4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στο καλό και να μη ξεχάσετε την...λιτότητα

Στο καλό και να μη ξεχάσετε την...λιτότητα

«Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «Σε ότι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014».

Για το, δε, θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα» και ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την κα Μέρκελ «Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία».

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο «για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την Τρόικα καθώς «ακόμη είναι εν εξελίξει». Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της Τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα”.

Η κα Μέρκελ, από την πλευρά της, είπε ότι “γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά οι πολίτες χρειάζονται τις αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική σταθεροποίηση για να έχουν καλύτερο μέλλον” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις δεσμεύσεις της σημειώνοντας πάντως ότι “θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία και δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι “δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν δήλωσε ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση”.