4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η Ουκρανία κοιτάει δυτικά

Η Ουκρανία κοιτάει δυτικά

Παρά την οικονομική και πολιτική πίεση που δέχεται από τη Ρωσία, η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας προσεγγίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές, κυρίως αναφορικά με το ελεύθερο εμπόριο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτος Γιανούκοβιτς, σε λόγο που απηύθυνε στο Κοινοβούλιο της χώρας, τόνισε κατηγορηματικά στους βουλευτές όλων των κομμάτων την αναγκαιότητα να ψηφιστούν στο προσεχές διάστημα μία σειρά νομοσχεδίων που θεωρούνται απαραίτητα για να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την ΕΕ.

Πριν από δέκα χρόνια, την περίοδο της Πορτοκαλί Επανάστασης, κανείς δεν υποψιαζόταν ότι ο Γιανούκοβιτς μαζί με τον πιο πλούσιο άνθρωπο και βασικό χρηματοδότη του, Ρινάτ Αχμέτοφ, θα μετατρέπονταν σε ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Φυσικά, η αλλαγή πλεύσης της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας δεν είναι αποτέλεσμα ενός ξαφνικού θαυμασμού του Γιανούκοβιτς προς τις ευρωπαϊκές πολιτισμικές αξίες. Τα κίνητρα που οδηγούν την Ουκρανία στους κόλπους της ΕΕ, πορεύονται από έναν πραγματισμό, που υπαγορεύεται κυρίως από οικονομικούς παράγοντες, καθώς η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας πιστεύει ότι θα ωφεληθεί οικονομικά εάν η Ουκρανία γίνει το 29ο μέλος της ΕΕ.

Στα ουκρανικά Μέσα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, ότι επιχειρηματικοί κύκλοι γύρω από τον Αχμέτοφ δουλεύουν στενά με μεγάλους Ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους για να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να μην εμποδίσουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Στις ομιλίες του Γιανούκοβιτς το τελευταίο εξάμηνο, πληθαίνουν οι αναφορές που αφορούν την «Ευρώπη» και τις «ευρωπαϊκές αξίες»,  όπως η «δημοκρατία, η ειρήνη και η ασφάλεια». Πώς εξηγείται  όμως, η ξαφνική μεταστροφή της πιο ρωσόφιλης πολικής ηγεσίας στην Ευρώπη (μαζί με τη Λευκορωσία) αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη; Η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Δυτικοί και ρώσοι αναλυτές συμφωνούν ότι τον τελευταίο καιρό η ρωσική ηγεσία στρέφεται προς ένα είδος εσωτερικού «προστατευτισμού», προκειμένου να «διώξουν» από τη ρωσική αγορά εταιρείες από την ανατολική ευρώπη ( από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, κ.α.) καθώς και από την Ευρασία (Καζακστάν, Αζαρμπαϊτζάν, Αρμενία, κ.α.) ώστε να ισχυροποιηθεί το ρωσικό κεφάλαιο στη ρωσική αγορά, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η τροφή, τα χημικά, η αυτοκινητοβιομηχανία και η μεταλλουργία. Εάν αυτού του είδος ο «προστατευτισμός» ισχυροποιηθεί περαιτέρω, οι ουκρανικές εταιρείες θα δεχθούν ένα τεράστιο πλήγμα, αφού δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ρωσία. Ένα δεύτερο στοιχείο που αναγκάζει την Ουκρανία να στραφεί προς την Ευρώπη, είναι η απόλυτη εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, που δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι στο μέλλον δεν θα βρεθεί εκτεθειμένη στις βουλές της Ρωσίας.

Επίσης, τα ουκρανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο Γιανούκοβιτς αισθάνεται «προδωμένος» έως και εξευτελισμένος από τον Β. Πούτιν. Παρά τις υποτιθέμενες ευνοϊκές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για την παροχή φυσικού αερίου, η Ουκρανία πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο πιο ακριβά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που αναδεικνύει τον «εξευτελισμό» του ουκρανού προέδρου από το ρώσο ομόλογό του, αποτελεί η προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών το περασμένο καλοκαίρι, όπου ο Πούτιν «έστησε» τρεις ώρες τον Γιανούκοβιτς για να έχουν τελικά ένα τετ-α-τετ που κράτησε μόλις δεκαπέντε λεπτά.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της εξάρτησης της Ουκρανίας, η οικονομική και πολιτική ηγεσία της χώρας θέλει να δώσει ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι είναι ένα κράτος ανεξάρτητο που δεν είναι αναγκασμένο να υπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα. Η προσέγγιση της Ουκρανίας με την ΕΕ καθιστά δημοφιλή τον Γιανούκοβιτς στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, οι οποίοι κρατούν σταθερά εχθρική στάση απέναντι στο πρόσωπό του. Οι Ευρωπαίοι σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν στην Ουκρανία την έλλειψη δημοκρατίας, τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη φυλάκιση της Τιμοσένκο που εμποδίζουν τη χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο Γιανούκοβιτς παραμένει ο ίδιος ρωσόφιλος πολιτικός που πρόσφατα υποσχέθηκε ότι θα ανακηρύξει τα ρώσικα ως τη δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και που έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν την Ουκρανική εθνική ταυτότητα. Ωστόσο, ίσως τελικά αυτός ο άνθρωπος να γίνει κατά λάθος ο πολιτικός που θα στρέψει την Ουκρανία στην αγκαλιά της Ευρώπης.