4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Λύση στα μέτρα των ΗΠΑ και των δανειστών

Λύση στα μέτρα των ΗΠΑ και των δανειστών

Μετά το Μνημόνιο ήλθε η ώρα της Κύπρου , όπου προωθείται μία λύση στα πλαίσια των επιθυμιών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Φαίνεται να δημιουργούνται σήμερα σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων, ανέφερε , σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ,ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προβαίνοντας σε δήλωση μετά το τέλος της Άτυπης Σύσκεψης Αρχηγών την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε πέραν των δύο ωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος, προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι αναχωρεί το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο θα διαβουλευτεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση ετηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως».

Συμπλήρωσε ότι η ε/κ πλευρά είχε εξαρχής θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό «για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση». Αναλάβαμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα ενός ουσιαστικού σε περιεχόμενο ανακοινωθέντος.

Συμπλήρωσε ότι η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε αυτή τη θέση και είπε ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μέγιστης δυνατής ενότητας. Συνέστησε για τον λόγο αυτό υπομονή και αυτοσυγκράτηση, ώστε «να μην παρασυρθούμε σε τυχόν ανεδαφικές και παραπλανητικές ερμηνείες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει αναλυτικά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα. «Γι’ αυτό και αποφεύγω να σχολιάσω τα όσα λέγονται» είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι «η αρχή μιας μεγάλης αλλά και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης στο κυπριακό» και όχι η κατάληξη. Το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, αποτελεί την απαρχή ενός διαλόγου για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στον κυπριακό ελληνισμό και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εξέφρασε μερίδα των πολιτικών αρχηγών για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι σέβεται τις οποίες απόψεις και θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό «δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις αλλά και το αληθές περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, με βάση και τις συμβουλές που έχω από την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτή, που έχουν υποδειχθεί από τα κόμματα».

Είπε επίσης ότι στο ανακοινωθέν «υπάρχει ένα δεδομένο, το οποίο άλλοι ερμηνεύουν έτσι και διαφορετικά άλλοι».
Ως προς το αν υπάρχει απάντηση από την τ/κ πλευρά, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης μιας μεγάλης προσπάθειας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν».

«Φαίνεται ότι κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται από δικής μας πλευράς, όσον αφορά παραδείγματος χάριν την κυριαρχία, απασχολούν κατ’ αντίθετο τρόπο τις ανησυχίες και της άλλης πλευράς».

Ερωτηθείς αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση είπε πως «ότι είχαμε να πούμε το έχουμε πει και εναπομένει να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Η θέση των ΗΠΑ

Την πεποίθηση της ότι οι ηγέτες τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, έχουν δεσμευτεί προσωπικά για την επίτευξη πραγματικής προόδου στις μεταξύ τους συνομιλίες, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εξέφρασε η Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας. Η κ. Νούλαντ συναντήθηκε στη Λευκωσία, την Τρίτη, με τους κ. Αναστασιάδη και Κασουλίδη, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον κ. Έρογλου.   
 

Η κ. Νούλαντ, στη γραπτής της ανακοίνωση από τη Λευκωσία, επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες την διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητα τους να έρθουν σε συμφωνία, όσον αφορά Κοινή Διακήρυξη που θα διευκρινίζει τις βασικές αρχές των δύο πλευρών, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες επανέναρξης παραγωγικών και αποτελεσματικών συνομιλιών.
 
«Τους διαβεβαίωσα ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αμερικανικός λαός στηρίζουν σθεναρά αυτή την προσπάθεια και επαναλαμβάνω την δέσμευση των ΗΠΑ για συνεχιζόμενη και ενεργή συμμετοχή, καθώς θα λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και της αποκατάστασης της ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου», τόνισε η κ. Νούλαντ.   
 
Ωστόσο, η Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΕ για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας Διζωνικής –Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία στο λαό της Κύπρου».
 
Η αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ και τόνισε ότι με τους κ. Αναστασιάδη και Κασουλίδη συζήτησαν ευρεία γκάμα διμερών θεμάτων όπως οι προσπάθειες για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς επίσης και διεύρυνση των εμπορικών και επενδυτικών προσπαθειών.