4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο αποκλεισμός των μικρών

Ο αποκλεισμός των μικρών

του Μόδεστου Σιώτου. Η προσπάθεια για περισσότερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζεται καθώς οι "ισχυροί" της ΕΕ θέλουν αποκλείσουν  τις μικρές ευρωπαϊκές χώρες απο τα όργανα εξουσίας της ΕΕ.

Ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών, Φρανς Τίμμερμαν,  κατέθεσε πρόταση στους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες όπου προτείνει τη μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων. Ο Τίμμερμαν υποστήριξε ότι οι εκτελεστικές και νομοθετικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να μειωθούν. Στις προτάσεις του ανέφερε την αναγκαιότητα να διαχειρίζονται μόνο τις στοιχειωδώς αναγκαίες ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς για όλα τα υπόλοιπα, όπως υποστήριξε, υπάρχουν τα εθνικά υπουργεία.
Ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών τόνισε πως οι Επίτροποι πρέπει να κατηγοριοποιηθούν σε Επίτροπο «πρώτης και δεύτερης ταχύτητας» ανάλογα με τη σημαντικότητα των υποθέσεων που διαχειρίζονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ «πρώτης ταχύτητας» Επίτροποι πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις εσωτερικής αγοράς, οικονομικών υποθέσεων, δικαιοσύνης και εσωτερικών. Στα καθήκοντά τους θα συμπεριλαμβάνεται και η ευθύνη δημιουργίας και κατάθεσης νόμων. Τα υπόλοιπα «δευτεροκλασάτα» μέλη της Επιτροπής θα έχουν εποπτικούς ρόλους έχοντας απλά το δικαίωμα ψήφισης νομοθετημάτων.
Ο Τίμμερμαν δικαιολογεί την πρότασή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί τομείς για να δικαιολογούνται 28 επίτροποι, καθώς και ότι η «υπερπροσφορά» Επιτρόπων οδηγεί στη δημιουργία άχρηστων ευρωπαϊκών νόμων.
Η πρότασή του αναμένεται να απορριφθεί από τους ευρωπαίους ομολόγους του που προέρχονται από μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίοι φοβούνται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε περισσότερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κρατών. Οι υποστηρικτές των υπαρχουσών δομών της Επιτροπής θυμίζουν ότι με το να έχει κάθε χώρα το δικό της Επίτροπο, υπάρχει περισσότερη δημοκρατία εντός της ΕΕ καθώς και περισσότερη διαφάνεια.
Η μείωση του αριθμού των Επιτρόπων ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η αρχική Συνθήκη της Λισαβόνας. Η προοπτική να χάσει η Ιρλανδία έναν Ευρωπαίο Επίτροπο ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που καταψηφίστηκε στο πρώτο ιρλανδικό δημοψήφισμα η συνθήκη και μπλόκαρε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με την αρχική Συνθήκη της Λισαβόνας(καθώς και το πρώην Ευρωπαϊκό Σύνταγμα), οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα μειώνονταν σε 18 με τα κράτη-μέλη να εναλλάσσονται στις Επιτροπές. Παρόλα αυτά, το ιρλανδικό «όχι» εξασφάλισε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το δικαίωμα ενός μόνιμου εκπροσώπου στην Επιτροπή.
Οι προτάσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών προστίθενται στις φωνές που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ζητώντας μία μεταρρύθμιση της ΕΕ. Πρόσφατα, ο Τίμμερμαν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Κυβερνητικού Μανιφέστο» στο οποίο θα μειώνονταν οι εξουσίες της Επιτροπής και θα δίνονταν περισσότερες εξουσίες στα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία θα μπορούν να καταψηφίζουν ή να αλλάζουν ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η Ολλανδία μαζί με τη Βρετανία φαίνεται ότι είναι οι πρώτες χώρες που ζητούν ανοιχτά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής τους στην ΕΕ και ζητούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.