4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Πως στήθηκε το σχέδιο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας

Πως στήθηκε το σχέδιο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας

Μπορεί για πρώτη φορά μετά από καιρό, η Ελλάδα στις στατιστικές να εμφανίζει  πλεόνασμα  αλλά η καθημερινότητα είναι για εκατομμύρια πολίτες  εφιαλτική.

 

Καθημερινά, οι εγχώριες επιχειρήσεις χάνουν έδαφός σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους που είναι εγχώρια παρακλάδια των πολυεθνικών ή έχουν ισχυρή οικονομική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού . Στην πραγματικότητα  οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται- εάν καταφέρουν να πάρουν  δάνεια- να έχουν τουλάχιστον το διπλάσιο κόστος  εξυπηρέτησης σε σχέση με τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές τους. Για παράδειγμα , ο ΟΤΕ , θυγατρική της Deutsche Telekom  παίρνει δάνεια προσαρμοσμένα στην φερεγγυότητα της μητρικής εταιρείας, σε αντίθεση με τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν το πολλαπλάσιο. Πρόσφατα ,  η Eurobank Properties ανακοίνωσε την σύναψη ομολογιακού δανείου από την βρετανική αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσει επένδυση της , με επιτόκιο που οι ελληνικές επιχειρήσεις  δεν μπορούν να  εξασφαλίσουν  από τις ελληνικές τράπεζες .

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με δεκάδες πολυεθνικές που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίες χρηματοδοτούνται -ακόμα και από τις ελληνικές τράπεζες-με βάση τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα των μητρικών τους εταιριών εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους  έλληνες ανταγωνιστές τους. Το αποτέλεσμα ,  οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην διαδικασία του "αργού θανάτου" και της μετανάστευσης. Οι περιπτώσεις της ΦΑΓΕ αλλά και τις ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ενδεικτικές για το τρόπο με τον οποίο συντελείται ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας.

Φυσικά , οι περισσότερες -και κυρίως οι μικρομεσαίες, δεν έχουν την δυνατότητα  να μεταναστεύσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λουκέτα καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο οφειλών. Φυσικά , οι περισσότερες  ελληνικές επιχειρήσεις αποκλείονται και από την διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας.

 

Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα μητρώα των Επιμελητηρίων θα διαπιστώσει ότι το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην σταδιακή εγκατάλειψη της βιοτεχνίας και της μεταποίησης με την ταυτόχρονη  μεγέθυνση του κλάδου των υπηρεσιών υγιεινού ενδιαφέροντος δηλαδή καφετεριών, μπαρ κ.α. Στην πραγματικότητα , η ελληνική επιχειρηματική συμμετοχή στην βιομηχανία συρρικνώνεται με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών και το ελληνικό επιχειρείν μετατρέπεται σε "υπηρεσίες τουριστικής εξυπηρέτησης". Στο οικονομικό αδιέξοδο συμβάλλει και το ίδιο το Δημόσιο το οποίο αρνείται να εξοφλήσει τις οφειλές προς τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις ενώ από την άλλη πλευρά απειλεί τους επιχειρηματίες ώστε να είναι συνεπείς προς αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκκρεμείς λογαριασμούς που υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Και φυσικά οι αλλαγές αυτές σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην βελτίωση των ανθρωπιστικών δεικτών όπως η ανεργία και το εισόδημα.  Σε μια χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους μόνο δύο εκατομμύρια έχουν μια κανονική δουλειά, για την οποία πληρώνονται. Δεν αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς ο αριθμός των απασχολουμένων που αμείβονται. Επίσης δεν αναμένεται να αλλάξουν οι συνθήκες υπέρ των εργαζομένων. Καθημερινά εγκαταλείπουν την Ελλάδα κατά μέσο όρο 100 καλά εκπαιδευμένοι Έλληνες προκειμένου να εργασθούν κάπου στην Ευρώπη.