας μορφής αντιπαραθέσεις.  

Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, η  αντιπαράθεση  ξέφυγε από τα ασαφή πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και μεταφέρθηκε στο  σκληρό κόσμο της πραγματικότητας. Η μετακίνηση μάλιστα αυτή δεν απειλεί μόνο όσους  ανήκουν στην σημερινή  συγκυβέρνηση. Η απειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη  για την αντιπολίτευση και κυρίως  εκείνο το κομμάτι της που διεκδικεί την εξουσία . Σίγουρα, το αδιέξοδο και γα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  αλλά και για τους πιθανούς εταίρους του,  είναι ακόμα μεγαλύτερο.  Από τη  μία πλευρά  είναι υποχρεωμένοι  να στηρίξουν κάθε λογής αντίδραση, αλλά  γνωρίζουν πολύ καλά , ότι κάθε δήλωση και κάθε στήριξη που θα παράσχουν είναι στην πραγματικότητα …γραμμάτιο που θα πρέπει να εξοφληθεί αργά ή γρήγορα.  

Το δίχως άλλο , οι δύο αυτοί νόμοι  έβαλαν την ελληνική κοινωνία σε τροχιά αδιεξόδου, από  το  οποίο δεν  είναι ορατή  καμία διέξοδος, αφού ούτε το πολιτικό σύστημα έχει προνοήσει γι’ αυτό, αλλά ούτε και η ίδια η ελληνική κοινωνία αποπειράθηκε να το  στήσει.  Κάποιοι  θα προβάλλουν  την άποψη ότι πρωτοβουλίες σαν και αυτές των  «58» θα μπορούσαν να  έχουν κάποιο ρόλο. Η απάντηση:  «με  χαλασμένα αυγά φτιάχνεις ομελέτα –δηλητήριο».  Στα «μάτια» του απλού έλληνα οτιδήποτε προέρχεται από το παρελθόν , αντιπροσωπεύει  την ίδια την κρίση.  Και φυσικά είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι  μεθοδεύσεις , αλχημείες και επιχειρήματα, μπορούν να λειτουργήσουν κατευναστικά σε ανθρώπους που αισθάνονται ότι  βρίσκονται υπό διωγμό.