4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Οι λευκές νύκτες του κ. Σαμαρά

Οι λευκές νύκτες του κ. Σαμαρά

του Αιρετικού. Η «λευκή νύκτα» στην Αθήνα ήταν το είδωλο μίας πόλης  σε πλήρη σύγχυση ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα μίας  μεγαλούπολης  που  φτιασιδώνοντας  με λαμπάκια και γιορτινούς ήχους  τα πιο θεατά σημεία της προσπάθησε να κρύψει όλη την ασχήμια και την απόγνωσή της .
Η «λευκή» έμπνευση  της ηγεσίας του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας,  μίας ιστορικής  εργοδοτικής οργάνωσης που –θεωρητικά- έχει κάτω από την ομπρέλα της χιλιάδες εμπόρους της Αθήνας αλλά –στην πράξη- έχει  εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ μίας παρέας μερικών δεκάδων ανθρώπων που έχουν  βαθειές ρίζες –ακόμα και προσωπικές- με την ΝΔ , εξελίχθηκε τελικά σε μία πρόταση χαμηλού κόστους για μία σαββατιάτικη βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας για μερικές χιλιάδες αθηναίους . Οι «εμπνευστές»  αλλά και αυτοί που τους  υποστήριζαν  όπως ο κ. Καμίνης,  ο κ. Σγουρός  αλλά και τα επιτελεία  της συγκυβέρνησης, σίγουρα είχαν ο καθένας για λογαριασμό του τα δικά τους κίνητρα:

Οι «συνδικαλιστές»  να δείξουν στους λιγοστούς υποστηρικτές τους ότι ενδιαφέρονται…

Οι  εκπρόσωποι της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ότι  προσφέρουν στο κοινό τους  θεάματα αντί άρτου

Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης να μεταφέρουν μέσω των τηλεοπτικών καναλιών την εικόνα μίας κοινωνίας που ελπίζει και αισιοδοξεί.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς , ο καθένας από αυτούς και για δικό του λογαριασμό ήθελε να μεταφέρει  την δική του εικονική πραγματικότητα  που θα εξυπηρετεί  τους στόχους του.  Άλλωστε ,  το κοινό που τους ενδιέφερε δεν  ήταν οι άνθρωποι , που περιδιάβαιναν τους  πέντε φωτισμένους αθηναϊκούς δρόμους αλλά οι τηλεθεατές –έλληνες και ξένοι.  Και αυτό ήταν εύκολο να το πετύχουν, αφού διέθεταν  -και μάλιστα δωρεάν- μερικές χιλιάδες κομπάρσους .
O σκηνοθέτης  της παράστασης , εστιάζοντας την εικόνα της κάμεράς  του στα κιτς λαμπιόνια της Πλατείας Συντάγματος,  στις βιτρίνες του κτιρίου  του Μετοχικού Ταμείου που στεγάζει το  City Link, στην μποτιλιριασμένη  οδό Σταδίου και  στο ανθρώπινο  «ποτάμι» της οδού Ερμού, θα μπορούσε να κατασκευάσει την εικόνα μία «χαρούμενης πόλης» για λογαριασμό των εκατομμυρίων τηλεθεατών .
Κανείς  τηλεθεατής  δεν θα έβλεπε το σκοτεινό κτίριο της Ερμού, που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος την εμπορική επιχείρηση του Φωκά, τους  έρημους  παράπλευρους  δρόμους  της  όπου οι άστεγοι  είχαν παρατημένο το δικό τους  χαρτονένιο στρώμα,  τα γκράφιτι  στα ρολά και στις προθήκες  των κλειστών μαγαζιών, την έρημη πλατεία Κάνιγγος  και τα άδεια χέρια των  ανθρώπων που περιδιάβαιναν  τους δρόμους με τα λαμπιόνια και τις μουσικές . Δηλαδή δεν θα έβλεπε την αλήθεια που είναι η πραγματικότητα μίας κοινωνίας που κινείται σε περιβάλλον  φτώχειας και ανασφάλειας.
Θα ήταν άδικο να ισχυριστούμε ότι η  πολιτική της εικόνας είναι κάτι ξένο και άγνωστο στην παγκόσμια ιστορία. Αντίθετα ,  ανέκαθεν  οι πολιτικές εξουσίες χρησιμοποιήσαν την εικόνα για να ξεπεράσουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν είτε  οι κοινωνίες τους είτε οι ίδιες. Μάλιστα αυτή την τακτική, την είχαν αναγάγει σε επιστήμη όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν  μία αίσθηση ισχύος και πλασματικής ευτυχίας. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οι πρακτικές αυτές έφερναν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Όμως, αργά η γρήγορα η πραγματικότητα υπερίσχυε της εικόνας, αφού το άδειο στομάχι,  τα φθαρμένα ρούχα και το άγχος της επιβίωσης είναι πολύ ισχυρότερα από κάθε λογής προπαγάνδα. Δυστυχώς , η  ελληνική κοινωνία σήμερα έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Προβλήματα που αφορούν στις βασικές ανάγκες  για τροφή, στέγη , θέρμανση . Προβλήματα που συνδέονται με την αίσθηση της ανασφάλειας , της αβεβαιότητας και της απελπισίας.  Προβλήματα που δεν μπορούν να κρυφτούν  με τα λαμπερά  φώτα και τις παράτες. Σίγουρα, η  ένταση των ελλείψεων δεν είναι για όλους η  ίδια , αλλά σίγουρα οι περισσότεροι αισθάνονται ότι ζούν μία ζωή που δεν τους αξίζει. Και αυτό το συναίσθημα  που προκαλεί  ένα συνεχή  κόμπο στο στομάχι  δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φιέστες ούτε με εξαγγελίες για επερχόμενες «ιστορίες θριάμβου».