4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στην τελική ευθεία το κοινό πρωτάθλημα στη Κύπρο

Στην τελική ευθεία το κοινό πρωτάθλημα στη Κύπρο

του Κώστα Βαρνάβα. Μήπως το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει "διπλωματικό όπλο"; Την ώρα που η Κύπρος επιστρέφει στο προσκήνιο με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί μη ύπαρξης κράτους με το όνομα Κύπρος και με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να του απαντά ότι : "η αμφισβήτηση,  , της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει,  τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.», οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Κύπρο κάνουν τα δικά τους σχέδια.
«Μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατόν να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο», δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου,  Κωστάκης Κουτσοκούμνης, για την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Ζυρίχη με την «Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου».
Οι δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες είναι έτοιμες να διοργανώσουν κοινό πρωτάθλημα, αλλά την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριζε σε ομιλία του στην Πολωνία ότι "Δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της Νότιας Κύπρου”. Μάλιστα υποστήριξε πως η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Το ποσόσφαιρο πάντα είχε έναν τρόπο να μετρά τις αντιδράσεις των λαών και η UEFA με τη FIFA έχουν συμβάλλει στην αναζήτηση αυτή. Δεν είναι μόνο πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει περισσότερα μέλη από τον ΟΗΕ, αλλά και ότι με έναν απλό ορισμό αγώνων “μετρούσε” κατά πόσο ήταν εφικτά κάποια βήματα. Οι κρυφοί κλειδάριθμοι που υπήρχαν στις κληρώσεις ώστε να μην υπάρχει ευρωπαϊκό ματς ανάμεσα σε Ελληνική και Τουρκική  ομάδα, βγήκε αρκετά χρόνια πριν και τα επεισόδια που έγιναν τον Νοέμβριο του 2002 στην αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με τον Παναθηναϊκό,  δεν κρίθηκαν σημαντικά και συνεχίστηκαν οι “κληρώσεις” των μεταξύ τους ματς.
Το επόμενο βήμα ήταν ματς ανάμεσα σε ομάδα της Κύπρου και της Τουρκίας,  χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Το 2005 για τα προκριματικά βρέθηκαν αντιμέτωπες η Τράμπζονσπορ με την Ανόρθωση, το 2006 πάλι η Τράμπζονσπορ με το ΑΠΟΕΛ και το 2012 η Φενέρμπαχτσε με την ΑΕ Λεμεσού.
Τώρα το ποδόσφαιρο κλήθηκε να δοκιμάσει κατά πόσο είναι εφικτή η αθλητική ένωση της Κύπρου σε ένα πρωτάθλημα που θα λαμβάνουν μέρος ομάδες από όλο το νησί. Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών έφτασαν στη συμφωνία, αυτή που επικυρώθηκε από την UEFA ώστε να δεχθεί τους νικητές του για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της και τώρα μένει να υπάρξει αποδοχή από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο πλευρών.
Αυτοί που γνωρίζουν το ρόλο του ποδοσφαίρου σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν ιδιαίτερη αγωνία για το αν θα σημειωθεί  ακόμη μια “διπλωματική” νίκη σε ένα χώρο πολύ ιδιαίτερο.