4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μία ιστορία απο την Ουκρανία

Μία ιστορία απο την Ουκρανία
Σε ισχύ τέθηκε στην Ουκρανία από τις αρχές Ιουνίου ο νόμος, βάσει του οποίου η χώρα μπορεί ως την 1η Ιουλίου του 2016 να προχωρήσει σε πρόσκαιρη αναστολή της πληρωμής του εξωτερικού χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Ειδικότερα, το μορατόριουμ μπορεί να επεκταθεί στα ευρωομόλογα της Ουκρανίας ύψους 3 δις. δολαρίων, τα οποία αγόρασε η Ρωσία το 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιδιώξει την εξόφληση του χρέους και ως μια επιλογή εμφανίζεται η προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Όπως αναφέρει ο αναλυτής του επενδυτικού χόλντινγκ Finam, Αντόν Σορόκο, «η απόφαση αυτή μοιάζει πολύ σαν ένας τρόπος να τρομάξουν οι ξένοι επενδυτές, ώστε να εξασφαλιστούν πιο ευνοϊκές συνθήκες αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα ότι η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει χρήση του νόμου που εγκρίθηκε ακριβώς για το σκοπό που αναγγέλθηκε». Γενικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση του νόμου για τη μη εξόφληση των ξένων δανείων, αυξάνει την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, οι συνέπειες μπορούν να είναι και ακόμη πιο σοβαρές.
Πτώχευση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της μεσιτικής-συμβουλευτικής εταιρίας Romanov Cap, Πάβελ Σιπάνοφ, η Ουκρανία ετοιμάζεται για την αναπόφευκτη χρεοκοπία που θα επιφέρει παρατεταμένες νομικές διενέξεις με τους διεθνείς δανειστές. Όπως ανέφερε στο TASS ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, «πρόκειται επί της ουσίας για πτώχευση. Για την ώρα δεν έχουμε λόγους να προβάλλουμε αξιώσεις στην Ουκρανία, τον Ιούνιο αναμένουμε την εξόφληση 75 εκατ. δολαρίων από την Ουκρανία». Και πρόσθεσε, ότι αν η εξόφληση δεν πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, η Ρωσία θα προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο.
Στα τέλη του 2013, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δάνειο ύψους 15 δις. δολ. ως το τέλος του 2015, αλλά πρόλαβε να εκταμιεύσει μόνο την πρώτη δόση των 3 δις. Ένας από τους όρους της ρωσικής οικονομικής βοήθειας ήταν ότι σε περίπτωση που το ουκρανικό κρατικό χρέος ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή του χρέους. Το ουκρανικό εξωτερικό χρέος ανέβηκε σε αυτό το επίπεδο ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και στις αρχές Μαΐου του 2015 έφτασε τα 42 δις. δολ., που μεταφράζεται στο 70% του ΑΕΠ, αλλά η Ρωσία δεν απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων. Σύμφωνα όμως με τις προγνώσεις της Εθνικής τράπεζας της Ουκρανίας, μέσα στο 2015 το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 93% του ΑΕΠ.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες
Όπως αναφέρει ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Αλισέν Αλισένοφ, «αναμφίβολα η κήρυξη χρεοκοπίας από την Ουκρανία θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι πολλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν διακοπεί, σε ορισμένες συμφωνίες η συνεργασία συνεχίζεται».
Ο Αλισένοφ εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος των κοινών προγραμμάτων επιστημόνων από τη Ρωσία και την Ουκρανία αφορά τους τομείς της αεροδιαστημικής και της πυραυλικής τεχνολογίας με τη συγκεκριμένη παραγωγή να έχει υψηλό μερίδιο προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες θα είναι απρόβλεπτα σοβαρές, τόσο για την Ουκρανία, όσο και για τους κοντινότερους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Χρέος 25 δισεκατομμυρίων
Σημειώνει ακόμη ότι «μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που διαμορφώνονται όσον αφορά τα χρέη ουκρανικών εταιριών, Τραπεζών και της κυβέρνησης απέναντι στις ρωσικές Τράπεζες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα συνολικό ποσό 25 δις. δολ., η μη επιστροφή του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κεφαλαίων για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Τον Απρίλιο του 2015 η Ρωσία κατάφερε να συμφωνήσει με άλλους κατόχους ουκρανικών ευρωομολόγων για την μη διαγραφή του βασικού ποσού του χρέους, αναφέρει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti. Ειδικότερα, την απόφαση αυτή έλαβε η Επιτροπή ιδιωτών πιστωτών της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει τους πέντε μεγαλύτερους κατόχους τίτλων αξίας περίπου 10 δις. δολ. (η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς). Κύριος κάτοχος ουκρανικών ομολόγων είναι η Franklin Templeton της οικογένειας Ρότσιλντ, στην οποία ανήκουν -σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg- ουκρανικά ομόλογα αξίας 7,6 δις.