4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μοναδική και προσιτή

Μοναδική και προσιτή

Είναι δίπλα μας αλλά εξακολουθούν να είναι άγνωστα.Τα τοπία της ορεινής Αρκαδίας είναι μοναδικά. Αρχίζοντας μια περιήγηση στους «θησαυρούς του Μαινάλου», τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, τόπους ηρωικούς,συνδεδεμένους άρρηκτα με την επανάσταση του 1821, συναντάμε  πανέμορφα τοπία με κατάφυτες διαδρομές.
Όταν φτάνεις στη Βυτίνα – από την Αθήνα διαδρομή μόλις μιάμιση ώρας – το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι το τοπίο. Όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν  καφέ και γλυκό του κουταλιού, τουριστικά μαγαζάκια που πωλούν από είδη λαϊκής τέχνης της Αρκαδίας μέχρι βότανα, ζυμαρικά και διάφορα προϊόντα της αρκαδικής γης.
Συνεχίζοντας για τη Δημητσάνα, σταματάς στο Μουσείο Υδροκίνησης, λίγο πιο έξω από την πόλη, όπου ανακαλύπτεις τη διαδικασία επεξεργασίας του δέρματος στο βυρσοδεψείο, βλέπεις ερείπια παλιών βυρσοδεψείων και ένα επισκευασμένο μπαρουτόμυλο, όπως λειτουργούσε την εποχή του 1821. Στη Δημητσάνα απολαμβάνεις  περιπάτους, ανακαλύπτοντας γραφικές όμορφες γωνίες στον πιο γνωστό οικισμό της Αρκαδίας.
Γευματίζεις σε μικρές πετρόχτιστες ταβέρνες, δοκιμάζεις τοπικά πιάτα, γλυκά και τοπικής παραγωγής κόκκινα κρασιά. Μπορείς να συνεχίσεις την περιήγηση στην περιοχή με βόλτα στον Λούσιο, το ποταμό που διασχίζει την Αρκαδία και να επισκεφτείς τη Αρχαία Γόρτυνα.
Για το βράδυ επιστρέφεις στη Δημητσάνα για φαγητό ίσως ξανά και μια βόλτα σε κάποιο μπαράκι της περιοχής.Τη νύχτα, η Δημητσάνα  είναι εξίσου ρομαντική και εντυπωσιακή, καθώς τα πάντα είναι αρχιτεκτονικά εξαιρετικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον.
Ο επόμενος σταθμός στη Αρκαδία, είναι η Στεμνίτσα. Διαθέτει ποικιλία δραστηριοτήτων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, για χαλάρωση, φυσιολατρικές διαδρομές και καλή τοπική κουζίνα. Στη Στεμνίτσα λειτουργεί Σχολή Αργυροχρυσοχοίας, όπου μυεί αρκετούς σπουδαστές κάθε χρόνο στην τέχνη της επεξεργασίας του χρυσού και του ασημιού και ίσως γι΄αυτό παρατηρείς πολλούς νέους στην ηλικία κατοίκους.
Η εκδρομή στα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν έστω και για μια ημέρα από την Αθήνα, αλλά και για περισσότερες ημέρες για όσους έρχονται από πιο μακρυά και σίγουρα  έναν πανέμορφο χειμερινό προορισμό.