4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η τρόικα διχάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Η τρόικα  διχάζει το Ευρωκοινοβούλιο

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει την Πέμπτη την έκθεση Κάρας-Νγκονγκ για τα πεπραγμένα της Tρόικας στις χώρες της κρίσης. Κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν σε βασικά συμπεράσματα.

Mάλιστα το κοινό κείμενο έγινε τελικά ...δύο κείμενα: στην έκθεση που συνέταξαν για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επιφανές στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας από κοινού με τον Γάλλο σοσιαλιστή Λιεμ Χόανγκ Νγκονγκ, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μία δεύτερη έκθεση για την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πολύ πιο «μαχητική» από την πρώτη, με την υπογραφή του Ισπανού σοσιαλιστή Αλεχάνδρο Θέρκας.

Η έκθεση Κάρας-Νγκονγκ ξεκινούσε από την κοινή διαπίστωση ότι η σύσταση της Tρόικας έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Στη συνέχεια όμως οι διαφωνίες φαίνεται να έγιναν πιο ορατές, αν όχι και καθοριστικές. «Ασφαλώς διαφωνούμε όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της Tρόικας» δηλώνει ο Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ στην Deutsche Welle. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της Tρόικας είναι καλά και το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. Εμείς συμφωνούμε με τον Ότμαρ Κάρας ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά διαφωνούμε όσον αφορά τα αποτελέσματα της Tρόικας. Για παράδειγμα, παρά τα πέντε χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα, είχαμε έκρηξη του δημοσίου χρέους που φτάνει σήμερα το 175% του ΑΕΠ».

Η διαφορετική αντίληψη φάνηκε και στους συμβολισμούς: οι δύο εισηγητές είχαν επισκεφθεί μαζί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, ενώ εμφανίζονταν μαζί και σε συνεντεύξεις τύπου για την αξιολόγηση της Tρόικας. Αυτή την εβδομάδα ο Λίεμ Χόανγκ Νγονγκ παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον σοσιαλιστή Θέρκας, ενώ ο Ότμαρ Κάρας εξέφρασε τις θέσεις του στη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι χωρίς την τρόικα κάποια κράτη-μέλη θα είχαν κηρύξει πώχευση και ότι η πολιτική ευθύνη για την τρόικα ανήκει πρωτίστως στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος έχει εκπληρωθεί. Καμία χώρα δεν έχει κηρύξει πτώχευση, όλες οι παράμετροι της οικονομίας δείχνουν βελτίωση φέτος και στους επόμενους μήνες όλες οι χώρες θα εξέλθουν από το πρόγραμμα της Tρόικας».

Στον αντίποδα οι δηλώσεις Θέρκας: Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «χασάπηδες» τα στελέχη της Tρόικας, αυτή τη φορά στο Στρασβούργο μίλησε για «κοινωνική χρεοκοπία» σε χώρες της κρίσης. «Στην Ελλάδα δεν εργάζεται ούτε το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει κοινωνική χρεοκοπία» λέει ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη χρεοκοπία της οικονομίας και των τραπεζών, αλλά την ίδια στιγμή προκαλούμε μία κοινωνική χρεοκοπία».

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Tρόικα ήταν μία από τις πιο έντονες των τελευταίων μηνών. Οι διαχωριστικές γραμμές της Κεντροδεξιάς με τους σοσιαλιστές δεν ήταν πάντα δεδομένες, καθώς για παράδειγμα οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έδειξαν κριτική διάθεση απέναντι στην Tρόικα.