4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μομφή με στόχο το ...τέλμα

Μομφή με στόχο το ...τέλμα

«Δώρο» , χαρακτηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης ενώ  για ξεμπρόστιασμα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι η σκοπιμότητα της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ , να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής, πολύ δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί στη σημερινή συγκυρία .  Η μοναδική λογική ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε μία τέτοια κίνηση είναι η κοινοβουλευτική πόλωση και η συσπείρωση των βουλευτών των κομμάτων της συμπολίτευσης γύρω από τις ηγετικές τους ομάδες, γεγονός που πολύ πιθανόν να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» σε τυχόν διαφοροποιήσεις που θα ανέκυπταν στις συζητήσεις με την τρόικα.

Φυσικά, η κάθε πλευρά διατυπώνει τα δικά της επιχειρήματα. «Αποκλείεται να υπερψηφιστεί η πρόταση από την πλειοψηφία και αυτό  δίνει ανάσα έξι μηνών στην κυβέρνηση, στην πιο δύσκολη περίοδο που διανύει με ανοικτά όλα τα μέτωπα και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σε εξέλιξη», διαρρέει η  ΝΔ ενώ στο ίδιο κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ : "Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο", αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση του.

Από την άλλη πλευρά , η εφημερίδα ΑΥΓΗ, που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ , σε κεντρικό της άρθρο αιτιολογεί την πρόταση μομφής ως εξής:

«Σ' αυτή τη συγκυρία η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία που αποσκοπεί να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Κανείς δεν θα κρυφτεί ξανά πίσω από το αδειανό πουκάμισο του "εθνικού σωτήρα". Η δημοκρατία επιβάλλει πολιτική ειλικρίνεια και ολοκληρώνει τα πολιτικά αποκαλυπτήρια των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, τα οποία επινοούν σχέδια "σωτηρίας της χώρας" και νομίζουν πως μπορούν να κάνουν καριέρα ως "μεσσίες"...»

Το σίγουρο είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή σίγουρα θα φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι θα ήθελαν να παίξουν το «χαρτί της δημοσιότητας»  με αφορμή την παρουσία της τρόικα. Ήδη, κάποια δείγματα γραφής είχαμε με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη και της κυρίας Τζαγκρή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ  και του «κινήματος Τζαμτζή» από πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.  Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο γι'αυτούς να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής την Παρασκευή και να καταψηφίσουν σε  μία ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ή για τους πλειστηριασμούς.

Από την άλλη πλευρά και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση που ξεκινά σήμερα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, η ηγετική ομάδα δέχεται πολλές βολές για τους χειρισμούς της σε μείζονα θέματα στρατηγικής. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του Μανόλη Γκλέζου και του Π.Τασσόπουλου ενώ στο παρασκήνιο στελέχη αλλά και βουλευτές έκαναν λόγο για στροφή προς τους νοικοκυραίους που θα «κοστίσει ψήφους από τα αριστερά και την απώλεια της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Τσίπρα θα έχει ένα αποτέλεσμα : Να αφήσει τα πράγματα ως έχουν.