4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η μαχαιριά του Ρεν στον Σαμαρά

Η μαχαιριά του Ρεν στον Σαμαρά

Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στα ζητήματα ελάφρυνσης του χρέους και παροχής νέας βοήθειας πριν το καλοκαίρι, τονίζει σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

 Στην παρούσα φάση όπως λέει ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ούτε η απόφαση για τις συνέπειες των χρηματοδοτικών κενών για το 2015 και 2016, αλλά ούτε και το ερώτημα της βιωσιμότητας του χρέους. "Και για τα δυο θέματα δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος βιασύνης", όπως χαρακτηριστικά λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν «από το καλοκαίρι και έπειτα».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι εταίροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις δεδομένου ότι η ίδια έχει πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο φινλανδός επίτροπος σημειώνει ότι «αυτό είναι θέμα του Eurogroup» και πως η σχετική απόφαση απαιτεί χρόνο: «Χρειαζόμαστε τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat για να γνωρίζουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε όντως ένα πλεόνασμα».

Ο ίδιος αναμένει τα στοιχεία αυτά στις 23 Απριλίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένονται άμεσες αποφάσεις καθώς, όπως επισημαίνει, «θα χρειαστεί καταρχήν μια νέα αποστολή της Τρόικας. Όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την ανάλυση του καλύτερου δρόμου για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και να ασχοληθούμε με τα χρηματοδοτικά κενά για το 2015 και 2016».

Στην παρούσα φάση προέχουν άλλα ζητήματα, τονίζει ο επίτροπος αναφερόμενος στην εκκρεμούσα δόση του τρέχοντος προγράμματος. «Θέλαμε να έχουμε λάβει ήδη μια απόφαση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τρέχουσας χρονιάς, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της Τρόικας. Ελπίζω να τα έχουμε καταφέρει μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», όπως λέει.

Ο Όλι Ρεν επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, καθώς, όπως εκτιμά, ο μεταρρυθμιστικός της ζήλος εξασθενεί. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Η μπάλα είναι στην πλευρά των Ελλήνων, περιμένω σύντομα νέα, για το τι σκοπεύουν να κάνουν».

Την ίδια ώρα ο φινλανδός επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών, λέγοντας ότι «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες να κάνουν περισσότερα» καθώς "αυτό που βοηθά περισσότερο τους έλληνες πολίτες είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη".