4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η Μαφία κτυπά την πόρτα των τραπεζών

Η Μαφία κτυπά την πόρτα των τραπεζών

Το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει απο τη μαφία! Ο  Antonio Maria Costa, πρώην αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ έχει καταγγείλει  πως η κρίση έχει παραλύσει τον διατραπεζικό δανεισμό, δημιουργώντας μεγάλη ζήτηση για ρευστότητα, κάτι που με τη σειρά του δίνει την ευκαιρία στο οργανωμένο έγκλημα να διεισδύσει στο νόμιμο τραπεζικό τομέα, είτε με καταθέσεις ρευστού, είτε με την αγορά μετοχών ή και την απόκτηση θέσεων σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Τούτο δε όταν οι ίδιες οι τράπεζες που εντοπίζονται να ενέχονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος σπανίως τιμωρούνται.
Μάλιστα, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι  οι πρόσοδοι από τις παράνομες δραστηριότητες και τα δίκτυα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία και τις χρηματοπιστωτικές 'φούσκες'.
Στην έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου "για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες" και με εισηγητή τον κ.Salvatore Lacolino, αναφέρεται ότι
" τεράστια χρηματικά ποσά που δημιουργούν τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας διοχετεύονται σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές αγορές στην ίδια την ΕΕ, καθιστώντας τες, με τον τρόπο αυτό, συνεργούς σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες..." και συνεχίζει ότι " οι διεθνείς τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και είναι άμεσα εμπλεκόμενες σε ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος"

Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα η οποία είναι μία πραγματική απειλή για όλη την Ευρώπη καθώς το ξέπλυμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι "η ικανότητα διείσδυσης των εγκληματικών οργανώσεων έχει εξελιχθεί, και πλέον δραστηριοποιούνται  σε τομείς όπως τα δημόσια έργα, οι μεταφορές, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, η διαχείριση αποβλήτων, η εμπορία άγριων ειδών και φυσικών πόρων, η ιδιωτική ασφάλεια, η ψυχαγωγία των ενηλίκων".
Παρουσιάζοντας με ένα γλαφυρό παράδειγμα πόσο εύκολο παραμένει το ξέπλυμα, ο καθηγητής Ingo Fiedler του πανεπιστημίου του Αμβούργου εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα:

Κάποιος που έχει κερδίσει, για παράδειγμα 200.000 ευρώ από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, θα ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε φορολογικό παράδεισο χωρίς πολλούς ελέγχους και στη συνέχεια λογαριασμό για πόκερ με βάση το λογαριασμό αυτό. Παίζει κάποιο ποσό και στη συνέχεια μεταφέρει το υπόλοιπο στον «κανονικό» τραπεζικό λογαριασμό του ως κέρδη από το πόκερ. Τα χρήματα είναι πια «καθαρά» και αφορολόγητα.. Η ίδια η ευκολία με την οποία λειτουργεί το σύστημα αποτελεί μαγνήτη για τους κάθε είδους παρανόμους.

"Πρέπει να χτυπήσουμε τις περιουσίες των μαφιόζων. Είμαι από τη Σικελία και έχω ζήσει αυτό το πρόβλημα και ξέρω πώς ένας νονός μπορεί να μείνει στο κελί για 10 χρόνια και να παραμείνει νονός. Αν όμως κατάσχουμε το σπίτι του, την περιουσία του, θα χάσει κάθε ισχύ και αξιοπιστία. Θέλουμε η περιουσία αυτή να επιστραφεί στους πολίτες. Η μάχη κατά της μαφίας είναι μάχη συνεργασίας των πολιτικών, των οργάνων του κράτους, της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας." επισημαίνει η  Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Sonia Alfano που πολεμά τη Μαφία από το 1993, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της και η οποία σήμερα ηγείται της νέας ειδικής επιτροπής του ΕΚ για το Οργανωμένο Έγκλημα.

Ο τζίρος του παράνομου χρήματος τεράστιος. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, σε περίπου 3.600 ανέρχονται οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη.
Το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι πια εθνική υπόθεση…. Οι συμμορίες και τα συνδικάτα του έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, έχουν ανοίξει διεθνείς αγορές για τα "προϊόντα" τους κι έχουν έτσι γίνει πραγματικά πολυεθνική απειλή.
Ο τζίρος τους ασύληπτος. Ο τζίρος της ηρωϊνης που διακινείται στις χώρες της ΕΕ ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Επίσης κάθε χρόνο καταναλώνονται 124 τόνοι κοκαινης αξίας 12 δις και 2.500 τόνοι κάναβης που η αξία τους ξεπερνά τα 87 δις. Η αξία των "μαϊμούδων" προϊόντων ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ. Ο τζίρος των απατών που έχουν γίνει με πιστωτική κάρτα ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ.