4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Προχωρά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Προχωρά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα όχι μόνο για τον κ. Ραχοϊ αλλά και για την Ευρώπη η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα των ανεξαρτητοποιήσεων.
Με ψήφους 87 υπέρ, 43 κατά και τρεις αποχές, οι βουλευτές θα ζητήσουν από το εθνικό κοινοβούλιο της Καταλονίας να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτηροποίηση της περιοχής από την Ισπανία.Υπήρξαν τρεις διαρροές στο σοσιαλιστικό κόμμα, που τάσσεται εναντίον των σχεδίων της τοπικής κυβέρνησης.

Η συντριπτική πλειονότητα των Καταλανών πάντως, ανεξάρτητα από το εάν είναι υπέρ ή κατά της ανεξαρτητοποίησης, επιθυμούν να εκφραστούν δια δημοψηφίσματος.

Η 11η Σεπτεμβρίου στην Καταλονία

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο στην Καταλόνια, έλαβαν χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος.

Από τα Πυρηναία στα βόρεια, μέχρι τα σύνορα με τη Βαλένθια στο νότο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί σχημάτισαν μια γιγαντιαία ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους 400 χιλιομέτρων.Ντυμένοι στα εθνικά χρώματα και ψέλνοντας τον καταλανικό ύμνο, ζήτησαν την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

Τα κυριότερα κόμματα του τοπικού κοινοβουλίου, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στις κάλπες για την αυτοδιάθεση από την Μαδρίτη.

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση και παρά την έντονη δυσφορία της κεντρικής κυβέρνησης, στις 12 Δεκεμβρίου, ο καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου του 2014.

«Ήρθε η ώρα, οι θεσμοί του ισπανικού κράτους να διαπραγματευτούν με τους καταλανικούς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με βάση τους ισχύοντες νόμους. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι αμέτρητες», ανέφερε.

Οι Καταλανοί θα κληθούν να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα:

Το πρώτο είναι αν «επιθυμούν η Καταλονία να γίνει κράτος» .

Όσοι απαντήσουν θετικά θα πρέπει να διευκρινίσουν αν «επιθυμούν αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο».

Η αντίδραση της Μαδρίτης ήταν άμεση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε κάθε πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» και διεμήνυσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα για να το αποτρέψει.

«Είναι αντισυνταγματικό και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η απόφαση των καταλανικών κομμάτων προσκρούει πλήρως στο σύνταγμα και τους νόμους», υποστήριξε.

Επόμενη κίνηση της καταλανικής πλευράς ήταν να διεθνοποιήσει το αίτημά της. Σε επιστολή του προς την Κομισιόν και τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αρτούρ Μας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι βέβαιος ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για την προώθηση μιας ειρηνικής, δημοκρατικής, διαφανούς και ευρωπαϊκής διαδικασίας, αξίες στις οποίες εγώ και ο καταλανικός λαός δεσμευόμαστε πλήρως».

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα: «Δεν αρμόζει στον ρόλο μου ή τον ρόλο της Επιτροπής να εκφέρει την άποψή της. Η υπόθεση αποτελεί εσωτερικό ζήτημα που σχετίζεται με τις εσωτερικές ρυθμίσεις στα κράτη – μέλη», ανέφερε.

Η Ευρώπη επιλέγει να κρατήσει αποστάσεις στη διαμάχη μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Προς το παρόν και οι δυο πλευρές τηρούν άκαμπτη στάση. Στις 7 Ιανουαρίου ο Αρτούρ Μας επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο του δημοψηφίσματος θα προχωρήσει κανονικά. Ο Μαριάνο Ραχόι ωστόσο δηλώνει αποφασισμένος να το σταματήσει.

Διαβάστε επίσης το ρεπορταζ για το κύμα ανεξαρτοποιήσεων στην Ευρώπη.