4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Πως να σχεδιάσετε το γύρο του Κόσμου

Πως να σχεδιάσετε το γύρο του Κόσμου
Είναι το απόλυτο ταξίδι: ένα περιμετρικό ταξίδι του πλανήτη, με στάσεις σε οποιοδήποτε μέρος μας αρέσει. Σπουδαίο  για ταξιδιώτες – ταξιδευτές καλύτερα- που θέλουν να δούν τα πάντα ή απλά τους αρέσουν οι περιπέτειες.  Οργανώνοντας όμως ένα ταξίδι Ο Γύρος του Κόσμου (Round-The-World ή RTW) μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση. Παραθέτουμε έναν οδηγό για το πώς να ξεκινήσει κανείς να το σχεδιάζει.
 
Πώς σχεδιάζεται
Ο πιο οικονομικός τρόπος για μια κυκλική περιπλάνηση, είναι να αγοραστεί ένα «round-the-world” αεροπορικό εισιτήριο, που χρησιμοποιεί αεροπορική κοινοπραξία.Θεωρητικά, οποιοσδήποτε γύρος είναι εφικτός, αλλά εάν γνωρίσετε πώς λειτουργεί το σύστημα κρατήσεων RTW (Round-The-World), το ταξίδι σας θα κοστίσει πολύ φθηνότερα. Για παράδειγμα, η Star Alliance, μια κοινοπραξία 27 αεροπορικών εταιρειών, προσφέρει ένα RTW εισιτήριο με μάξιμουμ 15 στάσεις. Τα μέλη της κοινοπραξίας πετούν σε 1185 αεροδρόμια σε 185 χώρες.  Εδώ βέβαια υπάρχουν κάποιοι κανόνες και περιορισμοί: πρέπει να ακολουθήσετε μία παγκόσμια κατεύθυνση (προς ανατολικά ή δυτικά – όχι μπροστά και πίσω); πρέπει να ξεκινήσετε  και να τελειώσετε  στην ίδια χώρα; και όλες οι πτήσεις σας πρέπει να έχουν κρατηθεί πριν την αναχώρηση, παρόλο που μπορείτε να τις αλλάξετε αργότερα (το οποίο βέβαια σημαίνει έξτρα χρέωση). 
 
Πόσος χρόνος χρειάζεται
Θα μπορούσατε θεωρητικά να κάνετε ένα γύρο του κόσμου σε ένα Σαββατοκύριακο, εάν πετούσατε συνεχώς χωρίς στάσεις. Οπωσδήποτε, η μίνιμουμ διάρκεια των περισσότερων RTW εισιτηρίων είναι δέκα ημέρες – χωρίς ανάσα, βέβαια. Σκεφτείτε καλύτερα μια μεγάλη κανονική σας άδεια ή μεγάλης διάρκειας γιορτές ή ακόμα δύο μήνες χωρίς αποδοχές. Ιδανικό βέβαια θα ήταν, εάν μπορούσε κανείς, έξι έως 12 μήνες. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός RTW εισιτηρίου είναι ένας χρόνος. 
 
Πότε να πάτε
Ο καιρός δεν μπορεί να είναι ιδανικός σε όλους τους προορισμούς σας. Γι’αυτό εστιάστε σε ό,τι πραγματικά σας αρέσει περισσότερο και ερευνήστε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί: εάν για παράδειγμα μια εξερεύνηση  στα Ιμαλάια είναι το καλύτερό σας, μην επιλέξετε να προσγειωθείτε στο Νεπάλ την εποχή των μουσώνων. Εάν πάλι  θέλετε να κολυμπήσετε με λευκούς καρχαρίες στην Δυτική Αυστραλία, πρέπει να πάτε από Απρίλιο – Ιούλιο. 
Με λίγα λόγια, όλα είναι ένας καλός συνδυασμός, οργάνωση και πληροφόρηση. ΄Επειτα πρέπει να αποδεχθείτε το γεγονός ότι μπορεί να βρεθείτε σε κάποιες περιοχές του κόσμου σε λάθος χρονική στιγμή – όλα δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς – παρόλο που αυτό θα μπορούσε ίσως να σας προσφέρει ανέλπιστες ευκαιρίες (για παράδειγμα, η Ζάμπια σε εποχή υγρασίας σημαίνει πολυτελή καταλύματα σε χαμηλότερες τιμές) .
Γενικά, ο τουρισμός πόλεων μπορεί να γίνει σε όλες τις εποχές (π.χ. μπορείτε να προστατευτείτε από έντονο κρύο/ζέστη/καταιγίδα μέσα σε μουσεία και καφέ), αλλά οι περιπέτειές σας στη φύση είναι πιο ασφαλείς και διασκεδαστικές όταν συμβαίνουν με το σωστό καιρό.
 
Πού να πάτε
Τα πιο κλασσικά και φθηνά RTW εισιτήρια κινούνται ανάμεσα σε λίγες μεγάλες πόλεις, για παράδειγμα Λονδίνο-Μπανγκόγκ-Σινγκαπούρη-Σύδνευ-Λός Αντζελες. Εάν θέλετε να στοχεύσετε πιο ασυνήθιστες διαδρομές (Μπακού-Κινσχάσα-Παραμαρίμπο!), τότε  οι τιμές λογικά θα αυξηθούν. Το κόστος ενός εισιτηρίου βασίζεται στη συνολική απόσταση που θα καλύψετε ή τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφτείτε.  ΄Εχετε υπόψη σας ότι δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε αεροπορικώς ανάμεσα σε κάθε σημείο της διαδρομής: για παράδειγμα στην Αυστραλία μπορείτε να προσγειωθείτε στο Πέρθ, να ταξιδέψετε μέσα στη χώρα με άλλα μέσα και να φύγετε στο τέλος πάλι με αεροπλάνο. ΄Η να πετάξετε προς Μόσχα, να επιβιβαστείτε στο τρένο του Υπερ-Σιβηρικού και μετά να πετάξετε πάλι για Πεκίνο.  Βάλτε μερικές προσωπικές σας επιθυμίες και προσαρμόστε τα υπόλοιπα σημεία της διαδρομής σας γύρω από αυτά. Εάν το οικονομικό θέμα είναι η προτεραιότητά σας, ξοδέψτε περισσότερο χρόνο σε λιγότερο ακριβές χώρες. Οι καθημερινές σας εξορμήσεις θα είναι πολύ πιο ακριβές στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, από τη Νοτιοανατολική Ασία όπως  Ινδονησία, Βολιβία και Ινδία που είναι ιδιαίτερα φθηνές.
 
Tips 
  • Μιλήστε με έναν ειδικό πριν κάνετε κρατήσεις: μπορεί να έχετε στο μυαλό σας έναν προορισμό, αλλά ένας έμπειρος RTW  ταξιδιώτης, θα γνωρίζει ποιες διαδρομές «δουλεύουν» καλύτερα και κοστίζουν λιγότερα – μικρές σημαντικές πληροφορίες σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Να είστε ευέλικτοι: μετακινώντας τη μέρα αναχώρησής σας κατά λίγες ημέρες, μπορεί να σας μειώσει το κόστος. Οι πτήσεις στα μέσα της εβδομάδας είναι γενικά φθηνότερες, όπως είναι και οι πτήσεις την Ημέρα των Χριστουγέννων
  • Σκεφτείτε τις τοπικές διαδρομές: μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο την ίδια στιγμή που κάνετε τις κρατήσεις σας του RTW εισιτηρίου, να κάνετε και τις κρατήσεις σας σε τοπικές πτήσεις για τις χώρες που προγραμματίσατε να επισκεφτείτε. Μπορεί βέβαια, με τη διεθνή αύξηση των προσφορών σε αεροπορικά εισιτήρια, να συμφέρει  καλύτερα (και με μεγαλύτερη ευελιξία ίσως) να αγοραστούν χωριστά εισιτήρια όταν φθάνετε κάπου και όχι εκ των προτέρων.
  • Προσέξτε: εάν δεν επιβιβαστείτε σε μία από τις κλεισμένες πτήσεις σας (ας πούμε, για παράδειγμα, ότι αλλάξετε γνώμη και αποφασίζετε να ταξιδέψετε εγχώρια από τη Μπανγκόγκ στη Σιγκαπούρη παρά να πετάξετε), η αεροπορική σας εταιρεία είναι πιθανόν να ακυρώσει όλες τις συσχετιζόμενες πτήσεις