4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μπίζνες, αθλητισμός και...κυρώσεις

Μπίζνες, αθλητισμός και...κυρώσεις
Σήμερα  αναμένεται να αποφασιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ρωσία.Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και το  εμπάργκο από την ΕΕ σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.Από βρετανικής πλευράς έχει πέσει μάλιστα η ιδέα να αφαιρεθεί από την Ρωσία το επόμενο Μουντιάλ, που έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί εκεί το καλοκαίρι του 2018.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγγλία είχε διεκδικήσει την διοργάνωση, αλλά δεν κατάφερε να την κερδίσει στην ψηφοφορία της FIFA. 
 
Αυτό όμως δεν είναι καινούργια ιδέα. Έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι τον Μάρτιο με  επιστολή που απέστειλαν στις 7 Μαρτίου δύο αμερικανοί γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προς τον πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ και με την οποία απαιτούσαν να εξεταστεί η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Επίσης οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επέμειναν  και στην απαγόρευση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA τo 2018. 
Τότε , ο Γενικός Γραμματέας της FIFA, σε επιστολή απάντησης προς αμερικανούς γερουσιαστές  απάντησε ότι : «Η συμμετοχή μιας χώρας στα παγκόσμια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ή σε οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό που τελεί υπό την αιγίδα της FIFA, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αθλητικά κριτήρια. Μόνον η παραβίαση των κανόνων της FIFA θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο αποκλεισμού κάποιας εθνικής ομάδας από τα διεθνή τουρνουά». Στην επιστολή επισημαίνεται πως  οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου δεν είναι υπεύθυνες για τις πολιτικές πράξεις των χωρών που εκπροσωπούν.
 
Πάντως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που είναι μόνη αρμόδια για το θέμα, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις της δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές καταστάσεις, απορρίπτοντας εν τη γενέσει της την όποια συζήτηση. «Η πολίτη δεν πρέπει να μπλέκεται με τον αθλητισμό», είναι η πρόσφατη επίσημη τοποθέτηση παράγοντα της FIFA.
 
Σημειώνεται  ότι, περισσότερα από 8 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν προκειμένου να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2018 στη Μόσχα, σύμφωνα με  εκτίμηση του δήμου της ρωσικής πρωτεύουσας.
Το μερίδιο του λέοντος διεκδικεί το θρυλικό στάδιο Λουζνίκι, το οποίο είχε φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Στο Μουντιάλ του 2018 το Λουζνίκι θα «πρωταγωνιστήσει» στην τελετή έναρξης, όπου θα διεξαχθεί και ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, καθώς και ένας ημιτελικός και ο μεγάλος τελικός για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το θρυλικό Λουζνίκι  χτίστηκε το 1956 και ήταν γνωστό ως στάδιο Λένιν μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. 
Στο στάδιο της Ζενίτ, Πετρόφσκι, θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός, ενώ έχουν προγραμματιστεί αγώνες και στο  Οτκρίτι Αρένα, το νέο γήπεδο της Σπάρτακ Μόσχας. 
Αγώνες του Μουντιάλ θα φιλοξενήσουν επίσης η Αγία Πετρούπολη, το Σότσι και το Καζάν. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 12 γήπεδα σε 11 ρωσικές πόλεις, κάποια από  τα οποία είναι εξ’ ολοκλήρου καινούργια, ενώ κάποια άλλα θα υποστούν εκ βάθρων ανακαίνιση.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για το κόστος διεξαγωγής του Μουντιάλ ήταν στα 10 δισ.  δολάρια, όπως είχε δηλώσει το 2010 ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.