4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ισλαμικό τόξο στα Βαλκάνια

Ισλαμικό τόξο στα Βαλκάνια

Με "εργαλείο" το Ισλάμ, η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει τη συνεργασία της με την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βοσνία και το Κόσοβο. Την στιγμή που  ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόταν στις 23 Οκτωβρίου το Κόσοβο, τα Τίρανα ανακοίνωναν ότι, στο πλαίσιο της τουρκοαλβανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η Τουρκία πρόκειται να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 850 χιλιάδων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη βελτίωση του στρατιωτικού αεροδρομίου Κουτσόβα. Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι  αποφασίστηκε η βοήθεια της τουρκικής Γενικής Ασφάλειας προς την αλβανική αστυνομία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο  ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα είχε επισκεφθεί την Τουρκία όπου είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία είναι στρατηγικός μας σύμμαχος. Θέλουμε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας. Πρέπει να επωφεληθούμε από τη μεταλλαγή της Τουρκίας, την οποία θεωρούμε υπόδειγμα».

Το 2010 είχε εγκριθεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο η χρησιμοποίηση της ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η έγκριση αφορούσε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Επρόκειτο για ανάληψη καθηκόντων από τουρκική στρατιωτική δύναμη 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου.

Το 2000 η Τουρκία είχε ολοκληρώσει το έργο της ανακατασκευής του αλβανικού ναυστάθμου στην Αυλώνα, που είχε κόστος 10 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά ήταν δωρεά της Τουρκίας.

Στις 23 Οκτωβρίου  σε ομιλία που έκανε  στην Πρίστινα, ο Ερντογάν είπε: «Είμαστε όλοι μέρος κοινής ιστορίας και κοινού πολιτισμού. Μην ξεχνάτε, Κόσοβο σημαίνει Τουρκία και Τουρκία Κόσοβο». Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη, κοινής πορείας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παίξουν ρόλο η Βοσνία και τα Σκόπια.

 Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της Σερβίας. Ο πρόεδρος της σερβικής Βουλής Νεμπόισα Στεφάνοβιτς τις χαρακτήρισε «λόγια βαριά και σκανδαλώδη που δεν πρόκειται να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Τουρκίας».

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Άγκυρα κατά περιόδους έχει προτάξει το ζήτημα της συνεργασίας με την Αλβανία, τη Βοσνία και τα Σκόπια, πράγμα που ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας προχώρησε με συγκεκριμένες πράξεις.