4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η πλατεία του τρόμου

Η πλατεία του τρόμου

Θα μπορούσαν να της δώσουν τον χαρακτηρισμό : Η πλατεία του τρόμου. Εκατομμύρια άνθρωποι από τον 18ο αιώνα βασανίστηκαν σε κτίρια της συγκεκριμένης πλατείας από τις υπηρεσίες ασφαλείας του τσάρου, του Στάλιν και των μεταγενέστερων σοβιετικών ηγετών. Ακόμα και σήμερα στην πλατεία  αυτή έχει την έδρα της η μυστική υπηρεσία της Ρωσίας. Ο τρόμος και τα βασανιστήρια της πλατείας δεν ήταν "προνόμιο" μόνο των αρχών ασφαλείας, αλλά και ρώσων ευγενών που έμεναν εκεί.

Η ιστορία του τρόμου της πλατείας Λουμπλιάνκα, ξεκίνησε  τον 18ο αιώνα.  Εκεί ήταν εγκατεστημένη η Μυστική Καγκελαρία του τσάρου, η οποία "φρόντιζε" την ασφάλεια της ρωσικής αυτοκρατορίας ή για να το πούμε καλύτερα της ...ηγεσίας της. Εκεί  όμως ήταν και το σπίτι μίας μεγάλης γαιοκτήμονας. Της Ντάριας Σαλτικόβα, μια από τις σκληρότερες serial killers στην παγκόσμια ιστορία. Η Σαλτικόβα άρχισε να δέρνει συστηματικά το υπηρετικό προσωπικό με ένα κούτσουρο, και αργότερα έδινε εντολή να μαστιγώνεται, ορισμένες φορές μέχρι θανάτου. Σταδιακά άρχισε να δοκιμάζει ευχαρίστηση και βάλθηκε να τελειοποιεί τα βασανιστήρια. Μπορούσε να κάψει τα μαλλιά του θύματος ή να τα ξεριζώσει. Ή και να ζεματίσει το κεφάλι του με καυτό νερό. Η επίσημη έρευνα κάνει αναφορά για 75 άτομα -κυρίως γυναίκες και κοπέλες- τα οποία βασάνισε η Σαλτικόβα. Πιθανόν όμως αυτά να ήταν περισσότερα.  Η αυτοκράτειρα  Αικατερίνη  οργάνωσε μια δίκη σε βάρος της, παραδειγματικού χαρακτήρα.

Στάθηκε δυνατό να αποδειχθούν μόνο 38  θάνατοι, κάτι που όμως ήταν αρκετό για να καταδικαστεί. Από την Σαλτικόβα αφαιρέθηκε ο τίτλος ευγενείας και φυλακίστηκε ισόβια σε μοναστήρι, σε ένα στενό υπόγειο δωμάτιο χωρίς φως. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, ήταν ότι «ανακηρύχθηκε» άντρας, καθώς η αυτοκράτειρα τη θεώρησε ανάξια να ονομάζεται γυναίκα! Πέρασε 11 χρόνια στο υπόγειο δωματιάκι και ύστερα τη μετέφεραν σε ένα μικρό οίκημα δίπλα από το μοναστήρι. Οι περίεργοι συνωστίζονταν έξω από αυτό και η Σαλτικόβα τους έβριζε και τους έφτυνε. Έζησε στην απομόνωση 33 χρόνια.

Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων, σε ένα κτίριο της πλατείας Λουμπλιάνκα,  εγκαταστάθηκε η σοβιετική «μυστική αστυνομία» - η περίφημη ΤΣΕΚΑ.

Το κτίριο, το οποίο είχε ως έδρα της η V.CH.K., ανήκε προηγουμένως στον ασφαλιστικό όμιλο «Ρωσία». Αυτός νοίκιαζε στο κτίριο διαμερίσματα και εμπορικούς χώρους. Κατόπιν οι μπολσεβίκοι κατήργησαν όλους τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους και στο κρατικοποιημένο κτίριο μπήκε η Έκτακτη Επιτροπή (CH.K.). Από το 1920 στο κτίριο αυτό υπήρχε εσωτερική φυλακή. Στο ίδιο μέρος, γίνονταν και εκτελέσεις.Το σύστημα τρομοκράτησης ήταν επεξεργασμένο στην εντέλεια. Τους κρατούμενους ανέβαζαν με έναν αργοκίνητο ανελκυστήρα για φορτία, υπό τον εκκωφαντικό ήχο του μηχανισμού του είτε τους οδηγούσαν πεζούς μέσα από τους αναρίθμητους σκοτεινούς διαδρόμους και κουφώματα θυρών.

Τρία 24ωρα αδιάκοπων ανακρίσεων και ο άνθρωπος χάνει τον προσανατολισμό του με την πραγματικότητα. Σε κοντινή απόσταση από το κτίριο της Λουμπλιάνκα, βρισκόταν το γραφείο υποδοχής της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας.

Μετά την πτώση του Στάλιν και την κατάργηση της ΤΣΕΚΑ , στο κτίριο της πλατείας Λουμπλιάνκα εγκαταστάθηκε ένας άλλος ...ευαγής οργανισμός. Η πασίγνωστη K.G.B. (Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας),  ενώ σήμερα  εκεί βρίσκεται η  έδρα της F.S.B. (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).