4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ευρωπαϊκή ελιτ αγκαλιάζει την θεωρία των δύο άκρων και υπερασπίζεται την Ευρώπη (της)

Η ευρωπαϊκή ελιτ αγκαλιάζει την θεωρία των δύο άκρων  και υπερασπίζεται την Ευρώπη (της)

Και τώρα οι ευρωπαίοι  βιομήχανοι,  τραπεζίτες και οι συντηρητικοί πολιτικοί  -κυρίως οι γερμανοί- ανησυχούν για την Ευρώπη η οποία απειλείται, όπως λένε,  απο "τα δύο άκρα" . Φυσικά, η ευρωπαϊκή ελιτ παραγνωρίζει το γεγονός ότι  οι διαλυτικές τάσεις που διαμορφώνονται πλέον σε όλη την Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταια χρόνια  απο τους ίδιους και οι οποίες -κατ΄αυτούς- οδηγούν σε αποσύνθεση την κοινή πορεία των ευρωπαίων.  Σε όλη αυτή  την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στους ηγετικούς ευρωπαϊκούς κύκλους η συνεισφορά του κ. Σαμαρά είναι σημαντική. Ήταν ο πρώτος που προώθησε την "θεωρία των δύο άκρων" την οποία έσπευσαν να ασπαστούν πολλοί απο τους οικονομικούς , πολιτικούς  και κοινωνικούς  ευρωπαίους ταγούς. Μάλιστα  ακολουθώντας  την γραμμή Σαμαρά -Βενιζέλου καλούν τους ευρωπαίους να αντισταθούν στα ...άκρα.

Η εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό αφιέρωμα της μάλιστα ακολουθώντας την στρατηγική της πολιτικής ισοπέδωσης επικαλείται μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία, τα ριζοσπαστικά κόμματα θα μπορούσαν να αποσπάσουν το 27% των ψήφων στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου και έτσι να διασφαλίσουν 203 από τις 751 έδρες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Μάλιστα ,  στην λογική αυτή δεν διστάζει να εεξομοιώσει την κυρία Μαρι Λεπεν της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς με τον κ. Τσίπρα , που είναι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αριστεράς.  Η εφημερίδα , που ξεκινά το αφιέρωμα της  με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ότι ο έλληνας πολιτκός δημοκοπεί ενάντια στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας διανέμει πλούτο στους λίγους και φόβο στους πολλούς». Και όπως διευκρινίζει η Handelsblatt, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος: «Σε σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ αγωνίζονται κόμματα που επικρίνουν την Ευρώπη να πάρουν περισσότερες ψήφους».

Συνεχίζει , αναφέροντας  ότι "«Σύμφωνα με τις προγνώσεις το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας θα διασφαλίσει έως και 39 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να αποσπάσει 60 έδρες»
Και χρησιμοποιεί "βαριά" ονόματα της ευρωπαϊκής ελιτ για να υποστηρίξει την άποψη ότι για όλα φταίνε οι...ριζοσπάστες.

Στο άρθρο του ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ   πρώην γερμανός υπουργός Εξωτερικών διερωτάται: «Θα ενδώσει η Ευρώπη στην νεοεθνικιστική αποπλάνηση;» και και προειδοποιεί για τις συνέπειες μία „νεοεθνικιστικής αποπλάνησης“. Ανήσυχος εμφανίζεται στο αφιέρωμα της Handelsblatt και ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:  «Θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε η προέλαση των λαϊκιστών να μην εξελιχθεί σε επέλασή τους».Ο  Μπάιερ, από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Businesseurope λέει ότι :

«Οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα μόνο σε συνδυασμό με μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη». Τέλος, ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ διερωτάται : «Οι λαϊκιστές δεν είναι ούτε δημιουργικοί ούτε κριτικοί, αλλά παίζουν με τους ανθρώπους με χυδαίο τρόπο» .

Και ακριβώς αυτό το σενάριο της απορύθμισης ανησυχεί τις ευρωπαϊκές ελίτ που προειδοποιούν, με επικεφαλής τον Γκένσερ, για τις συνέπειες μιας ευρωκριτικής στροφής.