4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο Συγγρός, οι "επενδυτές" και ο κόσμος που αναστενάζει

Ο Συγγρός, οι "επενδυτές" και ο κόσμος που αναστενάζει

του Αιρετικού.Την ώρα που ο πρωθυπουργός , οι παρατρεχάμενοι και επιχειρηματίες πολλοί εκ των οποίων έχουν ανοικτά θέματα με την δικαιοσύνη κάνουν την βόλτα τους στην Κίνα ,οι υπόλοιποι έλληνες ασφυκτιούν απο την αβάστακτη φορολογία και τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Και είναι πραγματικά οξύμωρο , αλλά και ενδεικτικό της ποιότητας του πολιτικού συστήματος ότι και αυτή η Κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη. Φόροι, φόροι, φόροι...

Και όχι μόνο αυτό. Εξοντώνοντας την μεσαία τάξη η οποία ουσιαστικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων ανοίγει την πόρτα διάπλατα σε εκείνους που μέχρι λίγο καιρό χαρακτήριζε ως κερδοσκόπους και κοράκια να αρπάξουν τις περιουσίες των ελλήνων. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι "επενδυτές" , όπως οι μεγαλομέτοχοι των ξένων fund που έχουν ήδη μπεί στην ελληνική αγορά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα απο αυτά με τα οποία αγωνίζονται οι υπόλοιποι έλληνες. Έχουν ροή κεφαλαίων, διασπορά κινδύνου και οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν ήδη κάνει την απόσβεση της επενδυσής τους. Όσο για τους έλληνες "επενδυτές" ας είναι καλά τα "νησιά των θησαυρών" όπου έχουν ασφαλίσει τα τρόπαια τους. Απο εκεί μπορούν να χρηματοδοτούν τις "ευκαιρίες" που εμφανίζονται στην Ελλάδα -άσχετα αν η πρακτική τους θυμίζει τυμβωρύχους-με την Κυβέρνηση να τους αναγορεύει σε εθνικούς ευεργέτες.. Αν το καλοσκεφτεί κανείς η παλιά ιστορία του Συγγρού -εκείνου του κερδοσκόπου που έφαγε τα λεφτά των ελλήνων με τα περίφημα Λαυρεωτικά-επαναλαμβάνεται.Άλλωστε και κάποιοι απο τους σημερινούς  έλληνες ευεργέτες οφείλουν τον πλούτο τους στο Χρηματιστήριο, στις προμήθειες του Δημοσίού και σε άλλες ανάλογες "επενδυτικές" πρακτικές του παρελθόντος.
Και ενώ οι "ευεργέτες" απλώς περιμένουν να αρπάξουν το θήραμα οι υπόλοιπο έλληνες έχουν γονατίσει απο το βάρος της φορολογίας.Η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης που είχαν στις αποδοχές του Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν μόνο η αρχή των επιβαρύνσεων που ακολουθούν λόγω των μνημονιακών μέτρων αλλά και των υπόλοιπων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 τρέχοντος μηνός δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου.Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.
Οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%, καλούνται να καταβάλουν εντός Ιουλίου δύο δόσεις φόρου εισοδήματος. Την πρώτη με την υποβολή της δήλωσης, έως τις 15, και τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος του μηνός.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες καταβολής των φόρων θα πρέπει να είναι όσοι φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 100 δόσεις.
Από την 1η Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τυχόν νέα χρέη περιορίστηκε στις 15 ημέρες (από ένα μήνα) από την ημέρα που αυτά καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
Συνεπώς, εάν κάποιος αφήσει απλήρωτα για πάνω από ένα δεκαπενθήμερο οποιαδήποτε νέα χρέη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εφορία, η οποία νομιμοποιείται να διεκδικήσει το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών του, εφαρμόζοντας σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, άλλων περιουσιακών του στοιχείων κ.λπ.).
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ενταγμένος στη ρύθμιση των «100 δόσεων», ο οποίος οφείλει να πληρώσει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016 την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση αυτή, για να παραμείνει στη ρύθμιση. Αν δεν εξοφλήσει την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 16 Αυγούστου, τότε θα τεθεί αυτόματα εκτός της ρύθμισης των «100 δόσεων».
ΕΝΦΙΑ
Μετά την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, σειρά θα πάρει ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πληρωθεί σε 5 δόσεις εντός του 2016, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου.
Αν όλα πάνε καλά και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που πρέπει να καταβάλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Φέτος θα κληθούν να καταβάλουν, λόγω των αλλαγών που επήλθαν, σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα.
Αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.
Τη χαριστική βολή θα δώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που θα αφαιρέσουν 1,1 δισ. ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται να εισπραχθούν από την άμεση και έμμεση φορολογία περίπου 28 δισ. ευρώ σε σύνολο 44,7 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν συνολικά φέτος στα κρατικά ταμεία.