4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο ευρωπαϊκός νότος και η πολιτική Πούτιν για την Γερμανία

Ο ευρωπαϊκός νότος και η πολιτική Πούτιν για την Γερμανία

Δεν είναι λίγοι που μετά την Ουκρανική κρίση προσβλέπουν στην Ρωσία ως το αντίπαλο δέος στην Ευρώπη που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες ακόμα και στον προβληματικό ευρωπαϊκό νότο. Αγνοώντας τα διδάγματα από την στάση του κ. Πούτιν στην υπόθεση της Κύπρου όπου έκανε με το πιο σαφή τρόπο την θέση του , περί μη εμπλοκής σε θέματα ευρωπαϊκού και κατ΄ επέκταση γερμανικού ενδιαφέροντος  , οι ίδιοι αναλυτές μετά την ρωσική στάση στην προσάρτηση της Κριμαίας ανέλυαν την «στροφή της ρωσικής πολιτικής στην Ευρώπη». 

Οι κινήσεις  όμως που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ρωσική διπλωματία δείχνουν ότι για την Ρωσία ο ευρωπαϊκός νότος ανήκει στον γερμανικό ζωτικό χώρο και δεν εμφανίζει κανένα ενδιαφέρον αφού το ζητούμενο για την Μόσχα είναι να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Γερμανία. Ουσιαστικά , πρόκειται για το βασικό δόγμα που ακολούθησε η ρωσική διπλωματία την περίοδο του Μεσοπολέμου , η οποία είχε ανάγει το Βερολίνο σε κύριο οικονομικό εταίρο.

Αυτό γίνεται φανερό και από τις δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου Πούτιν.   Οι επαφές μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για θέματα όπως η ουκρανική κρίση «αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDFο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο ρόλος της Μέκρελ είναι μάλλον μεγάλος, λαμβάνοντας υπόψη τις εποικοδομητικές και μάλλον ανοιχτές σχέσεις της με τον Πούτιν», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Από την αρχή της κρίσης οι δύο ηγέτες διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Οι τόσο συχνές επαφές τους καθιστούν δυνατό το ενδεχόμενο να συγκλίνουν οι θέσεις τους. Σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, αυτού του είδους οι επαφές αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι απόψεις τους στο θέμα της ουκρανικής κρίσης είναι διαφορετικές, όμως ο διάλογος είναι εξαιρετικά χρήσιμος και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί».

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτόν τον διάλογο «αφενός μεν εποικοδομητικό, αφετέρου δε μάλλον δύσκολο». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ηγετών πηγάζει από τα συμφέροντα των χωρών τους, δεδομένου ότι καθένας τους προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση της χώρας του. Ερωτηθείς αν ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Δεν ξέρουμε ακόμα. Ο προηγούμενος σχεδιασμός που προέβλεπε επαφές σε διάφορες μορφές. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι επιθυμία της ρωσικής πλευράς είναι να συνεχιστεί ο απευθείας διάλογος. «Όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SiemensΤζο Κάιζερ, είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον» τόνισε ο Πεσκόφ.