4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο κ. Σαμαράς και η επίσκεψη Ρέντσι σε Παρίσι και Βερολίνο

Ο κ. Σαμαράς και η επίσκεψη Ρέντσι σε Παρίσι και Βερολίνο

Του Ειδικού Συνεργάτη. Μπορεί η Ελλάδα μετά την υπογραφή των Μνημονίων να έχει απολέσει το δικαίωμα να ασκεί αυτόνομη οικονομική πολιτική αλλά όλα δείχνουν ότι  και οι εκτός Μνημονίου ευρωπαϊκές χώρες εκχωρούν την οικονομική τους ανεξαρτησία στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και στους πολιτικούς προϊστάμενους τους που βρίσκονται στο Βερολίνο-καταρχήν- και στο Παρίσι στην συνέχεια.

Οι επισκέψεις του 39χρονου ιταλού πρωθυπουργού στις δύο ευρωπαϊκές μητροπόλεις (σήμερα  στο Παρίσι για να  συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Δευτέρα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο)  ουσιαστικά ανοίγουν μία νέα σελίδα στην ευρωπαϊκή πολιτική  καθώς στοχεύουν στην εξασφάλιση της αποδοχής του γερμανογαλλικού άξονα στην εφαρμογή των μέτρων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η ιταλική κυβέρνηση .

Αν και η επιθυμία της ιταλικής κεντροαριστερής  Κυβέρνησης , να έχει την αποδοχή των ευρωπαίων ισχυρών  είναι αφεαυτής ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός με μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον της "ενιαίας Ευρώπης" ,  υπάρχει και μία ακόμη  παράμετρος η οποία μπορεί να καταστήσει την επίσκεψη αυτή ...προάγγελο σημαντικών εξελίξεων.  Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί αναλυτές το πραγματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περίπτωση που ο 39χρονος Ρέντσι  βρεθεί αντιμέτωπος με την γερμανική  απόρριψη. Τότε θα κληθεί να  αποφασίσει αν και πως θα αντιμετωπίσει  αυτό το ΟΧΙ.  Ο  τρόπος αντίδρασης  του  αλλά και η αντίδραση της ιταλικής κοινής γνώμης η οποία  έχει επανειλημμένως εκφράσει την δυσαρέσκεια της για την γερμανική ισχύ μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις που θα ξεπερνούν τα ιταλικά σύνορα . Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθεί η γερμανική αντίδραση σε μία πολιτική αυτονόμηση,   θα είναι μία πολύ σαφής ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η γερμανική κυβέρνηση την ευρωπαϊκή διαχείριση.  Στην πραγματικότητα , μία δυσαρέσκεια του Βερολίνου θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην Ρώμη καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί σε ένα δίλημμα: είτε θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Βερολίνου ρισκάροντας ακόμα και την πολιτική της επιβίωση είτε θα αυτονομηθεί με ότι αυτό σημαίνει όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τις Κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου .

«Δεν ζητάμε χάρες, μέχρι τώρα έχουμε προσφέρει πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα διάσωσης», τονίζει ο Ρέντσι. Θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, αν η Ευρώπη δώσει το «ελεύθερο» για τις παροχές που εξήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση .

Υπενθυμίζεται  ότι στα κύρια μέτρα του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης συμπεριλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών βαρών για δέκα εκατομμύρια εργαζόμενους και η παράλληλη μείωση του κύριου φόρου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις κατά ποσοστό του 10%.

Όμως , τα σημάδια από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Την επομένη της εξαγγελίας του πακέτου των 90 δισ. ευρώ ο αρμόδιος επίτροπος για τα Οικονομικά Ολι Ρεν έσπευσε να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι «η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεδομένου και του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της». Η Ευρώπη ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στη Ρώμη - και ανησυχεί όλο και περισσότερο. Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε βιομηχανική παραγωγή και η δεύτερη στο δημόσιο χρέος. Η οικονομία της είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί να βουλιάξει, αλλά ενδέχεται να είναι και πολύ μεγάλη για να μπορέσει να σωθεί.

Η ανησυχία των Βρυξελλών εδράζεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η υπερβολική μακροοικονομική ανισορροπία της ιταλικής οικονομίας. Ο δεύτερος, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός φαινόμενου ντόμινο. Για τις Βρυξέλλες, η Ιταλία παραμένει ο μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης - και όχι μόνο από οικονομικής άποψης. Αυτό σημαίνει ότι για να πείσει ο Ματέο Ρέντσι πρέπει να επιστρατεύσει κάτι περισσότερο από το αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό ταλέντο του.